Kondenzációs kazán

A kazánnal szerelt fűtési rendszerek típusai és előnyei

A kazánok széles körben alkalmazott és megbízható berendezések, amelyek hazánkban is igen nagy népszerűségnek örvendenek.  A három talán legismertebb kazántípus a hagyományos kéményes gázkazán, a zárt égésterű kondenzációs kazán és az elektromos kazán. Ezen rendszereknél sem mindegy azonban, hogy melyiket milyen épületbe vagy helyiségbe szánjuk. Így érdemes tisztában lenni az egyes típusok előnyeivel ahhoz, hogy körültekintően járhassunk el.

Hagyományos kéményes gázkazán, vagy kondenzációs kazán

A gázkazánnak alapvetően két típusa van: az nyílt, illetve a zárt égésterű. Előbbinél az égéshez szükséges oxigént az épület belteréből nyeri a készülék, amivel közvetlen kapcsolatban áll az égéstér. Utóbbi esetében pedig egy kéménykivezetésen keresztül a kinti levegőből jut a tüzeléshez szükséges oxigénhez a gázkazán.

A zárt égésterű kondenzációs berendezés a sokkal elterjedtebb amiatt, hogy elhelyezésük a lakásban majdnem mindenhol megoldható. Emellett ezek a készülékek felelnek meg a jogi szabályozásoknak is. Nyílt égésterű kéményes gázkazánok már csak pár kivételes esetben építhetőek be. A beépítés lehetőségéről minden esetben tájékozódni kell. 

Kondenzációs kazán

A kondenzációs kazánok legnagyobb előnye, hogy kiváló hatékonysággal üzemelnek: új telepítés esetében minimum 91-92 % -os hatásfokkal működnek. Ez annak köszönhető, hogy felhasználja a földgáz égése során keletkező vízgőzből származó hőenergiát, mindezt minimális károsanyag kibocsátással.

A kondenzációs kazánok általában 4-6 éven belül megtérülő beruházásnak mondhatók. Ideálisan használható padló vagy falfűtési rendszerekhez hőtermelőként. Még napjainkban is elterjedt tévhit, hogy a kondenzációs kazánok alacsonyabb hőfokú fűtővize miatt nagyobb radiátorokra van szükség. Ez nem így van. A kondenzációs kazán úgynevezett átmeneti időszakokban dolgozik csak alacsonyabb hőfokú előremenő fűtővízzel, általában tavasszal és ősszel jellemzően. Ilyenkor elegendő az 55C° körüli vízhőmérséklet is. A kazán ilyenkor működik a legnagyobb hatásfokkal. Nagy hidegek idején ezek a kazánok is magasabb hőfokkal dolgoznak, ám ilyenkor a kondenzációból eredő többlet hatásfok arányosabban kevesebb lesz.  Jellemzően a fűtési szezon 70-75%-ban kondenzációs üzemmódban tudnak dolgozni ezek a kazánok.

Elektromos kazán

A villamos kazánok a nevükből adódóan elektromos hálózatra kötve üzemeltethetőek. Napjainkban egyre inkább felkapottabb típus, ami nem is csoda, hisz számos előnnyel rendelkezik. Az elektromos kazánokat halk, folyamatos és egyenletes működés jellemzi, ráadásul igen egyszerű szabályozni és karbantartani. Környezetvédelem szempontjából is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, tekintve, hogy nem bocsátanak ki semmilyen káros anyagot, és megújuló energiaforrásról is működtethetők.

Egyedüli megoldást jelenthetnek olyan lakásokban, ahol nincs lehetőség a gázkazán égéstermék elvezetését kiépíteni. Régi társasházakban, bérházakban gázkonvektorok cseréjénél az egyik legkézenfekvőbb megoldást az elektromos kazán beépítése jelenti. Tagadhatatlan előnye a villanykazánoknak, hogy a rendszer kiépítése egyszerű és olcsó. Ezen kívül az elektromos kazánok 100%-os hatásfokkal működnek, azaz nincs veszteség a fűtővíz előállítása során. Egy konvektornál, vagy egy gázkazánnál a füstgázzal távozik a megtermelt hő kisebb-nagyobb része is.

A villamos kazánok ideálisak fűtési eszközként kisebb lakásokba és épületrészekbe, valamint olyan házakba is, amelyek jó szigeteléssel bírnak. Passzív és aktív házakba ideális választás az elektromos kazán. Manapság egyre több olyan házat és lakóházat építenek, amelyek több energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak. Ezeket a házakat hívjuk aktív házaknak. Napelemes rendszer telepítésével az elektromos kazán teljes éves áramigényét, de akár a ház teljes éves energiaszükségletét fedezni lehet. Sőt! Még akár több energiát is előállíthatunk, mint amennyi az épület fenntartáshoz szükséges.

Akármelyik fűtési rendszert választjuk, bizonytalanság esetén inkább forduljunk szakértőhöz. Ha esetleg később derül ki, hogy nem a megfelelő döntést hoztuk, az utólagos átépítésekkel extra költségekkel kell a későbbiekben számolnunk. Ha sikerült az ideális fűtési rendszert kiválasztani, nincs más dolgunk, mint élvezni a kazán nyújtotta kényelmet otthonunkban.