Egy nomád, vagy falusi szövőműhelyben készült szőnyeg valóban kiváló kiegészítője lehet a legkülönbözőbb stílusban berendezett európai lakásoknak. Ennek oka, hogy a kézzel szőtt kilimek valóban élnek, és nem csak készítőjük személyes kézjegyeit tükrözik, hanem magukban hordozzák egy egész törzs, népcsoport vagy földrajzi terület évszázados hagyományait is.

A kilimek motívum-világa a legtöbb ember számára mégis ismerősnek tűnik, mivel az emberiség közös múltjából származó emlékeket hív elő. Ezért van az, hogy a gyerekek is nagy előszeretettel merülnek el a legegyszerűbb, ámde megunhatatlan minták szemlélésében. A színes fonalakból varázsolt szőnyegek, zsákok, párnák, bölcsők és egyéb használati tárgyak önmagukban is önálló egészet alkotnak. Az emberi kultúra kincsei, amelyek ugyanakkor magukba zárják a természet teljességét is: az állati alapanyagból készült fonalat növényi és ásványi festékekkel festik meg.

Évszázadokon keresztül a kilimeket főleg a sátrak és házak padlójára szőtték. Vályogpadlók és udvarok, árnyékos szaletlik tiszták és szinpompásak lettek a szétrakott kilimektől, alkalmasak vendégfogadásra, esküvőre, családi összejövetelre. Otthonunkban a gazdag mintázatú és erőteljes színű kilimek esztétikai minőséget hordoznak, az itt megjelenő tiszta dekorativitás szemlélése örömet okoz, a derűs színvilág életigenlő, s jó kedélyre hangol. A ragyogó piros, kék, zöld, fekete és fehér színű textillel erős szín- és formakontrasztot hozhatunk létre a lakásunkban.

 Napjaink minimal art stílusú bútoraival berendezett lakásai könnyen "sterillé" válhatnak, egy heverőre terített kilim azonban csodát tehet az otthonos hangulatot illetően.De keleties lakásbelsőt is hozhatunk létre, kicsit hasonlatosan a hajdani, nomád sátrak belső világához, ahol a kilimek a bejárat körül, az oldalfalakon szőnyegként és terítőként is megjelentek. Új lakásokban gyakran okoz problémát az üres falfelületek dekorálása. Szép és elegáns megoldás a falra függesztett kilim, mely kitűnően mutat, a mennyezettől a padlóig érő textil nagyvonalúan tagolja a teret, egy csapásra lakályossá teszi a környezetet.

KILIM a nomád szőnyeg

1056 Budapest, Irányi utca 5.

Tel: +36 (1) 337 1192 Nyitva: H-P: 11-19h Szo: 10-14h

www.kilim.hu

KILIM üzlet Csopakon

8229 Csopak, Kossuth u. 82.

Tel: 06 30 3953583

Nyitva: Csak nyáron