Ezekre a dolgokra érdemes odafigyelni befőzésnél!

 „Jelenleg számtalan népszerű gyümölcs, így a meggy, a málna, az őszibarack és sárgabarack érhető el frissen. Éppen ezért ajánlott ezekre a gyümölcsökre koncentrálni, hiszen fontos, hogy befőzéskor a lehető legfrissebb alapanyagok kerüljenek az üvegbe” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor termékmenedzsere.

A befőzés előtt kiemelt figyelmet kell fordítani a munkapult, illetve a használni kívánt konyhai eszközök megtisztítására, az esetleges szennyeződések miatt ugyanis később megpenészedhetnek a különféle gyümölcsök az üvegben. Szerencsére a művelethez nincs szükség óriási konyhára, elég átgondolni és készíteni fejben egy tervet a befőzés menetére vonatkozóan. Szintén ajánlott jó minőségű, jól záró üvegeket beszerezni. A rozsdás, sérült, rosszul záródó fedelekkel idővel levegőt kaphatnak a lekvárok, vagy befőttek, éppen ezért ezek nélkül nem érdemes belevágni.

Sencor befőzőedény

Recept nélkül nem szabad elkezdeni a befőzést, fontos, hogy meglegyen milyen tartósítószerekkel, illetve milyen módszerrel kívánjuk eltenni a gyümölcsöket. Az utóbbi időben egyre népszerűbb a tartósítószer-mentes lekvárbefőzés. Ilyen esetben a tisztaság, a cukor és a befőzési eljárás gondoskodik arról, hogy télen még sokáig élvezhessük a nyári ízeket. Hozzátette: az üvegek lezárását követően érdemes néhány percre fejre fordítani őket. Így vákuum keletkezik, mely hozzájárul a tartósítás tökéletesítéséhez, legyen szó lekvárról, vagy befőttről.

Sencor befőzőedény

Bár sok háztartásban alapvetően különféle lábasokban és fazekakban történik a befőzés, egy befőzőedénnyel professzionálisabb munkafolyamat valósítható meg. Egy ilyen eszköz előnye, hogy a főzési folyamat pontosan az adott recepthez szabható, ígí módon az ízek és az értékes vitaminok a lehető leghatékonyabban őrizhetők meg. Az SPP 2100WH készüléknél például rendkívül széles skálán, 30 és 100 Celsius fok között állítható be a termosztát a kívánt hőmérsékletre. A készülék a kívánt hőfok elérésénél hangjelzést ad, emellett melegen tartó funkcióval is ellátták.

Az ízletes befőttek és lekvárok elkészítése napjainkban már jóval egyszerűbb munkafolyamatnak tekinthető. Nem beszélve arról, hogy a befőzés során otthon készíthetünk az egész család számára finom, egészséges, vitaminban gazdag élelmiszereket.