Szükséges anyagok és eszközök:

- Natúr és színes kenderzsinegek
- Színes makramézsineg (terrkotta, királykék)
- Ünnepi díszkötöző
- Színes kendergyöngy
- Zselés pillanatragasztó
- Üveggyöngyök, üvegpecsét
- Réz drót
- 30-40 cm hosszú vékony faág
- Kés, olló

Elkészítés:

Egy vékony faágat hegyezzük ki éles késsel, majd felülről lefelé haladva szorosan tekerjük be színes kenderzsineggel. Különböző hosszúságú és színű szakaszokat készítsünk egymás mellé, majd a végén egy csomóval fejezzük be.

A faágat betekerhetjük szabálytalanul is, amely egy természetesebb hatású. Ekkor a zsinegeket egymáson keresztül vezetve, felülről-lefelé haladva többször ismételjük meg, több szín egymásra tekerésével. A dísztököt alulról fúrjuk ki, majd szúrjuk fel a kihegyezett faág végére, így a jogar alapunk elkészült.

Ezután elkészítjük a kis koszorúkat.

1. Levágunk a natúr kenderzsinegből 2 métert, majd kettéhajtjuk és a zsineg felénél egy szabályos kb. 6 cm átmérőjű kört készítünk. Először a zsineg egyik végét, majd a másikat többször átfűzzük egymáson, így egy kisméretű kenderzsineg koszorút kapunk. Ezt áttekerhetjük még vékony rézdróttal, amely a csillogás mellet merevítést is ad a koszorúnknak, illetve színes kenderzsineggel.

2. Vékony rézdrótra felfűzzük a kendergyöngyöket, felváltva más-más színt, és ebből egy kb. 7 cm-es kört formálunk. Készítsünk még egy ugyanilyen kendergyöngy fűzért, amely pont akkora, hogy ez előzőleg elkészített körbe belehelyezhető. Az így elkészített dupla soros kendergyöngy köröket - egy natúr zsineget közéjük helyezve - színes ünnepi díszkötözővel összefogjuk. 

Az elkészített kis koszorút a tök alatt pár centiméterrel színes zsineggel a képen látható módon a jogar szárához rögzítjük. Színes díszkötözőből levágunk 4-5 szál 20 cm-es darabot, a melyet kettéhajtunk és a koszorú alsó vagy felső részéhez rögzítünk. Ezek lesznek a lelógó, lazításként szolgáló szála, amelyekre pár szem színes üveggyöngyöt fűzünk illetve csomózunk. A koszorú közepébe - a jogar szárára - zselés pillanatragasztóval színes üvegpecsétet ragasztunk.

Tipp: a kész jogardíszt egy hasonló stílusú koszorúval is kombinálhatjuk. A jogarcsokor elkészítésénél használhatunk még terméseket, faleveleket és egyéb díszítő kiegészítőket.

Készítette: Acsai Ferenc és Acsai Andrea