Kandalló a családi tűzhely

A kandalló megtervezése a ház szerkezetével egyidőben szükséges, mivel a zárt tűzterű kandallók - ma ez használatos leginkább - kivitelezésekor előre érdemes gondolkodni, például a levegő-bevezető csatorna kialakításáról, illetve a kémény méretéről.

Otti zárt égésterű kandalló térbe állítva

Valójában a tűzterek "évszakos szezonja" tavasszal lejár, és ha ősszel nem kezdtél bele a kandallód építésébe, akkor valószínűleg nem is fáztál idén, vagy mégnincs kész álmaid otthona. Az ideálisan üzemelő fűtés leendő megvalósításának gondolatát a tervezés-építkezés elején érdemes előtérbe helyezni, mivel a "családi tűzhely" az életterünk központja lesz. A kandallók soha nem látott reneszánszukat élik Magyarországon. Az elmúlt egy-két évtizedben sorra jelentek meg különböző technikai és stílusbeli változatosságokat mutató termékek.

Nyílt tűzteres kandallók:
Többek között ismertté vált, hogy vannak nyílt tűzterű kandallók, ami tulajdonképpen a kémény alá "szerkesztett" építmény, melynek a belseje samott téglával, vagy agyaggal, végső esetben jó minőségű bontott téglával van kirakva. A külső burkolata tetszés szerint kő, márvány, műkő, tégla, vagy - és - vakolat. Ezek rendkívül alacsony hatásfokkal rendelkező fűtőalkalmatosságok, az elégő fahasábok energiájának nagy része ugyanis a kéményen keresztül eltávozik.  A tűz folyamatosan érintkezik a szoba levegőjével, állandóan fogyasztja, és szárítja azt. Bizonyos fokig balesetveszélyes is, mivel a parázs könnyen kipottyanhat a parkettára, szőnyegre, gyúlékony burkolatra. Előnye, hogy gyönyörű, mert a tűz közelsége, a hatalmas égéstérben páratlan látványt nyújt.

Zárt égésterű kandallók:
Technikailag jóval fejlettebb típusok, a tűztér - mint a nevéből kitűnik - zárt, a szoba levegőjével nem érintkezik. Ha szakszerűen járunk el, akkor az építkezés-felújítás elején egy külső levegő-bevezető csövet építünk be, hogy a tűztér által felmelegített szobalevegőt ne szárítsa ki a kandalló. Ha ez nincs, gyakori szellőztetés szükséges. Ezeknek a kandallóknak az előnye, hogy jóval gazdaságosabb üzemeltetni, mint a nyílt tűzteres konstrukciókat, az energia "csak" körülbelül 30%- ban illan el. Jobban tárolja a hőt is, és a központi fűtés rendszerre is ráköthetjük. A sok technikai megoldás közt említésre méltó így a vízköpenyes kandalló, ami erre alkalmas.

Zárt égésterű Otti kandalló

Zárt égésterű Otti kandalló és burkolat

Mindenesetre a zárt tűzteres kandallók burkolása jóval könnyebb, és szabadabb anyaghasználatot tesz lehetővé, inkább burkoló- és kőműves szakma, mint kályhaépítő, de ezt a munkafázist is érdemes szakemberre bízni.

Zárt égésterű Otti kandalló és burkolat

Zárt égésterű Otti kandalló és burkolat

Kandalló elem Otti burkolat

Zárt égésterű Otti kandalló és burkolatAz Otti burkolatok egy része síkburkolat, vagyis a kandallók "mezőit" burkolhatjuk vele. Másik része szalagburkolat, vagyis vízszintes, és függőleges tagolásokat, szerkezeti elemeket alakíthatunk ki belőle. Ilyenek a párkányok, kőkeretek, kandallórács, vag éppen a sarokelemek.Otti Manufactura Kft.

8000 Székesfehérvár, Angol u. 3.

www.ottiburkolat.hu

Kapcsolat

Tervező iroda: 06 70/683 7027
E-mail: info@ottiburkolat.huOtti logo

Otti Manufactura - Antik hatású burkolatok, cementlapok, mozaiklapok
Otti Manufactura - Antik hatású burkolatok, cementlapok, mozaiklapok
www.ottiburkolat.hu
Az Otti Manufactura fali-és padlóburkolatai, kandallói, térelemei, új színt visznek az európai belsőépítészet gazdag tárházába. Kültéri és beltéri burkolat, falburkolat, homlokzati burkolat.
Székesfehérvár

Lakberendezési üzletek

Fürdőszobabolt - Webshop Fürdőszobabolt - Webshop
Fürdőszoba webáruházunk azért jött létre, hogy vásárlóink anélkül válogathassanak több ezer termék közül, hogy ehhez...
Kályha és kandalló építés - Nagy Zoltán kályhatervező Kályha és kandalló építés - Nagy Zoltán kályhatervező
Nagy Zoltán vagyok és a Budapesti Műszaki Egyetemen végeztem informatikus mérnökként. 14 évig dolgoztam műszaki...
Dalos Építőanyag – Jó minőségű építőanyagok és térkő burkolatok Dalos Építőanyag – Jó minőségű építőanyagok és térkő burkolatok
A legnevesebb építőanyag és térkő gyártók kiváló minőségű építőanyagait és térköveit forgalmazzuk kedvező áron,...
KéményDepo - Kémény webáruház KéményDepo - Kémény webáruház
Miért tőlünk? Mert a Kémény Depó Webáruház üzemeltetője a Kovács Tüzép Kft. 20 éves tapasztalattal rendelkezik a...