Tűző napsütés, tűzbe jövő indulatok, szenvedély, a szemekben lobbanó szikra, tüzes táncok, ételek, italok, és ami a jövőre megmarad: emlékek melegsége. A tél íze egészen más, hiszen a nyár ellentéte, a yines évszak, a Víz fennhatósága alatt áll. A nyarat a tavasszal elkezdődő felívelő energia, a yangos kulmináció, és a Tűz jelleg uralja, és ez mindenben megnyilvánul, a hangulatoktól az érzelmeken át az ételekig, a tevékenységekben és a szokásokban egyaránt.

A Tüzet ösztönösen, vagy tudatosan egészítjük ki, csillapítjuk a Víz energiával, a yines jelleggel. Az ellentétek együtt léteznek, ez adja az élet dinamizmusát. Az évszakok tulajdonképpen az univerzumi lét velejárói, bár mi természetesnek vesszük ezt a ritmust. Ugyan hol jut eszünkbe egy nyári jégkrém közepette, hogy mindezt annak köszönhetjük, hogy a mindenségben a bolygó, ami az otthonunk, kiszabott pályáján, pontos ritmusban mozog, és hogy a nyár az nem csak úgy eljön, hanem hogy a Föld egy bizonyos fordulási szakaszba jut a Naphoz képest.

Nyár: öröm, összefogás
Amikor minden megtelik fénnyel, nehéz szomorúnak lenni. A sok világosság felkelti az éberséget, és aktivitást, kalandvágyat hoz. Manapság aki teheti, nyaralni megy, kikapcsolódni, telítődni életörömmel. Régen kicsit másként volt ez, hiszen ekkor tombolt a legnagyobb „dologidő”, minden rét, mező és szántó tele emberekkel, akik télire készítették az állatok eleségét. Egészen július 25-ig, Jakab napjáig illett mindenkinek befejeznie ezt a műveletet. Hogy ez sikerüljön, a családok összefogtak, egyszerre 8-10 család is dolgozott együtt, így könnyebben végeztek, és a tűző meleget, vagy a hirtelen támadt viharokat, esetleg a természeti csapások okozta károkat is könnyebb volt elviselni. Július 25.-én, Szent Jakab napján kezdődött az aratás. A mai, gépesített munkaeszközök nélkül a csoportos, „team” tevékenység eredményesebbnek bizonyult. Nem is volt, aki magában, egyedül kezdett volna hozzá a nehéz, soklépcsős művelethez. Ám ebben a munkával, hőséggel telített időben is megtartották a hétvégi bálokat, ahol kirázták a heti munka fáradalmait. Ma már a fesztiválok, tömeges bulik, kerti partik ideje dívik. Aki ezen túlesett, annak a családi, csoportos nyaralás, kirándulás tartogat örömöket. Mindez kint, a térben és együtt a többiekkel. A tűz ereje fogja össze az embereket.

Otthonunk
Nyáron az otthonunk legyen a béke szigete, egyszerű, könnyed színek, semmi cicoma, inkább a funkcionalitást éljük át: inkább szeretjük, ha hűvös lakás fogad, így a hangsúlyt a dekorativitásról a hűsítő funkció megvalósítására helyezzük. A szobanövények, melyek a levegőt párásítják, a színek, melyek inkább visszafogottságukkal, semlegességükkel sugallnak nyugalmat, a meditatív zenék – ezek tudnak némi ellensúlyt adni a külvilág pezsgésének, vagy a forró napoknak. Igyekezzünk természetes módon hűteni a levegőt, a mesterséges módszerek ugyanis huzamosan és hosszú távon sok bajt okozhatnak. Az életteli színek az ételek komponenseiben jelennek meg, az otthon a pihenés, relaxáció, csönd szigete lesz. Az „élet” inkább a külső térbe kerül: szívesebben beszélgetünk, eszünk-iszunk nyitott ablaknál, vagy egy kis erkélyen, teraszon, kertben, parkban, erdőben, sőt, elutazunk, ha tehetjük, messze az otthonunktól. Mindezek lényege: a tér élvezete.

Térérzet, tágasság, megfoghatatlan
A yinnek yangra, a yangnak pedig a yinre van szüksége, hogy egyensúly szülessen. A tér a yines szférába tartozik. Ez a „nőies” princípium társul a nyár körülményeinek yangosságához. A térhez a szabadság, messzeség tartozik, a föld terére, mint sátor, ráborul az ég burka. Egészséges életműködésünkhöz szükségünk van a föld terének közelségére, a fénnyel teli tiszta kék ég és a szabad levegő élvezetére. Ez a legelső táplálékunk, mely fokozza sejtjeink megújulását, erősíti csontjainkat, a vérképzést, fiatalít, tisztít, nyugtat. A yang erő adja az élet áramlását, és milyen megfoghatatlan! Az anyagiságot télen annyira érezzük, testünket lehúzza, a földhöz közelíti, a nyár ereje pedig mintegy röpteti, emeli, kezdve attól, hogy arra késztet, hogy könnyű ruhákat, vagy ha van rá mód, alig valamit hordjunk, elszakadjunk az anyagiságtól, más közegekben próbáljuk ki és éljük meg magunkat. A nyár könnyedsége mindenben ott van, milyen könnyűek a nyári ételek, italok, a csevegések, az összejövetelek… A tűz a szellemesség, humor, az elme, a megfoghatatlanság eleme, próbáld meg becsomagolni a tüzet, hm, hát nem lehet. Konkrétan és átvitt értelemben is megfoghatatlan. Éppilyen szubtilis a szellemi szinten hozzá kapcsolódó összes jelenség: a szeretet, logika, a világos gondolkodás, a spirituális szféra, az elvont és asszociatív képesség, a hit abban, ami fizikai szinten sohase látható. A nyaralás és kikapcsolódás képessége a munkamánia ellentéte. Lám, ez is szimbolikus, tudunk-e elszakadni attól, ami megszokott, váltani, új környezetben kinyílni.

Szerelem évszak
Szent Iván éjszakája a szerelemhez kötődik, és a nyár kezdetét jelzi. A szentjánosbogarak rajzásának meglesése, tűzugrás, titkos növények föllelése, titkos csokrok kötése – ezek a szárba szökkent szerelem, a párkapcsolat hagyományai. Nem a tavaszi, zsenge, bimbózó, inkább a beteljesülni akaró szerelemé. Sok esküvő köttetik nyáron, hiszen a Tűz energia uralja a szerelem, szeretet, összetartozás érzetét is. A romantika, szenvedély és a vörös szín is ide tartozik, nem csoda, hogy ha bármely enteriőrben, vagy öltözködésben megjelenik, fokozódik a figyelem. Mégis, otthonunkban bánjunk csínján a pirossal, mert a sok szenvedély szenvedést, összecsapást, perpatvarokat gerjeszt. A tűzhöz tartozik a hirtelenkedés is, legyünk tehát türelmesek, ha bármi problémánk adódik nyáron. Akár az esküvőnkről, akár a sarki fűszeresről is legyen szó. A fellobbanó szenvedély nem feltétlenül tartós. A legtöbb ismerkedés, flört, móka-kacagás, mozizás és randi lehetőség nyáron adott, ám ezek a szerelmek, ahogy fellobbannak, úgy ki is alszanak, hiszen alanyaik, a szenvedéllyel éppen ismerkedő fiatalok életszakaszukban a Tűz energia hatása alatt állnak.

Csobbanás
Ha nyár, akkor csobbanjunk! Ha nem csobbanunk, legalább zuhanyozzunk. Az ellentétek dinamizmusa változatosságot és egyensúlyt hordoz. A nyár tüzét csillapítja a víz, legyen az eső, vagy egy valódi úszás valódi folyóban, tóban, tengerben… óceánban. A túlhevült érzelmeket a Víz mélysége (lágyság, makacsság feladása, egyedüllét, belső elmélyülés, kommunikáció) segít tisztázni, miként a szenvedélyt is lehűti, megtisztítja. Így fonódik össze a testi és lelki oldal, egymást kölcsönösen támogatva.

Domináns energia testi szinten
Minden évszak dominálja valamely testrészünket, szervünket. Mivel a nyárhoz a Tűz jelleg tartozik, a testben a hatása alatt működő véráram, a vékonybél, valamint a szív kap hangsúlyt. A természet ajándéka, hogy mindig azt adja táplálékul, amire leginkább szükségünk van. Tehát a vért megújító, és annak színét hordozó piros gyümölcsök jelennek meg a mi tájainkon: az eper, málna, cseresznye, meggy, ribiszke, dinnye, paradicsom, ezek mindegyike vértisztító- és termelő hatású, emellett még egy fontos tulajdonságuk van: frissítik a testet.

Ételek termikus hatása
Ha fázol, öltözz fel, ha meleged van, vetkőzz le, ha éhes vagy, egyél, ha szomjas, igyál. Ha figyelsz a szükségleteidre, megtalálod, amivel csillapíthatod, megelégítheted. Táplálékaink termikus hatást is hordoznak, és a segítségünkre vannak, hogy a századunkban egyre fokozódó hőséget elviseljük, esetleg élvezzük.
Az ételeknek-italoknak, fűszereknek, ízeknek ötféle termikus hatása létezik:

A melegítő: erre van szüksége testünknek télen, vagy hidegben. A forrósító: szervezetünk energiájának alulműködése esetén, amikor a megszokottnál inaktívabbak vagyunk; vagy megfázásos időszakokban segít. A semleges: a legelőnyösebb hatás, melyre minden évszakban szükségünk van; megnyugtat, kiegyensúlyoz, erősíti az idegeket. A frissítő: a testnedvek és a vérképzés segítője, enyhén hűtő is, ezért nagy melegben, nyáron előnyös. A hűtő: ha belső gyulladás, láz jelenik meg, vagyis a testben fokozódik a Tűz jelleg, akkor ez a hatás előnyös; egészséges szervezet számára azonban igen kis mennyiségben ajánlott.

Minden alapanyag (gyümölcs, zöldség, hús, tejtermék, ízesítő, fűszer, stb. hordozza ezek közül valamelyiket. Emellett pedig az elkészítés módja is létre hozhat egy-egy hatást. Pl. ha a semleges tejszínt és mézet /juharszirupot /barna cukrot a frissítő málnával összeturmixoljuk, majd lefagyasztjuk, a hűtő hatást hozzuk létre. A semleges hatású marhahús, vagy a melegítő hatású csirke forrósító hatást kap, ha grillezzük, különösen, ha előtte még vörösborban is pácoljuk. A semleges, édeskés sajtok szintén Tűz energiával, forrósító hatással rendelkeznek a grillezés után. Ahhoz, hogy a nyáron közkedvelt grill-parti mégse fűtse túl a szervezetet, logikusan társítjuk nyers salátákkal, hideg szószokkal, krémekkel, és bőséges ital-fogyasztással.

Minden tradíció úgy alakította gasztronómiáját, hogy télen a melegítő-forrósító-semleges, nyáron a frissítő-hűtő-semleges étkeket fogyasztjuk. Ám mivel ma már mindent lehet kapni bármikor, előfordul, hogy nyáron is melegítő étel kerül az asztalra, vagy télen éppen hűtő. A test működését az elfogyasztott étel erőteljesen befolyásolja, és amikor a külső termikus hatással összhangban étkezünk, akkor leszünk- maradunk egészségesek.

Nyersen, vagy főzve?
A nyers ételek, hideg tejtermékek, saláták a súlytöbblettel küszködőket kergetik őrületbe, sokszor hozzá is fognak egy-egy kiadós fogyókúrához, melynek legfőbb alkotóeleme a kefír, joghurt, narancslé, és persze sok-sok saláta mindenféle fehérjével társítva, esetleg a ma oly divatos sushi. Ezek az ételek hűtő hatásúak, a test középső részét hűtik le, ami a test motorja. Ha tehát a mégoly ízletes, nyers étkekkel folyton hűtjük, akkor elkezd alulműködni, vagy meghibásodik.

Így gyengül a gyomor működése, majd az évek folyamán egy gyengülő sorozat alakulhat ki: elégtelenül működik a hasnyálmirigy, a lép és vesék, majd a szív. Mi hát a legjobb, a nyers vagy főtt étel? A gyümölcsöket lehetőleg frissen, nyersen fogyasszuk, a zöldségekből főzzünk könnyű főzeléket, dús levest (pl. minestrone), vagy párolva köretnek, rántva, illetve salátaként együk. A sok lével készített, dús levesek a Víz energiát viszik a szervezetbe, általa ellensúlyozzák a külső forróságot. (A téli levesek sűrűbbek, és alapanyagaik tovább főnek, így több meleghez juttatják a szervezetet.) Napi étkezésünkben egyszer szerepeljen magában nyers étel, kísérőként azonban bármikor ehetjük. A többi étkezéshez inkább főtt ételt együnk.

Limonádé, fagyi, epershake?
A citrom és a lime frissít, így a limonádé kellemes, hűsítő ital, főleg, ha nem hűtjük be, pont. Középső melegítő, vagyis a test motorja sínyli meg a „jéghideg” italocskákat: gyomor, hasnyálmirigy, szív. A krémes, omlós epershake-t is érdemes hagynunk kissé felengedni, ha hosszú jövőt akarunk magunknak. Reggeltől-estig jégkrémet, fagyit enni – na jó, egy napig szabad. De ennél tovább soha!

Ha kicsi adag fagyikat eszünk, és nem recseg a fogunk alatt a jég, mert hagyjuk némiképp felolvadni, semmi gond, ezzel a szervezetünk még megküzd. De ha mindennap bejuttatunk fél liternyit, majd leöblítjük hideg itókával, az bizony előbb-utóbb súlyos következményeket von maga után. A nyári gyümölcsök, mint az eper, cseresznye, egres, rebarbara, kivi, eper, málna, szeder, ribizli mind frissítő hatásúak. Magukban, vagy némi tejtermékkel mixelve kitűnő nyári reggeli, uzsonna alapanyagok. No és a dinnyék, sárga, vagy piros – mint a vértisztító vezérek, önmagukban, vagy valamelyest fűszerezve – a legjobb termikus hősszabályozók.

A lelkiekről
Minden érzelem és hangulat, beszédmodor és gesztus a lelkieket hordozza. Minden testalkat, defektus a lelkiek sérülését jeleníti meg. Az ember eredetileg szép. Testében és lelkében, szellemében egyaránt. A nyár a felfokozottság ideje, épp ezért nem árt hűteni szép olvasmányokkal, térbeli meditációval, virág- növényápolással. A természet kínálja alapanyagait: csak egy kis gyakorlás, hogy ikebanát készítsünk. A sok színpompa, illat, árnyalat a reprodukcióról szól, minden teremtett lény fel akarja hívni magára a figyelmet, társat akar és utódot, megmaradást, és az élet tovább vitelét.

Ez a lét anyagi oldala, ám valahogy többről is szól: az élet láncolatáról, és a kulmináló erő után bekövetkező hanyatlásról. Van egy szerény, szép nyári növény, bódító az illata, színe befele fordít, felemel magunktól a végtelenbe, ahol a test és lélek határa feloldódik, átminősül a halhatatlanba: a levendula, mely csokraival egyben álmunk tisztítója is. Egy másik növény, a napraforgó, mely az örök fény felé fordulás szimbóluma, rajzolatával a teremtés geometriáját hordozza, és arra hív, hogy emlékezzünk: mi saját magunkban mit érleltünk be, mivel tápláljuk környezetünket, egyszerűségünkben, lelki meztelenségünkben van-e valami egyetemes, ősi és önzetlen. Időzzünk el a szabad térben pár percre, hagyjuk, hogy bennünk is fénnyel telítődjön, és erőre kapjon a lélek, a szabad madár.

Jó tanácsok receptekkel tűzdelve
1. Ha déli-délkeleti-keleti fekvésű otthonban élsz, használj nagy, vastag drapériákat, sötétítsd el nappalra a szobákat, és csak este, amikor hűl a levegő, szellőztess. Párásíts minden módon, ez hűt és frissít.
2. Használj semleges, nyugodt színeket, esetleg világos kéket, ez hangulatában hűvösséget kölcsönöz a szobának.
3. A növények kintről árnyékolnak és megszűrik a port is, így természetes védelmet nyújtanak.
4. A szobanövények, különösen a nagy vízigényűek szintén párásítják a levegőt, de figyelj oda az ápolásukra, mert érzékenyek, mint egy baba.
5. Felkelés után kicsit nyújtózkodjál, majd mosakodáskor élvezd a víz frissességét.
6. Reggelizzél. Először is egy pohár langyos italt, bármely időszakban. Télen a mézeskalács-fűszeres, nyáron a hűtő hatású menta, citromfű, hibiszkusz tea hasznos, némi juharsziruppal, vagy mézzel. Ezután egyél bármit, amihez kedved van, és ami nem túl hideg.
7. Ebéded alapanyaga lehetőleg idény zöldség-gyümölcs legyen. Ha teheted, kerüld a mélyfagyasztott és konzerv árut.
8. Nyáron fűszerezz könnyedebben, mérsékelten.
9. Figyeld meg a készülő étel állagát, színét, zamatát, omlósságát, illatát. Ezek mind energiahordozó komponensek, amik feltöltenek.
10. Teríts szépen, egyszerűen, és olykor iktass be improvizatív terítési ötleteket is.
11. Nyáridőben készíts el egy kancsó itókát, amihez bármikor hozzá nyúlhatsz, ha megszomjazol. ez lehet a már említett menta tea, vagy limonádé.
12. A tejtermékeket és bármit, amit a hűtőből veszel ki azonnali elfogyasztásra, előbb hagyd szobahőmérsékletűre melegedni. Ne edd sohase azon hidegen a kefírt, joghurtot, sajtot, stb.

13. Napi étkezésed közül legalább egy tartalmazzon főtt ételt.
14. Ha fogyókúrázol, előbb tanulj meg enni: sokszor, változatosat, és étkezés után fél-egy órával (tehát SOHA nem rögtön!) igyál egy pohár vizet, teát, limonádét. Újabb félóra múlva megint igyál. Egy óra múlva egyél egy picit, rá félórára igyál. Ez egy órarend, amihez fontos hozzászoknod, hogy eredményes legyen a fogyókúrád. A legjobb fogyasztószer a tartalmas zöldségleves, mely könnyen emészthető.
15. A nyers étkeket társítsd főtt, sült ételekkel, így egyensúlyt alkotnak. Pl. a tzatzikit (amit ugye nem hűtve, hanem szobahőmérsékleten fogyasztasz), eheted sült /párolt szelettel, fasírttal, köretként pedig rizzsel vagy burgonyával.
16. SOHASE MIKRÓZZ. Ha hosszú jövőre vágysz, amit egészségben és erőben akarsz megélni, a mikrohullámú sütőt ajánlatos fájó szívvel, de határozottan száműznöd a háztartásodból. A mikrohullámok az étel részecskéit pörgésre késztetik, ez a mozgás pedig hőt termel. Csakhogy a nagy mozgás egyúttal szétrobbantja az étel eredeti szerkezetét, ez által pedig egy látszatra ételszerű, valójában azonban hulladék terméket juttatsz a szervezetedbe. A mikrózott fánk csak küllemében fánk, lényegében egy szétesett massza.

17. Ha fogyókúrázol, ne a sok salátát, inkább a könnyedén (pár percig) párolt, ropogósra hevített, és valamilyen fűszerrel megszórt, vagy szósszal leöntött zöldségtálat fogyassz, némi fehér hússal, ha karnivor vagy, illetve mozarella sajttal, ha lakto-vega, vagy falafellel/babfasírttal, ha vegán. A fehér hús, sajt, bab/borsó fasírt a fehérje szintet tartja rendben.
18. Rendszeresen fogyassz zabkását. Ha gond van a gyomroddal, akkor az árpa a megfelelő gabona, mely a legkímélőbb hatású. Ezeket eheted salátával, avokádókrémmel, tahinivel, csicseri-krémmel, vagy édesen, mákkal, mézzel.
19. Nyáron kerüld el a forrósító hatású étkeket, mint: hajdina, amarant.
20. Ha gyümölcslevest készítesz, ne hűtsd be. Egyétek szobahőmérsékleten, vagy (ha főtt változatot készítettél) langyosan.
21. Ha vegetáriánus vagy, egyél rendszeresen szezámmagot, hogy a növényi kalciumot biztosítsd a szervezeted számára.
22. Igyekezz mindig frissen készített ételt fogyasztani. Az előre elkészített, majd lefagyasztott, és újra megmelegített (mikrózott) ételek már nem képviselik az eredeti, tápláló hatást, gyengítik a szervezetet, kerüld őket! Inkább dobj össze valami gyorsat, majd a következő étkezésre így marad időd alaposabbat főzni. Gyors ételnek számít a zabkása, puliszka, tejbegríz, puding, pirítós fokhagymával és salátával /zöldséggel, szendvicsek.
23. Ha nem szereted a kásákat, készíthetsz otthoni müzlit (recept alább).

Jótékony receptek
A receptek komponenseit az építő ritmus (Fa – Tűz – Föld – Fém – Víz) szerint állítottam össze, így tudnak leginkább táplálni.

Limonádé
Szórj egy kancsóba némi gyümölcscukrot (a legegészségesebb cukorfajta), majd fél-egymaroknyi friss mentát (ha nincs, készíts előtte erős menta esszenciát – kevés víz, sok menta leforrázásával) és keverd el. Öntsd fel fél liter vízzel, majd facsarj bele 1 db. lime-ot, és 1 citromot, végül dobd őket a vízbe. Hagyd állni és kész, ihatod is. Ha van rá módod, készítheted tisztán lime-ból is, egészen más az íze.
Hatása: frissít, tisztít, erősít.

Házi müzli
Egy forró edénybe dobjál diónyi vajat, rá pedig kb. két maroknyi kókuszreszeléket, majd pár 3-4 kanál barna cukrot, kb. 15 dkg zabpelyhet, és kevergesd, míg szép arany színe lesz. Tejtermékekkel finom, nyári reggeli, uzsonna.
Hatása: a zab melegítő, a kókusz+cukor semleges, kiegyensúlyozó hatású, a tejtermék (kefír, joghurt, tejföl) frissítő.

Gazpacho, azaz spanyol nyers leves

Daraboljunk és keverjünk össze:

20 dkg paprikát (Föld)
15 dkg uborkát meghámozva (Föld)
öntsünk rá 1-2 dl olívaolajat (Föld) és keverjük össze, majd adjunk hozzá továbbá:
10 dkg lágy ízű hagymát (Fém)
1-2 gerezd fokhagymát (Fém)
némi fekete őrölt borsot, zúzott friss mentát és /vagy bazsalikomot (Fém)
sót (Víz)
1 kg érett paradicsomot (Fa)
1 dl citromlét (Fa)

Hagyjuk kicsit állni (1-2-…órát), majd turmixoljuk simára, és ha krémesen szeretnénk fogyasztani, szűrjük át. Tehetünk bele 1-2 szelet szikkadt kenyeret, zsemlét is, ekkor inkább laktató lesz. A kenyér Föld elemű, tehát a paprika után tördeljük bele a keverékbe.
Hatása: frissít, erősít, vérképző és regeneráló hatása van.

Fűszeres dinnye
Egy kissé hűtött görögdinnyéből vágjunk le egyharmad részt, majd fagyi adagoló kanállal vágjunk gömböket a dinnyéből. Őrölt kardamómot (Tűz) keverjünk el tejszínnel (Föld), (cifrázhatjuk még egy kis rummal is, a rum is Tűz jellegű), majd szórjuk meg a következő őrölt fűszerekkel:
- fahéj (Föld)
- szerecsendió (Fém)
- Szegfűszeg (Fém)
- chili (Fém), csak egy keveset belőle
Ezután óvatosan forgassuk össze, és már ehetjük is!
Hatása: tisztít, frissít, erősít.

Lázár Márta