Én itt nőttem fel, a belváros régi szerelem – meséli a lakás tulajdonosa. A tetőteraszról látom a házat, ahol a nagymamám él, az Operaházat, ahol gyerekként énekeltünk, hallom a templom harangját, amelyre minden reggel keltünk. A nyers téglafalakat, a kéményeket, az ismerős gangokat. Ezért, noha eltelt jó pár év, amíg visszataláltam ide, immár a saját családommal, szerettem volna megőrizni a régit, és összevegyíteni az újjal, a maival.

Ezt az álmot Gampel Szilvia, a Sylburyhome enteriőrtervezője segítségével és az Admiral Studio közreműködésével valósítottuk meg. Szilvi az első pillanatban fogékony volt az ötleteimre, és minden egyes gondolatot értéssel és érzéssel vitt tovább. A mai napig nem tudom, hogy mennyire áll közel hozzá az ipari-vintage hangulat, de a kezdetektől azt éreztem, hogy a mi fejünkkel gondolkodik minden egyes részleten.

Vintage nappali reflektorral

Modern átalakított nappali világos fotelekkel

Kék fal ötlet

Vintage kopott szekrény

Ipari stílusú cső dekoráció

A lakás alaphangulatát meghatározza az üvegfalakon beáradó fény, ezért a  kezdetben fehér falakra mély, telt színek kerültek. A nappali a lakás felső szintjét foglalja el. A pazar kilátás a Bazilikára, az Operaházra és a régi Balettintézetre, a belváros eklektikus tetőire egyszerű, letisztult hátteret kívánt. A szoba egyetlen falára benzinkék került, amely tökéletesen harmonizál a patch-work szőnyeg és a kis fotel színével. A kék halványabb, púderesebb árnyalatát választottuk a fenti fürdő cementlapjához. A visszafogottabb színeket a régi kocsiláda és az ipari lámpák, illetve a tetőterasz nyers raklapbútorai ellensúlyozzák.

Tollaslabda lámpa

Pohártartó polc kötél pántokkal

Kötél csomó a polc alatt

Praktikus helykihasználás konyhában

Fehér metro csempe vintage konyhalap

Vintage étkező ötlet budapesti lakásban

Talpfa darab és zsinóros lámpa

Falra csavarozott láda

Koptatott vintage étkezőasztal

Vintage étkezőasztal többféle design székkel

Előszoba ruhaakasztó és mérőóra

Ipari stílusú lépcső létra, és tárolószekrények

Tollaslabda lámpa piros vasalózsinórral

Fornasetti tapéta dekoráció

Koptatott vintage étkezőasztal és sütőtök

Az alsó szintre légies lépcső, és erős kontrasztként vasszerelvény korlát vezet le. A kontraszt a konyhában is érvényesül. A masszív, újrahasznosított gerendából készült pult felett köteleken lebegnek a polcok. A fehér metrócsempe az ipari hatást erősíti, éles ellentétben, mégis teljes harmóniában a szemközti falon lévő ikonikus Fornasetti tapétával.

A nehézséget az adta, hogy a lakás befejezésekor a tulajdonosok nem tartózkodtak Budapesten. Gampel Szilvi és az Admiral Studio munkatársai interneten és telefonon terveztek, egyeztettek, választottak színeket ès próbáltak ki újabb és újabb felületkezelési módszereket, hogy összeálljon a kép. Szilvi fáradtságot nem kímélve találta meg azokat a kreatív mestereket, akik valóra váltották a tulajdonosok álmát: a lakásba nem került újonnan kivágott fából készült bútor. Mindennek olyan története és múltja van, mint körülötte a belvárosnak. Ha végigsimítunk az étkezőasztalon, a konyhapulton vagy a könyvespolcon, régi parasztházak gerendáit érintjük meg. Az étkező gerendalámpája rozsdás lószerszámokon csüng, a felnőttek dolgozóasztalaként egy iskolapad szolgál.

Koptatott fa franciaágy hinta alakú éjjeliszekrénnyel

Ipari lámpa az éjjeliszekrényen

Remek móka volt együtt dolgozni Szilvivel és az Admiral Stúdióval – mesél tovább a tulajdonos, nemcsak a távolból, de személyesen is. Amikor a nagyobb munkák - a fürdőszoba, a konyha, a gardrób - elkészülte után eljött az ideje az otthonteremtésnek, együtt jártuk a várost a lámpák, a párnák vagy akár a színes textilzsinórok után. 

Ipari lámpa és létra a fürdőszobában

Cementlap és mosdótál koptatott mosdópulton

A gyerekszoba tervezése egy beszkennelt skiccből indult, a festést Szilvi a gyerekek segítségével fejezte be. A fiúk szobájának a falára egy táblafestékkel felvitt világtérkép került, a csempeszerűen metszett négyzetek feketéje és sárgája harmonizál a szoba színvilágával, ami szintén szembement a klisékkel – a “fiús kék” szóba sem került. Megjelent viszont itt is az ipari nyers: az újrahasznosított fából készült emeletes ágy összekötő elemei szerelvényből készültek, a játékosdobozok almásládákat utánoznak.

Ipari lámpa gyerekszobában

Scrabble mintás szőnyeg a gyerekszobában

Gyerekszoba lakásdekorációs ötletek

A letisztultság a lakásból kilépve is dominál. Az alsó szinten napsütötte terasz bővíti az étkezőt, és a szomszédos házak nyers téglafalainak a csupasz kéményekre és térelválasztóra futtatott vadszőlő, borostyán és akác fogja színesíteni. Az emeleti tetőterasz berendezése szintén összhangban áll a környezettel: részben tükrözi és erősíti a szomszédos Ankert igényes, ipari hangulatát, részben pedig egyszerűsége kiemeli a közeli épületek szépségét.

Terasz régi strand székekkel

Régi retro éttermi szék

Raklap kültéri bútor kanapé és dohányzóasztal

Budapesti lakás bazilikára néző

Admiral Stúdió

Admiral Konyhastudio

www.admiralstudio.hu

Tel.: (+36 1) 270-9051
Fax: (+36 1) 270-9052

Bemutatóterem: 1013 Budapest
Attila út 37.