Sárga bejárati ajtó

Családi házak esetében több ilyen pont is létezik, de társasházi lakásoknál általában egy ilyen van, a bejárati ajtó.

Mennyire biztonságos a bejárati ajtóm?

A bejárati ajtó által nyújtott védelem két dologtól függ: az ajtó és a benne lévő zárbetét minőségétől. Nézzük meg sorban milyen esetek fordulhatnak elő, és szakemberként, tapasztalataink alapján mit ajánlunk ezekben a helyzetekben.

  1. Az ajtó és a benne lévő zárszerkezet vagy zárbetét is magas minőségű. Ebben az esetben nincsen sok teendőnk. A bejárati ajtónk olyan biztonsági szinten van, hogy a betörők nagy részét képes elijeszteni. Azon kevesek, akik pedig megpróbálkoznak a betöréssel kemény fába vágják a fejszéjüket.

  2. Magas minőségű, biztonsági ajtó gyenge minőségű zárbetéttel. Lehet akármilyen erős az ajtónk, ha a benne lévő zárbetétet egy gyakorlott betörő másodpercek alatt, hangtalanul feltöri. Ebben az esetben mindenképpen zárcserét ajánlunk.

  3. Gyenge minőségű ajtó, magas minőségű zárbetéttel. Akárcsak az előző pontban, itt is érvényes az, hogy csak akkor működik jól a védelmi rendszerünk, ha mind a két pontjában erős.

    Szerencsére itt nem az ajtó cseréje az egyetlen alternatíva. Egy költséghatékonyabb, de szintén magasabb biztonsági szintet nyújtó megoldás egy másodzár felszerelése. A másodzárak védelmet nyújtanak az ajtó befeszítése ellen, kiegészítésként szolgálnak egy jó zárbetét mellett. Arról, hogy pontosan mik azok a másodzárak és milyet érdemes vásárolni, a következő részben írunk részletesebben.

  4. Gyenge minőségű ajtó, gyenge minőségű zárbetéttel. Ez az eset igencsak szerencsétlen, ugyanis számos lehetősége van a betörőnek gyorsan bejutni a lakásunkba. Itt többféle megoldás közül is választhatunk: zárbetét is cserélünk és egy másodzárat is felszerelünk, vagy pedig egy új biztonsági ajtót vásárolunk, megfelelő zárral ellátva.

Kulcsok és lakatok

Mik azok a másodzárak és miért fontosak?

Az előzőekben említettük, hogy egy másodzár felszerelése sokat segíthet a lakás biztonságának növelésében. De pontosan mik azok a másodzárak és milyen előnyeik vannak? A másodzárak az ajtózáraknak egy különleges típusai. Sosem állnak önmagukban az ajtón, hanem extra védelmi funkciókat nyújtanak a zárbetét mellett.

A másodzárak típusai

Másodzárakból több típust is megkülönböztetünk, a legnépszerűbbek az alábbiak:

  • Ajtóláncok: Rengeteg régebbi házban és lakásban találkozhatunk velük. Az általuk nyújtott védelem azonban inkább csak lélektani, mintsem valós fizikai.

  • Gombos felsőzárak: a régi, kisebb testű gombos zárak szintén csupán lélektani védelmet nyújtanak, a valóságban mit sem érnek. 

  • Hevederzárak: A másodzárak közül az egyik legismertebbek. A zár két-három rudat mozgat, amelyek a fal két oldalába reteszelnek. A hevederzárak megfelelő védelmet nyújtanak az ajtó befeszítése ellen.
  • Rászegező zárak: A rászegező záraknak több nagy előnye is van: könnyen felszerelhetőek, sok olyan helyen alkalmazhatóak, ahol a hevederzárak nem, és mégis nagyon komoly védelmet nyújtanak befeszítés ellen. Ha jó minőségű rászegező zárat akar vásárolni, akkor a Potent
    másodzár
    tökéletes megoldás.

Láthatjuk tehát, hogy a másodzárak legfontosabb feladata a zárbetét által nyújtott védelem kiegészítése, főként ajtó befeszítés elleni védelemmel.

Bejárati ajtó védelme, betörésvédelem

Ezen kívül is vannak még előnyei egy ilyen zár felszerelésének:

  • Megnövekszik a betörési idő. Hiába jut túl a betörő a zárbetéten, még egy következő zárral is szemben találja magát. Ez pedig pont elég lehet arra, hogy úgy ítélje meg, hogy túl sok ideig tartani a bejutás, így felhagy a folyamattal.

  • Ha elveszítjük az ajtózár kulcsát, akkor sem állunk közvetlen veszély alatt, ha valaki megtalálta azt. Persze ettől függetlenül érdemes a zárat minél hamarabb kicserélni.

Összefoglalás

A bejárati ajtónk védelme nagyon fontos, sok lakás esetében ez az egyetlen pont, ahol a betörők be tudnak jutni. A másodzárak az ajtózár kiegészítőjeként extra védelmet nyújtanak és meghosszabbítják a betörési időt. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését vagy kérdése van, írjon nekünk a zarszerviz365@gmail.com címre vagy hívjon a +36-30-265-5531 számon.