E cikk írója egy egész délutánt töltött megbabonázva a párizsi St. Chapelle-ben hogy azt figyelje, ahogy a fény megtörik, táncol, végül áttör a színes ablaktáblákon és beborítja a kőpadlót. Ez az az ámulat, amiről Gregor Attila, az ORGAN-X Art Glass Díszüveg műhely tulajdonosa is mesél, amikor a kész alkotást beépítik a végleges helyére és a megrendelő először látja.

- Szeretem a kihívásokat. Vállaltam már munkát úgy, hogy tudtam meg lehet csinálni, de nem tudtam még, hogy hogyan. Sokat segít a kivitelezői múltam, és vannak általam nagyra becsült kollégák a csapatban, akik szívesen segítenek egy-egy jó tanáccsal ha kell.

- Mesélsz nekünk esetleg valamelyik munkátokról, ami így indult?
- Igen, nagyon büszkék vagyunk egy térbe helyezett fésűs kagylóra, mely világításként funkcionál. Az üvegeket tulajdonképpen egy különleges fémváz szerkezet tartja, nincs benne két egyforma darab, és a méretei is tiszteletre méltóak (250x220x80).

- Ez közvetlen felkérés volt, ami az ORGAN-X-hez érkezett?
- Nem. Rengeteget dolgozunk lakberendezőkkel, belsőépítészekkel, építészekkel, akik már ismerik munkáinkat és hozzáállásunkat a különböző feladatok megoldásához. Ezt a munkát egy neves lakberendező Müller Mónika hozta. Nagyon gyümölcsöző kapcsolatok ezek, hiszen a tervezők jobban le tudják fordítani az üveg nyelvére a megrendelő kívánságait, mi pedig szakmai hozzáértésünkkel, tapasztalatunkkal, és az üveg jó ismerőjeként segítjük az ő munkájukat. Láng Bea Stílusház lakberendező iskolájában oktatok is, hiszen tulajdonképpen társszakmák vagyunk.

- Szóval azt mondod, a díszüveg nem csak dísz lehet?
- Nem, dehogy! Sőt. Több, mint tíz éves fennállásunk alatt, a belső terek csaknem minden részébe készítettünk már díszüveget. Van közte ajtó- és ablakbetét, térelválasztó, világító testek, paravánok, és üveg mennyezet is, melyeket utóbb két kaszinóba is beépítettünk.

- Ez azt jelenti, hogy az ORGAN-X csak nagy volumenű megbízásokat vállal?
- Egyáltalán nem, lakótelepi lakásba ugyanúgy készítettünk már díszüveget, mint budai villákba vagy étterembe (Pertu, Budapest, Váci utca,). Aki szereti a szépet és fontosnak tartja, hogy jelen legyen az életében, bátran megkereshet bennünket!

- Mennyi időre vállaltok?
- Az alkotás természetétől függően általában 3-4 hét, és ezt mindig betartjuk!

- Kell, hogy ötlete legyen már a megrendelőnek vagy a tervezőnek, amikor ellátogat hozzátok?
- Nem. Örülünk, ha valakinek határozott elképzelése van arról, hogy mit szeretne. De ha esetleg tanácstalan, szívesen segítünk neki kitalálni, hogy mit is szeretne. Díjmentesen kimegyünk az ügyfélhez helyszíni felmérésre, ami elengedhetetlen számunkra a pontos és megfelelő munkához. Ilyenkor inspirációkat gyűjtünk a térből. Megnézzük milyen környezetbe kell majd beleilleszteni az üveget, milyenek a fény viszonyok, hol mutatna szépen. Így adott ihletett már nekünk Szász Endre szőnyeg, és Zsolnay porcelán is. Minden munka a tervezéssel kezdődik, igény szerint. A számítógéppel megrajzolt terv alapján dolgozunk. Szeretem én installálni a kész darabot. Jó érzés látni az ügyfelek elégedett arcát, amint megpillantják az addig csak színes terveken látott darabot.

- Ahogy beszélgetünk az az érzésem, hogy van munkátok szép számban. Úgy érzed lassan hátradőlhetsz?
- Nem erről szó sincs. Keressük az új kihívásokat, tökéletesítjük a technikáinkat, új dolgokat próbálunk ki. Kiállításokra járunk és az ORGAN-X márkanév épp bejegyzés alatt áll. Haladunk a korral, ügyfeleink visszajelzései alapján, szolgáltatásaink üzleti hátterét is próbáljuk minél olajozottabban működtetni.
- Sok sikert kívánok hozzá!
- Köszönjük!

A díszüveg készítés újra reneszánszát éli. A 19. század nagy fellángolása után (Louis Comfort Tiffany, Émile Gallé, Róth Miksa) ismét divatba jött a szép üvegek használata. A megrendelői gondolkodásban az esztétikai élményen túl fontos szerepet játszik az egyediség, és az a tény, hogy a díszüveg emeli a tér értékét, melybe beépítik. A díszüvegből készült berendezési tárgy vagy épület rész vitathatatlanul értékálló művészeti alkotás. Egy – vagy több – művészeti alkotással együtt élni pedig mindenképpen szemet és szívet gyönyörködtető érzés.

Az üvegek szerkezete rendkívül sokféle lehet. Hálós, buborékos, strukturált, főleg ez adja különleges szépségüket. A kezdetekben használt ólmozott profilok nagyon erős tartást biztosítottak az üvegnek, de ez a technika, csak nagyobb ábrák összeillesztésére használatos. Az amerikai Louis Comfort Tiffany a 19.században kifejlesztette az ún. rézfóliázó technikát a finomabb munkák készítéséhez. Az eljárás során az üveget táblákba öntik, vagy fújják, és kézzel munkálják meg az anyagot. Az ORGAN-X is ezt a technikát használja munkái nagy részénél. A tervezést követő szakaszban a megrendelővel közösen elfogadott mintát felnagyítják az eredeti méretre és duplikált sablont készítenek. Az egyiket feldarabolják és a kiválasztott színes üveg darabokra átrajzolják. Kézzel kivágnak minden egyes részt, majd a másik eredeti méretű mintára helyezik a darabokat és a tökéletes illeszkedés eléréséhez egyenként csiszolják őket. Széleiket rézfóliával vonják be. Ezt követően ónnal összeforrasztják őket mindkét oldalon. A folyamat a patinázással zárul, ami kiemeli a forrasztási vonalakat és a fényhatások megfelelő eléréséhez is szükséges.

Gregor Attila
ügyvezető

ORGAN - X Art Glass Díszüveg Műhely
06 30 9314 136

www.organ-x.hu