Parafa burkolat - a természet ajándéka

A mediterrán országokban már évszázadok óta jól ismerik és alkalmazzák a parafát. Legnagyobb mennyiségben az építőipar használja fel padló és falburkolatként.

Parafa padlóEgyetlen köbcentiméterében 14 millió levegővel telt sejt található. Ennek köszönheti kiváló hang- Parafa padlóés hőszigetelő tulajdonságait, rugalmasságát és egyedülálló tartósságát. Pára- és nedvességtaszító, nem penészedik, nem támadják meg a rovarok és a rágcsálók.


Mivel természetes anyag, megakadályozza az allergén tünetek kialakulását. Hogy miről is van szó? A Földközi tenger partvidékén, főleg az Ibériai-félszigeten honos lombhullató fa, a paratölgy lehántott kérgéről, azaz a parafáról. Az első kéreghántásra a fa 25 éves korában kerül sor, majd azt követően 9 évenként ismétlik a műveletet, egészen a paratölgy haláláig, körülbelül 250 éves koráig.A parafa burkolatokat, szigetelőanyagokat, hézagkitöltőket a paratölgy kérgéből gyártják. A megőrölt parafa szemcséket a gyártás során egyéb adalékanyagok hozzáadása nélkül a parafa saját gyantatartalma rögzíti egymáshoz.


A mediterrán országokban már évszázadok óta jól ismerik és alkalmazzák a parafát. Legnagyobb mennyiségben az építőipar használja fel padló és falburkolatként. A parafa hőszigetelő anyagot az elmúlt 20-30 évben Expanzit és Szupremint néParafa padlóven vezették be. A világ vegyiparának fejlődése révén megjelenő hatékony, természetes alapú és szerves hőszigetelő anyagok mellett a természetes parafa háttérbe szorult. Napjainkban azonban ismét reneszánszát éli egyedülálló műszaki tulajdonságainak, speciális területeken való alkalmazhatóságának és természetes voltának köszönhetően. Az 1968-ban Svédországban alapított Wicanders cég egy olyan márkanévvel jelent meg, amelynek hírneve hosszú évek során alakult ki, és az igényes vevőkörnek erős, tartós, természetes padlóburkolatnak a lényege a természetes parafaréteg (parafamag), amely az alsó és felső rétegek között elhelyezkedve a parafaburkolatok (úgy az úsztatott padlók, mint a ragasztott burkolatok) különlegességét biztosítja. A Wicanders padlóburkolatokat különleges tulajdonságaik teszik ideális burkolóanyagokká az üzleti élet minden területén.

 

A STARTCOLOR Kft. - Laurum Magyarországon portugál parafát forgalmaz Wicanders és Ipocork márkaneveken.

PARAFA PADLÓBURKOLATOK

Parafa padló

 

A padlóburkolatoknál alapvető követelmény a megfelelő esztétikai megjelenés, és a magas kopásállóság. Számtalan szín és minta jellemzi ezeket a termékeket, amelyek ezen belül úgy valódi fa, mint parafa díszítőréteggel ellátottak, kielégítve minden esztétikai és műszaki igényt. A ragasztható padlóburkolatok megoldást kínálnak különböző szín és erezet kombinációjára, és a kialakítások korlátlan lehetőséget nyújtanak a tervezők kreativitásának kibontakoztatására. Számos esetben cégembléma kialakítását is megoldották a különböző méretű és erezetű burkolólapokkal.

 

Parafa padló

Sok helyen fontos szempont a cipők és a bútorlábak által okozott benyomódással szembeni ellenállás, különösen olyan helyeken, ahol a gyakori átrendezés fokozott igénybevételt jelent.

A parafaburkolat belső, parafa magja nagyfokú rugalmasságot biztosít, és természetes ellenálló-képességet nyújt koncentrált, folyamatos nyomás esetén is. Ezért megfelelő burkolat nagy és nehéz bútorok alá is. A zajszint kritikusan határozza meg a környezetet. A lépések zajának csökkentése, mely a stresszhatás csökkentését célozza, fokozottan figyelembevett szempont. Ezért ajánlható pl. könyvtárakba, vagy akár templomokba is.

A parafaburkolat különleges parafa magjának köszönhetően kíméli a gerincet és az izületeket. Felülete csúszásmentes, antisztatikus. A padlóburkolatok tisztítása és karbantartása lényeges feladat. Ennek költségérzékenynek és könnyen kivitelezhetőnek kell lennie.

A Wicanders burkolatok tisztítása és karbantartása igen egyszerű, mivel porszívózás után nem szükséges egyéb, mint az ajánlott ápolószerrel átitatatott nedves (kifacsart) ruhával feltörölni. Amennyiben a burkolatokat az ajánlott napi- és tartós ápoló és karbantartó szerekkel tisztítják, a padló hosszú évek után is eredeti szépségükkel és megjelenésükkel szereznek örömöt használójuknak.

A környezetvédelem napjainkban egyre fontosabbá válik. Aktív felelősséggel tartozunk mindannyian, és ez a lelkiismeretes magatartás már testet öltött a nagy cégek és társaságok üzleti megjelenésének tudatos tervezésében és fejlesztésében is. Ez visz tovább a természetes, megújuló és megtartható anyagok mind hangsúlyosabb használatához. Ezek között az anyagok között a parafa, a természet folyamatosan megújuló, csodálatos forrása, amely pontosan türközi ezt a progresszív folyamatot.


Ragasztott burkolatokParafa padló

A Wicanders burkolatok két nagy csoportja a Wood-o-Cork és a Cork Master termékcsalád igenszéles választékát kínálja a parafa és a valódi fa díszítőrétegű burkolatoknak. A Wood-o-Cork termékcsalád esetén a parafa mag feletti díszítőréteg valódi fa (cseresznye, bükk, kőris, mahagony, teak, stb.), illetve ezek plank és stripwood változata.
A plank típus esetén a burkolólap felülete az adott fatípus hajópadlószerű látványát nyújtja, míg a stripwood változat parketta megjelenésű. A Cork Master család nemcsak a parafa burkolat fizikai tulajdonságát biztosítja, hanem megjelenésben is tükrözi a parafa csodálatos, egyedi rajzolatait. E családnál a díszítőréteg valódi parafa, amely a kéreg szeletelésével
keletkező csodálatos erezetekben, illetve ezek színezett változataiban legmagasabb esztétikai és műszaki követelményeket is kielégíti. A számtalan szín- és mintakombinációs lehetőségeit kizárólagosan a felhasználó, illetve a tervező kreativitása szabja meg.


Mindkét típus kiválóan alkalmazható padlófűtés esetén is.

A Cork Master termékcsaládot 300 x 300 x 3,2 mm-es, a Wood-o-Cork termékcsaládot 900 x 150 x 3,2 mm méretben gyártják, speciális vinilréteggel borítottak, melyre a gyártó 10 év felületi garanciát vállal.

Ragasztás nélküli burkolatok

A Wicanders és Ipocork burkolatok másik nagy csoportjába tartoznak a pattintós – loc-os készparketták, amelyek fektetése hihetetlenül egyszerű, mivel sem ragasztani, sem szögelni nem kell, a paneleket a csaphornyoknál csak össze kell pattintani. Parafa padlóRendkívül gyorsan és könnyen kezelhetők, mivel nincs száradási idő, újra felhasználhatók, sérülések nélkül
könnyen felszedhetők, a munka a helyiség bármely oldalán elkezdhető, így a balkezes embereknek sem okoz problémát a burkolás.

Az Ipocork CorkStyle parafa erezetű, lakkozott készparketta (900 x 295 x 10,5 mm), valamint a Wicanders Cork-o-Floor (900 x 295 x 12 mm) vinil koptatórétegű pattintós
készparketta természetes parafa erezetű díszítőréteggel ellátott típusok, a természetes parafa számtalan, gyönyörű erezetével adnak lehetőséget, hogy a berendezéssel leginkább harmonizáló típust lehessen kiválasztani.

A 900 x 185 x 12 mm táblaméretű Wicanders Wood-o-Floor valódi fa furnérral borított, vinil koptatórétegű pattintós készparketta díszítőrétege a válogatott valódi fa és északi fatípusok legvilágosabb árnyalataitól a mélytűzű déli fa fajtákig terjed.

 


Lakberendezési üzletek

Max Parketta Max Parketta
Minőségi burkolatok széles választéka európai és trópusi fafajokból, különböző méretekben.
Holland Pázsit - Műfű forgalmazás Holland Pázsit - Műfű forgalmazás
Minden műfű termékünk kizárólag az európai beszállítóknál elérhető, legjobb alapanyagok felhasználásával lett...
VS Fürdőszoba Szalon VS Fürdőszoba Szalon
Gyönyörű, kényelmes, praktikus fürdőszobát szeretnél hosszú távra? Ez az amit mi kínálunk! VS fürdőszoba szalonok...
Acromat Burkolat és Szaniter bemutatóterem Acromat Burkolat és Szaniter bemutatóterem
Burkolatok és fürdőszobai szaniterek teljes termékválasztéka! A legújabb trendek szerinti színek, elegáns minták,...