Amire szinte nincs jó válasz, hiszen a vásárló egyetlen varázsszót akar csak hallani: fából, s a dekor ajtóban pedig pont ebből van a legkevesebb. Fának nevezni az ajtó vázát alkotó leginkább préselt papírhoz hasonló MDF anyagot mégiscsak túlzás lenne, máshol pedig még csak nyomokban sem található, a köztudatban ismert faszerű anyag. Jön a nyakatekert, az olyan veszélyes fogalmakat, mint papír, dekor, műanyag, fólia kínosan nélkülöző magyarázat, miszerint az ajtó felülete egy mesterségesen előállított, valamilyen idegen szavak rövidítéséből álló hárombetűs “valamiből” van, annak pedig, hogy belül mi van szinte semmi jelentősége nincs.

A mindenki számára érthető magyarázat a következőképen hangzana: a dekor ajtók felülete egy valós, vagy fiktív (valóságban nem létező) fa szerkezetét ábrázoló fénykép, amit felhasználási terület függvényében különféle ellenálló képességű-keménységű lakkal látnak el. Ezek az ajtók nagy mennyiségben, ipari körülmények között készülnek, emberi kéz csak szórványosan érinti azokat (szerencsétlenebb esetben szem sem), egyazon gyártó azonos kasztba tartozó ajtói felületüket tekintve (pl. bükk, tölgy) pontosan ugyanúgy néznek ki, függetlenül attól, hogy mikor és kinek készültek, tehát békéscsabai panelban milliméterről milliméterre ugyanazt “ábrázolja” az ajtó, mint egy budapesti polgári lakásban, egyediség teljesen kizárva.

Fafurnér felületű ajtók esetében valódi fát láthatunk és tapinthatunk, és mivel a fa szerkezete, erezete, színezete érzékenyen függ minden, a fa életét érintő környezeti adottságtól - hol és mikor született, az időjárástól és talán még a koronájába épített madárfészektől is - minden darab egyedi és megismételhetetlen, ahogy az a természetben szokás. Nem kell megijedni, enyhe rajzolati eltérésektől eltekintve az egy lakásba gyártott furnér ajtók egységes benyomást keltenek, az asztalosmester egyenként kézzel válogatja össze az aktuális munkához szükséges furnérkötegeket, így jó eséllyel azonos területről származó azonos időben kivágott fák metszetét gyűjti össze, de az sincs kizárva, hogy egyazon fából készül az összes ajtó.

Az asztalos a furnér ajtó minden négyzetcentiméterét többször megmunkálja, rengeteg munkafázison át ragasztja, csiszolja, pácolja, lakkozza, így minden egyes darab magán viseli a gyártó asztalosmester kézjegyét. Bár a manapság kapható dekor ajtók egész valóságszerűen hatnak, az emberi szemet és kezet nem lehet becsapni! Mindannyian ösztönösen vonzódunk az igazihoz, a valóságoshoz. Az, hogy mégis sokan dekorfóliás ajtót választották, kizárólag a tömeges gyártás nyújtotta kedvezőbb előállítási költségeknek tudható be.

Az Ajtóház új fafurnér ajtócsaládjának tagjai árban kb. ott kezdődnek, ahol egy jobb minőségű dekorfóliás ajtó befejeződik (néhány esetben még olcsóbb is), egy belépő szintű Miami modell ára bükk vagy tölgy felülettel 64 000 Ft.- + Áfa, míg az olyan népszerű dizájn ajtók esetében, mint a népszerű Bilbao vagy Akita ajtó sem kell nettó 10 000 Ft. - nál nagyobb felárra számolni. Ez az ár a kiemelkedő minőség, a három-öt év garancia és az alapáras, egyedi méretű gyártás tükrében több mint elgondolkodtató!

A furnér ajtó előnyei:

- természetes valódi fa felület, minden darab egyedi
- személyre szabott, teljesen egyedi dizájnok
- végtelen színvariációs lehetőség
- egyedi méretű gyártás legtöbbször alapáras
- sérülések könnyen javíthatóak, hosszabb garancia (3-5 év)

Hátrányai:

- relatív drágább, mint a dekor ajtó, ajtócserénél nehéz pótolhatóság

A fóliás ajtó előnyei:

- kedvező ár, karbantartásra ápolásra igénytelen felület
- könnyű pótolhatóság

Hátrányai:

- mesterséges mű felület
- sérüléseket nehéz javítani
- az egyedi méret drága, rövid garancia (1 év)

A Furnérozott ajtók forgalmazója: az Ajtóház Kft. - Dekora mintabolt

Budapest | Debrecen | Veszprém | Székesfehérvár | Győr | Kecskemét

Budapest,1107 Budapest, Száva utca 8.

Telefon: 06 1/433-2829
Mobil: 06 20/548-6693

www.ajtohaz.hu