Tudja, hogy melyik az a három legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni a tetőablak kiválasztása során?

Milyen legyen a tetőablak beépítésének magassága 

A tetőablak kiválasztása során minél magasabbra építjük be a tetőtéri ablakot, annál több napfényt fog beengedni tetőtéri szobába. 

Fény tetőtéri szobában alsó kilincs tetőablak

Érdemes az alábbiakat szem előtt tartani a tetőablak kiválasztásakor:

  • Alacsony belmagasságú tetőtéri szobában értelemszerűen alacsonyabbra lehet beépíteni a tetőablakot is. De még itt is érdemes legalább 85-90 cm-es magasságban elhelyezni az ablak alsó részét. Ez a magasság már biztosítja a radiátor ablak alatti elhelyezését is. Ha pedig lehet, akkor még magasabbra is kerülhet néhány 10 centiméterrel az ablak alsó síkja a minél több napfény beengedése érdekében.
  • Nagy belmagasságú helyiségekben 110-140 centiméterre is kerülhet a tetőablak alsó része. 
  • Ha alacsony a szobája belmagassága, akkor választhat felső kilincses tetőablakot is.
  • Ha magas, akkor a tetőtéri ablak minél magasabb beépítése érdekében érdemes alsó kilincses ablakot választani.

Velux tetőablak alsó kilincses

A tetőablak beépítési magasságát és ezáltal a szobába bejutó napfényt a tető hajlásszöge is befolyásolja. Annál magasabbra érdemes beépíteni a tetőablakot, minél kisebb a tető hajlásszöge.

Velux Piluretán tetőtéri panoráma ablak

Egy vagy több tetőablak legyen a szobában? 

Ez a választás nyilván pénzkérdés is, hisz két kisebb tetőtéri ablak beillesztésénél nemcsak a tetőszerkezet elkészítése munkásabb, hanem a két tetőablak ára is magasabb az egy nagyobb tetőtéri ablaknál. Mégis egyenletesebb bevilágítást tud biztosítani a szobának két, nem egymás mellett elhelyezett kisebb tetőablakkal, mint egy nagyobb.

Az üvegezett felület nagysága is befolyásolja a szobába bejutó napfényt 

Azt már tudja, hogy minél magasabban van tetőtéri ablaka beépítve, annál több napfény fog bejutni a szobába. A tető nagyobb hajlásszöge is több természetes fény bejutását segíti. Több nem egymás mellett elhelyezett tetőablakkal pedig tetőtéri szobája jobb és egyenletesebb bevilágítását érheti el.

Tetőablak elrendezés

Velux tetőablakok

Velux tetőtéri ablak

Ezek mellett azonban az üvegfelület nagysága is befolyásolja a szobába bejutó fény mennyiségét. Minél nagyobb a tetőablak illetve a tetőablakok üvegfelülete, annál több fény juthat be a szobába.

Természetesen nem állhat az egész tető üvegfelületből, mert ezt a talán a pénztárcája sem bírná el, másrészt pedig a nyári kánikulában az üvegezett felület szigetelését a redőnyökkel és más belső és külső árnyékolókkal nehezebben tudja megoldani, mint a tetőfedés alatti hőszigetelést.

Éppen ezért a lakótérbe jutó természetes fény szükséges mennyiségét az üvegezett felület és a szoba alapterületének hányadosaként határozzuk meg. Tetőtéri szobánál ennek az aránynak legalább 1:8-hoz kell lenni.

Természetesen lehet ennél nagyobb is az üvegfelület aránya, de megfelelő tető dőlésszögnél és megfelelő magasságban beépített tetőablaknál már ennek az aránynak a betartása is elegendő.

Az üvegezés típusa is befolyásolja az ablak hőszigetelését 

A háromrétegű üvegezéssel szerelt tetőtéri ablakok hőszigetelése 10-15%-kal jobb a kétrétegű üvegezéssel szerelt ablakoknál. A tetőablak magasabb árát bőségesen ellensúlyozza majd az évtizedek alatti alacsonyabb fűtésszámla.

Elsősorban a nyári kánikulában segít a perzselő nap sugarainak megállításában a külső redőny és hővédő roló, valamint a belső árnyékoló használata. Különösen a külső árnyékolás használható hatékonyan a klimatizálásra fordított költségek csökkentésében.

Velux külső tetőablak redőny

Velux külső hővédő roló

Velux tetőablak belső árnyékoló

Tetőtéri ablakait választhatja fokozott hangszigeteléssel, zajszűrő üvegezéssel is. Érdemes ezt megfontolni, ha forgalmas út mentén lakik. Ezeket az üvegeket ellátták UV-sugárzással szembeni védelemmel is. Választhat emellett még biztonsági, illetve fokozott biztonsági üvegezéssel ellátott tetőablakot is. Ezek az ablakok a betöréssekkel szembeni fokozott védelmet nyújtják. Elsősorban olyan helyen érdemes az ilyen ablakok vásárlásán elgondolkodni, ahol a tetőablak kívülről megközelíthető.

A tetőablak kiválasztása során érdemes még arra is figyelnie, hogy a szarufákra beépített tetőablak mindig stabilabban áll, mint amikor az ablakot tetőlécekre fogatják fel. Éppen ezért érdemes a szarufák közötti távolságnak megfelelő szélességű tetőablakot választani.

Ha a szaruköznél nagyobb szélességű tetőablakot épít be a tetőtérbe, akkor fel lehet fogatni a tetőablakot a szarufákra. Ilyenkor azonban a tetőszerkezet stabilitása érdekében alaposan meg kell fontolni, hogy melyik szarufa vágható át a tetőablak beillesztéséhez, és ilyenkor meg kell oldani az átvágott szarufa merevítését, rögzítését is. Ha viszont a szarufák távolsága jóval nagyobb, mint a beépítésre kerülő tetőablak szélessége, akkor az ablakot a lécezésre kell beépíteni.