Klíma vásárlási tanácsok 

Vásárlás előtt az első fontos szempont a helyes hűtőteljesítmény meghatározása. A szükséges légkondicionáló teljesítményt a helyiség mérete és egyéb tényezői alapján állapítja meg a szakember. A megfelelő teljesítmény nem csak az alapterület nagyságától függ, hanem az üvegfelületek méretétől, a szigetelés minőségétől, és az épület tájolásától is. Ezért érdemes szakemberrel, klímaszerelővel kiszámoltatni a hűtendő területre vonatkozó hűtőteljesítményt, az optimális klíma teljesítményét.

Design klíma

Design klíma

Amennyiben a klíma teljesítménye alulméretezett, több hátránnyal is számolnunk kell. Ebben az esetben a hűtés nem lesz tökéletes, nem fogja kihűteni az adott helyiséget. Energiafogyasztás megemelkedik, mert a klíma folyamatos üzemmódban „csúcson” jár, így magasabb áramszámlára lehet számítani. Rövidebb az élettartam, hiszen a klíma folyamatos üzemmódban gyorsabban használódik.

Második szempont a klíma ára, vagyis milyen árkategóriában kívánunk klímát vásárolni. Széles a kínálat az olcsó klímától a középkategórián és design klímán át egészen a luxus kivitelig. Az olcsó klíma nem minden esetben jelenti azt, hogy nem jó a minősége. A cégünk által forgalmazott olcsó klíma kategóriába sorolt klímaberendezések mind megbízható, jó minőségű klímák, melyekre garanciát vállalunk. A közép árkategóriás klíma az olcsó kategóriához viszonyítva több funkcióval ellátott, esetleg halkabb, több és alaposabb szűrővel ellátott, vagy energiatakarékosabb.

Középkategóriás klíma

Középkategóriás klíma

Márkától függően az általunk forgalmazott középkategóriás klímák garanciaideje minimum 2 év. A design klíma értelemszerűen a magasabb esztétikai elvárásoknak felel meg. Különleges színekben, megszokottól eltérő formában találhatóak meg kínálatunkban. A luxus kivitelű klíma pedig olyan csúcskategóriát képvisel, mely minden elvárásnak megfelel, hatásfok, energiatakarékosság, légszűrő, megjelenés és külső, zajszint.

Harmadik szempont, az energiatakarékosság. Nem mindegy, hogy villanyszámlánk milyen mértékben emelkedik meg a hűtési szezonban. Egy klíma akkor gazdaságos, ha nagyobb a hatásfoka. A hatásfok mutatja meg, hogy egy egységnyi igénybevétellel mennyi egység hűtési teljesítmény elérésére képes. Ezt nevezzük EER vagy COP értéknek.

Vegyünk egy példát: Ha a hűtőteljesítményünk 3.2kW-nál nagyobb, ám a felvett villamos áram teljesítménye csak 1kW, akkor az a klíma „A" energia osztályú. A nemzetközi besorolás szerint ez számít a legjobbnak, de léteznek még energiatakarékosabb készülékek is, melyeknek COP értéke elérheti az 5-öt.

Nem utolsó szempont a kényelem. Nem elhanyagolható manapság, hogy a választott klímakészülék milyen szűrőkkel van ellátva. Az egyszerű porszűrőtől kezdve a baktérium, pollen, szag, és egyes típusoknál még a vírusszűrők is jelen vannak a berendezésekben. Légúti megbetegedésekben szenvedőknek javasolt magas szintű szűréssel ellátott berendezést választani. Fontos: A klímaberendezések szűrőit és magát a légkondicionálót is, időközönként (évente kétszer) ajánlott tisztítani, fertőtleníteni kell, hiszen a hűtés során keletkezett kondenzvízben, a készülék által beszívott egyes gombák, baktériumok és vírusok szaporodhatnak.

Luxus klíma

Design klíma

Szakszerű vegyszeres tisztítással, karbantartással ezek visszakerülése a helyiség levegőjébe, elkerülhető. A kényelmet szolgálják szintén, a zaj-csökkentett klíma készülékek. Hálószobákba javasolt alacsony zajszintű klímák közül választani: Samsung, LG,  Midea, Daikin, Haier. Természetesen sokszor meghatározó a rendelkezésre álló hely, vagy egyéb problémák, melyek nem teszik lehetővé a split klíma felszerelését. Ilyenkor mobil klíma ajánlott. A mobil klíma előnye, hogy nincs kültéri egység. A mobil klíma beszerelése egyszerű és a mobil klíma a későbbiekben tetszés szerint mozgatható is. A mobil klíma csak egy kivezető csövet igényel, így a beüzemelése olcsó, s maga a mobil klíma is olcsó árfekvésű. Azt tudni kell, hogy a mobil klíma nem olyan hatékony, mint a split klíma berendezések.

Olcsó klíma

Olcsó klíma

Lehetőség szerint ne vásároljunk klímát hipermarketekben!

Miért? Mert az eladó nem klímaszerelő szakember. Mert nincs lehetőség a helyszíni felmérésre, ezáltal nem állapítható meg pontosan a teljesítmény igény sem, s hogy felszerelhető-e egyáltalán az adott készülék az Ön otthonában. A hipermarketek nem rendelkeznek saját szerelőkkel, szervizhálózattal, a garancia két kézbe kerül. Hiba esetén felmerül a felelősség áthárítás lehetősége. A nagyon olcsó névtelen és márkátlan készülékek általában rossz minőségűek, rossz energiahatékonyságúak, kifutó típusok, kevés garanciával rendelkeznek, vagy nem megfelelő az alkatrész utánpótlásuk.