Ha régebbi a ház, megfigyelhető az ott lakók viszonya a múlthoz. Érdekes, hogy mennyire színes képet nyújt, ha végigsétálunk egy régebbi területen, ahol még a múlt században épült épületek vannak. Fontos, hogy szép, harmonikus képet alkosson a házunk előtti terület, hiszen az a ház előszobája. Szinte névjegy, amit akaratlanul is elénk tár a ház gazdája. Az előkertnek kimondottan használati értéke nincs, hiszen ez a terület nem alkalmas pihenésre, szórakozásra, mert ez az utca felőli rész. Tulajdonképpen, nem is a meghitt térrendezés a fő funkciója, hanem a díszítés. Régebben csak virágokat ültettek, baromfit legeltettek a területen. Manapság megváltozott az előkert képe. Díszítő funkciót tölt be az utca és a ház között. Az előkert kialakításánál vegyük figyelembe a hazai viszonyokat, helyi adottságokat.

Ajánlatos apróbb kisebb növényeket elhelyeznünk. Ha túl nagy bokrokat, fákat ültetünk, később teljesen eltakarják, beárnyékolják a házat, félbevágják a területet. Kétféle előkert típus létezik. Az egyik a ház felé tekintő, a másik az utca felé nyitott és kiszalad egészen a járdáig. Mindkettő típus szép látványt nyújt. Az utca felé nyitott előkert szinte csalogatja befelé a látogatót, míg a ház felé tekintő kicsit zártabb képet ad.

Előkert változatok

Vannak olyan települések, ahol meghatározzák az előkert képét, ezzel egységet teremtenek az utcának. Pl.: a kert valahány százalékát bokrokkal, növényzettel fedetten kell tartani. Meghatározó a kerítés mérete, ha egyáltalán van. Vannak olyan helyek, ahol csak zöld kerítés alakítható ki. Ez azt jelenti, hogy a határvonalat bokrok, sűrűn ültetett cserjék, sövények, tuják adják.

Az előkert burkolata igen sokféle lehet. Szerencsére ma már rengetegféle burkolatból válogathatunk. Lehet fedni térkővel, járólappal, terméskővel, kőlappal, fűráccsal, kaviccsal, téglával. Bármilyen burkolatot választunk, az egyik fontos szempont, hogy fagyálló legyen.

Célszerű a lejtést úgy elkészíteni, hogy a csapadékvíz a növények gyökereihez vezessen. Ha az előkertbe gépkocsival is beállunk, akkor fontos a megfelelő teherbírás. Ha nagy területtel gazdálkodhatunk, meghagyhatjuk a gyeptakarót, ha kisebb a hely, akkor pótolhatjuk talajtakaró kúszó, terülő növényekkel. A háznak, kerítésnek és a külső burkolatnak harmóniában kell lenniük egymással.

Vegyük figyelembe a színeket, a felhasznált anyagok típusát és a növények színvilágát. Egy gondosan elkészített terv biztosan meghozza gyümölcsét, sokáig gyönyörködhetünk látványába és megajándékozzuk vele az arra sétálókat.

Orgoványi Szilvia