Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk az "üvegházhatású gázkibocsátás" kifejezéssel. Nem csak a klímaváltozás elméletét vallók, illetve tagadók nyilatkozataiban, de a jogalkotásban is visszatérő kérdés a szén-dioxid kibocsátás visszaszorítása. Ma már a környezettudatos építkezők, illetve felújítást tervezők is aktívan hozzájárulhatnak bolygónk megóvásához – például újrahasznosított alapanyagú ablakok beépítésével. Az Inoutic szakemberei szerint az egyre szigorodó szabályozások is arra ösztönzik a profilgyártókat, hogy megjelenésükben és minőségükben is versenyképes, környezetbarát alternatívákat kínáljanak a vásárlóknak.

Inoutic Eco Power újrahasznosított nyílászáró

2017-ben három év után először ismét nőtt a világ széndioxid-kibocsátása, becslések szerint 2 százalékkal. Kína és az Egyesült Államok után az EU még mindig a harmadik legnagyobb széndioxid kibocsátó, bár a szigorú uniós és helyi rendelkezéseknek köszönhetően évről évre csökkenő arányban. A globális felmelegedés lelassításához azonban még nagyobb tudatosságra van szükség, és ebben a folyamatban minden iparágnak aktívan részt kell vállalnia. Az építőipar például még az újrahasznosított anyagok nagyarányú felhasználása előtt áll. Ugyanakkor az új uniós éghajlat- és energiapolitika e tekintetben is komoly célokat fogalmaz meg a 2020 és 2030 közötti időszakra, amelyeket a tagállamok kötelesek beépíteni nemzeti jogszabályaikba.

Inoutic Eco Power újrahasznosított nyílászáró

A műanyag ablak is újrahasznosítható Európa-szerte és hazánkban is egyre népszerűbbek a műanyag ablakok, mind inkább felváltva a régen szinte egyeduralkodó fa alapanyagot. Egyesek szerint ez a változás kifejezetten káros a környezetünkre, pedig a műanyag ablakok az energiafogyasztás és a széndioxid-kibocsátás szempontjából is kedvezőbb választást jelentenek. Élettartamuk megfelelő karbantartás mellett akár ötven év is lehet, ráadásul az újrahasznosítás terén is nagy potenciállal bírnak. A PVC termelés és feldolgozás technológiája is jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi években, így többek között már nem tartalmaz olyan mérgező stabilizátorokat, mint a kadmium vagy az ólom.

Inoutic Eco Power újrahasznosított nyílászáró

A műanyaggyártásban és -feldolgozásban érintett európai vállalatok közül többen tagjai olyan szervezeteknek, mint a VinylPlus vagy a Rewindo, melyek a környezettudatosságot tűzték ki célul. Az Európai Unióban a legtöbb nagy gyártó nem csak a termelés során keletkező hulladék megfelelő kezelésére fordít figyelmet, hanem a teljes műanyag ablakszerkezetek újrahasznosításával is foglalkozik. Mi is tehetünk a klímaváltozás ellen. Míg az uniós közbeszerzésben 2016 óta kötelezővé vált a műanyagok újrafelhasználása, valamint az újrahasznosított anyagok alkalmazása, addig a lakóépületek tekintetében egyelőre nem igazán terjedt el ez a szemlélet. Pedig a PVC újrahasznosítása drámai hatást gyakorolhatna az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére: egy tonna PVC elsődleges előállítása során két tonna szén-dioxid keletkezik, míg ugyanekkora mennyiségű PVC újrahasznosítása mindössze 136 kilogramm szén-dioxid kibocsátással jár.

Inoutic Eco Power újrahasznosított nyílászáró

Vagyis az újrahasznosított anyagból készülő PVC minden tonnája 2 tonna szén-dioxidtól mentesíti a légkört. Mindezek ismeretében feltehetjük a kérdést, hogy akkor miért is nem terjedt el széles körben az újrahasznosítás ebben a szegmensben? Az Inoutic szakértői szerint ebben az is szerepet játszik, hogy sok téves információ él a köztudatban, és a vásárlók ezekre alapozva utasítják el az ilyen termékeket. Például amiatt aggódnak, hogy az újrahasznosítás során csökken az anyag szilárdsága, hőszigetelő képessége, vagy hogy megjelenésében elmarad az elsődleges anyagból készült ablakokétól. Mindez azonban meglehetősen távol áll a valóságtól: megfelelő technológiával a profilok akár hétszer is újrahasznosíthatóak anélkül, hogy az anyag vagy a feldolgozás minősége romlana. A gyártók felelőssége is, hogy felhívják a figyelmet az újrahasznosított termékek előnyeire, és eloszlassák az esetleges alaptalan félelmeket. 

Hazánkban is elérhető újrahasznosított ablakprofil. A környezettudatos vásárlók hazánkban is több lehetőség közül választhatnak, attól függően, hogy mennyire energiatakarékos nyílászárókban gondolkodnak. Az Inoutic Arcade, Prestige és Eforte profilrendszerei például újrahasznosított PVC granulátumból készült változatban is elérhetők. Ez a nagyhatékonyságú EcoPowerCore keverék az Inoutic saját fejlesztése, így a vállalat a feldolgozás teljes folyamatát ellenőrzés alatt tartja. A keverékből készült profilok megjelenése semmiben sem tér el a hagyományos PVC-ből készültekétől: a koextrúzió egyedülálló technológiájának köszönhetően az újrahasznosított anyagú magot fehér színű, új PVC réteggel vonják be, amely az eredetivel teljesen megegyező küllemet eredményez. Emellett minden környezetvédelmi valamint törvényi előírásnak megfelelnek. Az anyag tulajdonságait és kémiai összetételét a kifogástalan minőség érdekében független szakintézmények szigorúan ellenőrzik, és folyamatos felügyelet alatt tartják. 

További információ: www.deceuninck.hu