Takarékossági trükkök a konyhában

Takarékossági trükkök és ötletek a konyhában, vízfogyasztáshoz, fűtéshez. A háztartások nagy részében a gáztűzhelyt felváltotta a villanytűzhely, mely sok energiát fogyaszt ugyan, de az energiafelvétellel tudunk takarékoskodni sütés-főzés közben is.

Mínusz 10 perc
Ha az étel sütési ideje több mint 40 perc, nem kell megvárnia, míg az étel teljesen elkészül. Zárja le kb. 10 perccel korábban a tűzhelyet, a maradék hő így is készre süti a fogást!

Előmelegítés nélkül
A sütő előmelegítésére legtöbbször nincs szükség. Ez különösen az újabb modellekre, és a hő-légkeveréses sütőkre igaz. A sütemények, sült húsok és felfújtak akkor is tökéletesen sikerülnek, ha a még hideg sütőtérbe helyezi be őket, és ezzel akár 20% energiát is megspórolhat. Az előmelegítés csak ritkán, például kenyérsütésnél, vagy kelt tészták sütésénél szükséges.

Több fogást egyszerre
Még nem szoktunk hozzá teljesen a villanytűzhely adta előnyökhöz. Berögződés, hogy mindig a sütőtér közepén tudunk csak szépen sült húsokat és remek süteményeket sütni. Az új, s leginkább a légkeveréses sütőknél ez már nem így van. A légkeverés lényege épp az, hogy a levegőt forgatva, a hőt kiegyenlítve süti az ételeket, így egyszerre több szinten is készülhetnek a fogások, egységnyi idő- és energiafelhasználás mellett. A sütőt csak nagyobb mennyiségek sütéséhez használja, és készítsen el párhuzamosan akár több fogást is. A hőkihasználás így a leggazdaságosabb.

Sütögetés kicsiben
Néhány szelet kenyér megpirításához, melegszendvics készítéséhez, vagy néhány kolbász grillezéséhez gazdaságtalan bekapcsolni a tűzhelyet. A tűzhellyel akár három- vagy négyszeres energiát is elhasználhat, szemben a kenyérpirító vagy minigrill alkalmazásával.

Fazekat a főzőlaphoz
Figyeljen arra, hogy a főzőlap átmérőjéhez illeszkedő méretű fazekat, és ahhoz teljesen passzoló méretű fedőt válasszon. Ez biztosítja a legoptimálisabb hőátadást. Ha az edény túl kicsi, értelmetlenül vész el a hő és az energia, ha viszont túl nagy, értelemszerűen tovább tart az étel elkészítése.

Fedőt rá
A fazekakhoz jól illeszkedő, jól záródó fedőt használjon! Így a hő a fazékban marad, míg a ferdén a fazékra helyezett fedő akár meg is háromszorozhatja az étel elkészítéséhez szükséges áramfelhasználást. Több önbizalom, kevesebb fedőemelgetés. Próbáljon minél ritkábban belekukkantani a fazékba, illetve minél kevesebbszer kinyitni a sütő ajtaját, mert a túlzott kíváncsiság aránytalanul sok energia elpazarlásával jár.

Kevés vízben több tápanyag
Főzni kevés vízben is kiválóan lehet. Négy adag burgonyát például tökéletesen megfőzhet egy csésze vízzel. A zöldségek kevés vízzel történő párolása során még a vitaminokat is megmentheti.

A takarékos kukta
Jusson eszébe újra a szinte már teljesen elfeledett kukta! Ha kuktában főz, áramfelhasználásnak akár 40%-át, míg az időráfordításnak akár 30%-át is megtakaríthatja.

Mikrohullámú sütő vagy villanytűzhely?
A céltól függ! Az ételek felmelegítésére, illetve 400 gramm alatti, kis mennyiségek párolására a mikrohullámú készülék a legtakarékosabb megoldás, a tűzhelynél lényegesen kedvezőbb energiafelhasználással. A mikrohullámú készülékek legáltalánosabb felhasználási célja a melegítés és a mirelit ételek kiolvasztása, de tudnia kell, hogy utóbbi bár praktikus, de korántsem energiatakarékos eljárás. A mélyhűtött élelmiszerek kiolvasztásának legokosabb módja, ha időben kiveszi azokat a mélyhűtőből és a hűtőszekrényben lassan, fokozatosan hagyja kiolvadni.

Párolás mikróban
A párolási időt csökkentheti, ha az ételeket egyenletesen osztja el az edényben. A mikrohullámok csak 3-6 cm mélyen jutnak be az ételbe, ezért ha megoldható, párolás-melegítés közben néhányszor keverje át az ételt.

Mikrózáshoz is elkél a fedő
Melegítésnél takarja le a tányért egy mikrohullámú készülékhez használható fedővel, főzésnél pedig használja a mikrózható edény fedőjét. így nem vész el a hő.

Fűtés energiatakarékosan

Egy tipikus háztartásban a fűtésre használjuk fel a legtöbb energiát, ezért különösen fontos átgondolni, hol és hogyan tudunk energiát megtakarítani a fűtéssel. A meleg levegő 19%-a a falakon keresztül, 18%-a az ablakokon át, és 17%-a a szellőztetés útján jut a szabadba.

Fontos: Ne fűtsük az utcát! A termosztát 1 Celsius-fokkal való letekerése, vagyis a szobahőmérséklet 1 fokkal való csökkenése kb. 6%-os energia-megtakarítást eredményez. Azokban a lakásokban, ahol az egyes helyiségekben külön szabályozhatók a radiátorok, további takarékosságot érhetünk el, ha optimalizáljuk a szoba hőmérsékletét. A háló 15-18 fokos hőmérsékletét sem érezzük kevésnek, ha takarót használunk. Felesleges energiapazarlás a hálószobában 23-25 fokot tartani, és takaró nélkül aludni.

Szabályozható termosztá
t: életmódunkhoz tudjuk igazítani a lakás hőmérsékletét, ha szabályozható termosztátot szereltetünk be. Az új készülékek már programozhatók, segítségükkel a fűtési időket és hőmérsékleteket automatikusan tudjuk állítani. Ha abba a helyiségbe szereltetjük be a termosztátot, amelyikben a legtöbbet tartózkodunk, gondoljunk bele, mekkora energiatakarékosságot érhetünk el, ha 5-6 fokkal alacsonyabbra állítjuk a hőfokot, ha nem tartózkodunk otthon.

Tükörfólia: ha a falra szerelt radiátor mögé alufóliát helyezünk, a fűtésszámlát 5-6%-kal tudjuk csökkenteni, hiszen a fólia hővisszaverő rétegként működik, és így kevesebb hőt nyel el a fal. A radiátor mögötti fólia beszerzése ráadásul csekély mértékű beruházást igényel, s kényelem szempontjából is előnyös, ezt ugyanis egyszer kell gondosan elhelyezni a fűtőtest mögé, s ebben az esetben úgy takaríthatunk meg évente több ezer forintot, hogy egyáltalán nem figyelünk oda rá, plusz energiát nem vesz el a hétköznapokból.

Sötétítő függöny
: Célszerű sötét színű, vastag anyagból készült sötétítő függönyt választani, ugyanis jelentős mennyiségű meleg kiszökését gátolhatjuk meg! Fontos tudnivaló, hogy a sötétítő függöny semmiképp se érjen a radiátor felső szintje alá, ugyanis a meleg levegővel így a függöny és az ablak közötti 10-15 cm-es sávot fűtjük!

Fűtés energiatakarékosan

Hűtés energiatakarékosan

A hűtőgép egy átlagos család áramfogyasztásának közel harmadáért felel. Folyamatosan működik, ezért is fontos, hogy energia-hatékony legyen. Talán a hűtő az a háztartásban, amivel a legsokszínűbben lehet takarékoskodni, a fogyasztás ugyanis nagymértékben függ a hűtő nagyságától, elhelyezkedésétől, a használat módjától, de hűtőgépünk teljes élettartamát és jövőbeni költségeit mindenekelőtt az energiaosztályba való besorolása határozza meg, tehát már vásárláskor oda kell figyelni, hogy energiahatékonyság szempontjából milyen hűtőgépet válasszunk!

Mivel egy hűtő átlagos ára 50-70 ezer forinttól kezdődik, hosszútávú befektetésnek minősül 1-1 ilyen műszaki cikk vásárlása. Fontos kérdés, hogy egy drágább készülék megtérül-e, és ha igen, mikor. Könnyen kiderülhet, hogy egy magasabb árú, de energiatakarékos hűtőgép a készülék üzemeltetési költségeit is figyelembe véve hosszú távon kevesebbe kerül, mint a hasonló kivitelű, olcsóbb, de nagyobb energiafogyasztású típus.

Az Európai Unióban az "A" energiaosztályú készülékek piaci részesedésének gyors növekedése miatt az "A" osztályon belül megjelent az "A+" és az "A++" megjelölés, melyek között az "A++" az elérhető leghatékonyabb energiafelhasználású terméket jelöli. Ezek átmeneti jelölések arra az időszakra, amíg meg nem történik az energiafogyasztás címkézési rendszerének teljes felülvizsgálata.

Méretválasztás: mindig akkora hűtőszekrényt válasszunk, amekkora a háztartásunk igényeinek megfelel. Többszemélyes háztartás esetén felnőttként 60 literes térfogattal számolhatunk. Ha túlságosan nagy hűtőt veszünk, akkor jó eséllyel vagy üresen fog kongani, vagy teletömjük felesleges, soha fel nem használt élelmiszerekkel. Egyik megoldás sem kézenfekvő.

Elhelyezkedés: a „hova" kérdés megválaszolásakor arra kell gondolni, hogy a hűtőgép jól szellőző helyen legyen, főleg a hátoldala. Manapság egyre nagyobb divat a hűtőt is beépíteni a konyhaszekrénybe. Egy kisebb lakásban könnyen előfordulhat, hogy a konyha kis mérete miatt a hűtő és a tűzhely egymás mellé kerül.

Tudatos használat: minél több levegő kerül a hűtőszekrénybe, annál több energiát használ fel a gép lehűtéséhez. Ne feledjük, itt is érvényes az aranyigazság, 1 Celsius-fok változás 5-6% energia-megtakarítást jelent.

Tippek
:

  • Egy papírdarabra rácsukjuk az ajtót, és ha könnyen ki lehet húzni, ideje kicserélni a szigetelést. A csere költsége elenyésző a rossz hőszigetelésből adódó energiaveszteséghez képest.
  • A fagyasztószekrény esetén 100 liter kihasználatlan terület egy év alatt 200 kWh feleslegesen elpazarolt energiát jelent.
  • Ha a jégréteg vastagsága eléri az 1 cm-t, olvasszuk le, majd glicerinnel töröljük át a belső felületet, ami csökkenti a dérképződést.
  • Egyre inkább terjednek a No-frost készülékek, mely hűtőknek az az előnye társaikkal szemben, hogy nem kell őket leolvasztani, mert nem képződik dér a fagyasztótérben. Azt kevesen tudják viszont, hogy ezek a csodahűtők nem csak drágábbak, de akár 30-40%-kal több áramot fogyasztanak!
  • Vásárlás előtt érdemes megbizonyosodni a kiszemelt típus energiahatékonyságáról, melyről a legmegbízhatóbban az energiacímkén található adatok tájékoztatnak. Mindig akkora hűtőszekrényt válasszunk, amekkora a háztartásunk igényeinek megfelel!
  • Ha nem megoldható a távolság a hűtő és a sütő között, tegyünk hőtükröt a hűtő oldalához, a sütővel közös szekrény válaszfalához!
  • Meleg ételt semmiképp se tegyünk bele! Nemcsak mert energiapazarlás, hanem mert a hűtő élettartamának rohamos csökkenéséhez vezet.
  • Kerüljük a hűtő ajtajának gyakori nyitogatását, illetve nyitva tartását.
  • Az ételeket soha ne fedél nélkül tegyük a hűtőbe, a fedél nélkül párolgó meleg ételtől jobban jegesedig a hűtőfelület, a jégréteg rontja a hűtő hatásfokát, és akár 30%-kal is megnövelheti a hűtő energiafogyasztását!
  • Gondosan állítsuk be a hőmérsékleteket! Az élelmiszerek tárolásához elegendő hűtőben a +5 fok, fagyasztóban a -18 fok. Időnként ellenőrizzük a szigetelőanyag állapotát is!

Légkondicionálás energiatakarékosan

Az utóbbi 10 évben terjedtek el Magyarországon a klímaberendezések az éghajlat rohamos változása miatt. A szabadpiacon mindenféle típusú és fajtájú klímaberendezést meg lehet vásárolni, azonban nem mindig a legnagyobb teljesítményű a legjobb. Nem mindegy, hogy hány m2-t szeretnénk vele lehűteni, hány helyiséget és az sem, hogy földszinti vagy emeleti szobákat. Sokan gondolják, hogy a mobilklímák hatékonyak, mert amellett, hogy olcsók, még szállíthatók is, így folyamatosan működtetve, egyik helyiségből a másikba szállítva megfelelő eredményt érhetnek el. Pedig nem. Igaz, hogy a mobilklímák ára jóval a fixen telepített társaikhoz képest kedvezőbb, de óriási hatékonyságveszteséggel jár az, ha a mobilklímákhoz tartozó kivezető cső szabadba juttatásához ki kell nyitni az ablakot vagy az ajtót. Így a hűvös levegő azonnal cserélődik a kinti nyári meleggel.

A tudatos vízfogyasztásról

A legtöbb vizet fürdéshez használjuk fel, ezért itt tudunk a legnagyobb mértékben spórolni. Nem a tisztálkodás ritkításáról van szó, hanem a mindennapi 150-180 liter víz okosabb csökkentéséről. Fürdés helyett tusoljunk! Ha megfogadjuk ezt a tanácsot, nem csak vizet használunk sokkal kevesebbet, hanem áramot is. A fürdés háromszor annyi energiafelhasználással jár, mint a tusolás. Egy 3 perces zuhanyzáshoz 30-50 liter víz, valamint 1-1,7 kWh áram szükséges, míg egy kád megtöltéséhez 120-150 liter víz és 5-6 kWh áram kell. Ha azonban nem 3, hanem 10 percig tusolunk, inkább a fürdést célszerű választani.

A vízcsap csepegését és a vécék víztartályának szivárgását azonnal meg kell szüntetni, mert egyetlen csöpögő csap havi 150-200 liternyi vizet pazarol el értelmetlenül. Ráadásul legtöbbször csak a gumitömítés vagy a gyűrű cseréje megoldást jelent, amely nem nagy beruházással jár. Egykaros keverőcsap és zuhany használata: rengeteg vizet pazarolunk el, míg a kétcsapos csaptelepen beállítjuk az optimális vízhőmérsékletet, ezért helyette érdemes egykarú csaptelepet használni.

Perlátor: olyan fémszövetes vízrendező, amely a folyó víz mozgásának energiáját használja fel ahhoz, hogy a vizet levegővel dúsítsa. A perlátorral ellátott csapokból folyó víz mennyisége többnek tűnik, mint amennyi a valóságban, ráadásul tapintásra is lágyabb hatású. A korszerű csaptelepek többségét már gyárilag ellátják perlátorral, de ez a hasznos kis eszköz csapteleptől függetlenül is beszerezhető. Csupán arra kell ügyelni, hogy a már meglévő csap alkalmas legyen arra, hogy perlátorral szereljük fel.

Vízkőmentesítő készülé
k: Magyarország egész területén komoly gondot jelent a kemény víz. A vízkő ugyanis nem csak a csövekben tehet kárt, hanem a mosógépekben, valamint a meleg vizet biztosító elektromos bojlerekben is. Ez utóbbiak esetében a fűtőszálon tapad meg a vízkő, amelynek következtében a bojlernek a kelleténél jóval több elektromos áramra van szüksége ahhoz, hogy a kívánt hőfokra felmelegítse a vizet. Mivel az árampazarlás nem tesz jót a pénztárcának, a bojlerek vízkőtelenítése pedig akár 10-15 ezer forintba is kerülhet, a megelőzésre kell különös hangsúlyt helyezni. A vízkőmentesítő készülékek nem olcsók, ám használatuk mellett a mosógépet, a bojlert és a csöveket is megmenthetjük. Titkuk abban rejlik, hogy elektromos impulzusokkal roncsolják a vízben lévő mészkőpelyheket, így a kemény vizet lágyabbá teszik, ráadásul a már lerakódott vízkövet is képesek feloldani. Bármilyen csőre ráköthetőek - akár utólag is - üzemeltetésükhöz pedig csupán csekély áramra van szükség.

Termosztatikus csap- és zuhany telep: kissé nagyobb beruházást igényel, de a vízhőmérséklet pontos beállítása révén sok víz megtakarítható a termosztatikus szabályzóval szerelt csapokkal, melyek ráadásul önmagunk leforrázásától is megóvnak.

Villanybojler használat: mivel egy átlagos család teljes energiafogyasztásának 10-15 százalékát jelenti a melegvíz előállítása, egyáltalán nem mindegy, hány fokra melegíti a kazán vagy bojler a vizet. Egy háztartásban személyenként és naponta 20 liter 60 oC-os, illetve 30 liter 45 oC-os, vagy 40 liter 37 oC-os melegvízre van szükség. Így a hőveszteség 60 oC-os vízhőmérsékleten 53%, 40 oC -on viszont már csak 20%. Ráadásul az alacsonyabb hőmérsékleten tárolt víz nyomán tovább él a melegvíztároló- és ellátórendszer, és kevesebb a vízkőképződés is. Az elektromos melegvíz-tárolókat érdemes külön villanyórán lévő áramkörről működtetni, hiszen ezzel is 53-63 %-os költségmegtakarítás érhet ő el. Ha nyaralni megyünk, vagy huzamosabb ideig vagyunk otthonunktól távol, mindenképp kapcsoljuk ki a vízmelegítő készüléket.
 
Vízforraló: még mindig számos háztartásban hiánycikk a vízforraló, pedig ennél praktikusabb és energiatakarékosabb eszközt aligha találni. Sokan arra hivatkozva nem tartják fontosnak a beszerzését, hogy csak feleslegesen állna a konyhában, hiszen a kávét kávéfőzővel, teát pedig teafőző segítségével készítenek. Pedig egy vízforraló nem csak a forró italok esetében jön jól: havi szinten jelentős energia, és ezzel pénz takarítható meg, ha a tészta vagy a krumpli főzéséhez szükséges vizet nem a tűzhelyen forraljuk fel. A vízforralónak ugyanis az alatt az 1-2 perc alatt, ameddig a vizet felforralja, jóval kevesebb áramra van szüksége, mint amennyi energiát a tűzhely használ ugyanazon adag vízhez.

A tudatos vízfogyasztásról

Világítás energiatakarékosan

Egy háztartásban kb. 40 villanyizzó gondoskodik a megfelelő fényviszonyokról. Az, hogy milyen izzót vásárolunk, többnyire pénztárcánktól függ, de nem árt tudni, hogy ami jelenleg olcsó, az később kiderülhet, hogy sokkal több áramot vesz fel, mint egy olyan izzó, mely megvásárlásakor többe kerül. Itt is mérlegelni kell, csakúgy, mint a hűtőgépek esetén. Néhány tényező, amire oda kell figyelni a választásnál:
- mennyi a világításra felhasznált energia,
- mennyi energiát használ fel világításra az izzó,
- élettartam.

Energiatakarékos égő:
1/5 energia, 10-szeres élettartam

Azon világítótestekben, amelyek naponta a leghosszabb ideig világítanak, érdemes a villanyizzót energiatakarékos égőre cserélni. Bár ezek beszerzési ára magasabb, mintegy 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, és tízszer akkora az élettartamuk, mint a hagyományos villanykörtének, ezért hosszútávon sokkal gazdaságosabbak.

Egy hagyományos villanykörte átlag élettartama kb. 1.000 óra, míg az energiatakarékos égők akár 8.000-12.000 órán keresztül is világítanak. Az energiatakarékos égő gyakori fel- és lekapcsolása megrövidítheti annak élettartamát. A gyártók a megadott élettartamot az alkalmankénti min. 1/4 órás bekapcsolás esetén szavatolják. A kompakt fénycső energiahatékonysága annál jobban tud érvényesülni, minél tovább van alkalmanként használatban.

A jövő fényforrása a LED:

A LED egy félvezető dióda, amely elektromos töltésű részecskék áramlásával fényhatást hoz létre. Az újabb fejlesztésnek köszönhetően a nagyteljesítményű LED-ek már alkalmasak akár egy 40-60 W-os hagyományos wolframszálas izzó kiváltására is. Előnyei a kiemelkedően magas élettartam, kitűnő színvisszaadás, a gyakori fel- és lekapcsolást jól tűrő képesség, és a rendkívül alacsony fogyasztás. Jelenleg a magas beruházási költsége miatt még nem elég népszerű. A széleskörű felhasználási területe és kedvező tulajdonságai miatt várhatóan a jövőben igen kedvelt és elterjedt fényforrás válik majd belőle.

A fénykibocsátó dióda vagy LED neve az angol Light Emitting Diode rövidítéséből származik. A LED-ek előnye, hogy a kimeneti fény előállításához alacsony áramot és feszültséget igényelnek, nagy a kapcsolási sebesség, kis helyen elférnek, ütésállók és nagy az élettartamuk.

A LED-ek 90-95%-kal kevesebb áramot vesznek fel működésükhöz. A hagyományos halogén izzó hoz képest 1 W fényt 0,04-0,05 W áramfelvétellel tudja teljesíteni, azaz egy 35 W-os halogén izzót kiválthatunk, egy 1,4-1,8 W fogyasztású LED-es izzóval. Áruk hamar megtérül, mivel az alacsony fogyasztásnak köszönhetően a felvett áram mennyisége alacsonyabb, így kevesebbet kell érte fizetnünk, a világítási költségeinket pedig drasztikusan csökkenthetjük.

A jövő fényforrása a LED
A LED-ek híresek hosszú élettartalmukról. Gondoljunk csak bele, hogy hány olyan háztartási gépünk van, melyben éveken át folyamatosan világítanak LED-ek. Találhatunk ilyet a televízió készülékekben, mosógépekben, számítógépekben, sőt a mobiltelefonok háttérvilágítását is ezzel oldották meg sokáig, egyes telefonoknál még a mai napig is.

Élettartalmuk 50-szer hosszabb a hagyományos halogén és wolframszálas izzókénál. Nem érzékenyek a kapcsolgatásra, és felkapcsolásnál nem vesznek fel több áramot. Napi 8 óra világítás mellett átlagosan 17,1 évig nem égnek ki. Az élettartam lejárta után fényük nem kiég, hanem halványul, így halványabb teljesítménynél, akár még 50.000 óráig használhatjuk. A magas élettartamnak köszönhetően évekre elfelejthetjük izzóink cseréjét.

  • Napi egy-másfél óra használati idő már indokolhatja a hagyományos izzó energiatakarékosra való cserélését.
  • Ezért olyan helységekben, ahol gyakori a fel- és lekapcsolás, a hagyományos izzó jobb megoldás.
  • Rendszeresen tisztítsa meg a világítótestet és az izzót is, de csak akkor, ha meggyőződött az áramtalanításról!
  • Betörés elleni védelemhez használjon inkább időkapcsolót és mozgásérzékelőt!
  • Nem kell mindenhol fényár: mondjon le a folyamatos világításról.
  • Mindig csak abban a helyiségben legyen felkapcsolva a világítás, ahol éppen tartózkodik.
  • Okos világítás: a világítást igazítsa a használathoz: az általános megvilágítás legyen alacsony, a munkavégzés helyén viszont magasi Ez nem csak a szemnek jobb, de az atmoszférára is jó hatással van.
  • Válasszon jobb házőrzőt: ha elmegy otthonról, kapcsolja le a világítást!
  • Bár kétségtelenül kellemes érzés, ha érkezéskor fényár fogadja az embert, mindez rengeteg energiát emészt fel feleslegesen.