Az intelligens árnyékolókkal ez már nem elérhetetlen álom, ráadásul még jelentős rezsiköltséget is megtakaríthatunk velük. Az újHÁZ Centrum szakértői összegyűjtötték azt az öt okot, amiért megéri beszerezni az okos otthon ékszereiként is funkcionáló redőnyöket.

Okos redőny távvezérléssel

  1. Kényelmes

Az okos redőny olyan szenzorokkal ellátott árnyékoló, mely egy programozást követően magától végzi el feladatát a környezet igényeihez idomulva. Előre beállíthatjuk, mikor lépjen működésbe, de arra is van lehetőség, hogy egyetlen gombnyomással kedvünk szerint mozgathassuk. Egy ügyesen programozott redőny valóban képes arra, hogy meghatározott időben felemelkedjen, így az első napsugarakkal ébredhetünk.

  1. Bárhonnan irányítható

Nem kell feltétlenül otthon tartózkodnunk az eszköz programozásához, hiszen vezérlőjének beállításait bárhonnan, bármikor, egy internet-kapcsolattal ellátott számítógép, tablet vagy okostelefon segítségével módosíthatjuk. Egy megfelelően beállított okos redőny esetében lehetőségünk nyílik csoportos vezérlést is alkalmazni, így a lakás összes árnyékolóját együtt is mozgathatjuk.

Okos redőny, okosárnyéroló

  1. Csökkenti a rezsit

Az intelligens eszköz olyan érzékelőkkel rendelkezik, mely folyamatosan méri otthonunk fényviszonyait, ezáltal önmagát is képes átprogramozni magát annak érdekében, hogy a legjobb fényviszonyok és optimális hőmérséklet uralkodjon otthonunkban. Amennyiben például odakint nagyon hideg van, a lakásban pedig ideálisan meleg, a redőny automatikusan leenged az előre beállított értékre. Fordított esetben pedig az árnyékoló beengedi a napfényt, így melegítve fel a helyiségeket. Szakértők szerint ezekkel a rendszerekkel egyetlen év leforgása alatt akár 20 százalékkal is csökkenthetjük télen a fűtési, nyáron pedig a lakás hűtésével kapcsolatos költségeinket.

Okos árnyékolás telefonnal

Ablak mellé szerelt érzékelő

  1. Reagál az eltérő időjárási körülményekhez

Szintén a szenzoroknak köszönhetően felismeri a hirtelen jövő szélsőséges időjárás-változást, így egy váratlan jégeső vagy orkán erejű szél esetén azonnal működésbe lépve leereszkedik, hogy megvédje nyílászáróinkat.

  1. Véd a betörőktől

Az intelligens érzékelőkkel ellátott árnyékolókhoz társíthatunk speciális behatolást jelző rendszert is, mely képes valódi, mechanikai védelmet is biztosítani otthonunk számára az esetleges betörésekkel szemben. Az integrált intelligens rendszereknek köszönhetően előre programozott jelenlétet is szimulálhatunk az otthonunkban például úgy, hogy egy meghatározott időpontban leengednek a redőnyök, a villany pedig magától felkapcsol. Ez kiváló biztonságtechnikai megoldás lehet akkor, ha hosszabb időre elutazunk otthonról.

Kívülről is programozható okos redőny, okos roletta