Mire figyeljünk hidegburkolatok választásánál?

Mire kell odafigyelnünk hidegburkolatok választásánál és fektetésénél? Első a megfelelő alap kialakítása. A burkoló lapok között minden esetben fugát kell hagyni, hiszen a merevtestek hő hatására tágulnak. Ha kalibrált lapokat fektetünk, minimál fugával (kb. 1 mm) kell illesztenünk a lapokat. Az ilyen lapok lerakásával csak gyakorlott szakembert bízzunk meg. Fagyálló lapokhoz fagyálló ragasztót használjunk, mert csak így lesz a burkolat ténylegesen fagyálló.

Ha flexibilis ragasztót használunk, a fugázó is legyen flexibilis. Ne feledkezzünk meg a dilatációs hézagokról, nagyobb felületeken 5 méterenként szükséges dilatációs (hőtágulási) hézagot hagyni. A burkolattervezésénél kérjünk tanácsot a szakembertől, mert apró trükkökkel láthatatlanná tehetőek a hőtágulási hézagok.
A flexibilis fugázó nem alkalmas a dilatációs hézagok kitöltésére, szilikont használjunk. Az alapanyagokon feltüntetett kötési időket mindig tartsuk be.

Tanácsok csempe, padlólap választásáhozTanácsok csempe, padlólap választásáhozTanácsok csempe, padlólap választásához

Kopásállóság:

A kopásállóságot az MSZ EN-154 alapján határozhatjuk meg. A burkolatokat felhasználási területeik alapján a szabvány a következő osztályokba sorolja:

PEI I: csak falburkolat, a kopásállósága járófelülethez nem megfelelő.
PEI II: lakások, családi házak kopásnak kevéssé kitett belső helyiségeiben, pl.: lakó-, háló-, fürdőszobák, stb.
PEI III: lakások, irodák erősebb kopásnak kitett felületein: előszobákban, közlekedőkben, teraszokon stb., illetve nem nagy forgalmú középületek helyiségeinek kül- és beltéri burkolataként.
PEI IV: közösségi terek, pl. lépcsőházak, közintézmények erősebb kopásnak kitett felületein.

Valamelyest szemrevételezéssel is következtethetünk a burkolatok kopásállóságára. Az élénk színű lapok kopásállósága általában gyengébb, ennek az az oka, hogy a mesterséges színező anyagokat tartalmaznak, melyek természetes társaikhoz képest kevésbé tartósak. Sajnos a természetben igazán színes (pink, élénksárga..), burkolatgyártásra alkalmas anyagok nem találhatóak.

Tanácsok csempe, padlólap választásáhozTanácsok csempe, padlólap választásáhozTanácsok csempe, padlólap választásához

Fagyállóság:
A hazai időjárási viszonyok mellett a fagyálló lapok vízfelvétele alacsonyabb kell legyen, mint 3 térfogatszázalék. A greslapok vízfelvétele még ennél is kisebb: 0,5 %. Ha természetes kövekről beszélünk ez az érték 5 %-ot mutat. Egyszerűbben megfogalmazva, a burkolatok akkor fagyállóak, ha nem engednek szerkezetükbe vízcseppet, mely a fagyás következtében szétfeszítené a burkolatot. Hidegburkolat fajták: Természetes kőburkolatok: márvány, gránit, mészkő, kvarcit...stb. Sérülékenyek, tartósságuk megfelelő felületkezeléssel növelhető, nagyon dekoratívak, felületkezelés nélkül nem fagyállóak. Látványuk lenyűgöző, aki szereti a természetes anyagokat, nem is találhatna megfelelőbb burkolóanyagot.

Tanácsok csempe, padlólap választásáhozTanácsok csempe, padlólap választásáhozTanácsok csempe, padlólap választásához

Mű lapok:

Agglomerát: márvány vagy gránit agglomerátum - darabkák - egymáshoz préselésével, ragasztásával előállított burkoló lapok; színválasztékuk gazdag, kedvező az áruk.
Természethű mű lapok:
új irányzat mesterségesen állítanak elő, a természet folyamataihoz hasonló eljárással a burkolatok anyagait, általában drágábbak, mint a természetes lapok.
Gres lapok:
kőszemcsék, epoxigyanta agyag és földpát finom szemcséit nagy nyomással összepréselve, majd kiégetve készítik, ellenállóbbak a természetes anyagoknál, színes változataiban fémoxidok is találhatóak; strapabíró, nagy kopásállóságú lapok, a lap teljes vastagságában azonos anyagú, kedvező árú és igen magas árú és minőségű lapok egyaránt kaphatóak.
Mázas gres lapok:
a gres alap felületére máz réteg kerül; strapabíró termék.
Terrakotta (Cotto) lapok
: agyag lapok; jellegzetes agyagszínűek, vöröses és sárgás változatai kaphatóak, vizes helyiségbe nem ajánlott.
Mázas vörös kerámia lapok: kerámia alapú lapok mázas felülettel, a máz képezi a kemény, ellenálló felületet a vörös kerámia hordozó gyengébb, mint a máz; a leginkább ismert és kedvelt anyagok, színben és árban bárki könnyen találhat magának megfelelő terméket.
Mázas fehér kerámia lapok: a fehér kerámia hordozó jóval erősebb a vörös kerámiánál; strapabíró burkolatok
Kerámia mozaik: hálóra ragasztott mázas vagy máz nélküli kerámia darabokból áll; gyorsan kialakítható velük a minta, gazdag szín és formaválaszték jellemzi őket.
Üvegmozaik:hálóra ragasztott, általában 2 x 2 cm-es üveg darabok, íves felületek burkolására is alkalmas; gyorsan kialakítható belőlük a minta, gazdag szín jellemzi őket, arany- és ezüst fóliával kombináltak is kaphatóak; az igazán mutatósak meglehetősen drágák, de találhatunk kedvező árú színeket is.

Egervári Katalin - lakberendező


Lakberendezési üzletek

Üvegmozaik Shop bemutatóterem és webáruház - Royalmosaic Üvegmozaik Shop bemutatóterem és webáruház - Royalmosaic
A Royalmosaic mozaik tervezők, mozaik készítő munkatársakkal saját raktárkészletből készíti el bármelyik mozaik...
Fürdőszoba felszerelés webshop Fürdőszoba felszerelés webshop
Burkolatok, csempék, padlólapok, fürdőszobai bútor, szaniterek, csaptelepek, fürdőkádak és a zuhanyozás kellékei...
Parkettagyár - laminált parketta bemutatóterem és értékesítési pont Parkettagyár - laminált parketta bemutatóterem és értékesítési pont
Beltéri ajtó és kilincs szakkereskedésünk kiegészítette kínálatát a Kaindl és Eurowood parkettagyártó legnépszerűbb...
Laurea Desig Stúdió - Függöny, tapéta, lakástextil Laurea Desig Stúdió - Függöny, tapéta, lakástextil
Kínálatunk: Függönyök, fényáteresztő függöny, sötétítő függöny, dekorfüggöny széles választéka. Tapéta, hagyományos...