Kertépítési tanácsok kezdőknek

Egy profi kertépítő által tervezett és kivitelezett kert sokaknak költséges választás lehet, amit sajnos nem mindenki engedhet meg magának.

A Kertelünk park- és kertépítéssel foglalkozó budapesti vállalkozás szakembereinek segítségével pontokba szedtük, milyen fontosabb tényezőkre, szempontokra kell figyelemmel lennie annak a kerttulajdonosnak, aki saját maga vállalkozik kertjének (át)építésére, majd fenntartására, gondozására.

A legtöbben azonnal kész kertet szeretnének

A legtöbb kerttulajdonos azonnal „kész” kertet szeretne kapni, ahová kitehet egy nyugágyat, és rendezett zöld környezetben, zavartalanul pihenhet. Ehhez az idilli állapothoz azonban fáradságos munka révén juthatunk el, hiszen mind a kerttervezés, mind a kivitelezés sok odafigyelést, a kertépítés egyes részfeladatai pedig igen komoly fizikai teljesítményt is igényelnek.

Modern ház kertje nyugággyal

A leendő kert megtervezése

Tapasztalataink szerint a házilag épített kertek esetén a kerttulajdonosok többsége kevéssé figyel oda a tervezésre, a kert megfelelő „berendezésére”, egyúttal sokan figyelmen kívül hagyják a kert természetes földrajzi, éghajlati, környezeti adottságait is. A kert tervezésekor érdemes és szükséges figyelembe venni, milyen volt a kert és a környék eredeti, honos növényzete, és ahhoz hasonló, a környezeti viszonyoknak megfelelő növényzetet célszerű telepíteni.

Mielőtt belekezdenénk az érdemi kertépítési munkába, készítsünk vázlatos terveket, ehhez pedig mérjük fel a kert pontos méreteit, alapterületét, tájolását, elrendezését. A vázlatokra rajzoljuk fel a meglévő és a tervezett felépítményeket, kerti műtárgyakat, berendezési elemeket, továbbá a már meglevő és továbbra is megmaradó növényzetet - például a kertben lévő öreg fákat stb. -, és mindezek helyét is jelöljük a vázlaton. Az építendő kertnek ugyanis a meglévő adottságokhoz kell igazodnia. A tervezésnél legyünk figyelemmel arra is, hogy az új kertben milyen tevékenységeket kívánunk végezni, a kertünknek milyen funkciókat szánunk.

Pihenőkert Budapesten

Milyen funkciókat tölthet be a kert?

Napjainkban a legtöbb kerttulajdonos alapvetően két célt fogalmaz meg, arra a kérdésre vonatkozóan, hogy a rendelkezésére álló zöldfelületet mire szeretné használni: egyrészt szép, rendezett és ízléses környezetet „előszobát” szeretnének a házuk mellé, amiben lehet gyönyörködni és ahol kellemesen lehet pihenni, másrészt mind többen szeretnének konyhakertet kialakítani, bizonyos zöldségeket, gyümölcsöket, és még inkább különféle fűszernövényeket saját maguknak megtermeszteni. A kerti zöldségeknek, egyes gyümölcsöknek érdemes egy konyhakerti részt elkülöníteni, viszont fűszernövényeket – például rozmaringot, bazsalikomot vagy éppen tárkonyt – akár különféle dézsákba, balkonládákba is telepíthetünk, nem csupán a kertben, hanem annak hiányában balkonokon vagy teraszokon, netán a konyha ablakában.

A kerti funkciók számbavételekor kell választ adni azokra a kérdésekre is, hogy szeretnénk-e a kertben egy saját mini játszóteret, gyereksarkot kialakítani, akarunk-e kerti sütő, kerti grillező részt a kertben, legyen esetleg saját medencénk is, vagy például kell-e, és ha igen, akkor hova kerüljön a külső gépkocsibeálló. 
Mindezen funkciók, szempontok számbavételét követően, az itt példálózó jelleggel felsorolt kérdésekre adott válaszainkhoz mérten célszerű az építendő kert vázlatos tervét elkészíteni, és a szükséges anyagokat a kellő mennyiségben beszerezve, a fizikai megvalósításhoz, a kert tényleges meg- illetve átépítéséhez hozzáfogni. 

Kertépítési tanácsok díszkerthez

A kert folyamatos törődést igényel!

Amennyiben időnk, energiánk, anyagi lehetőségeink nem engedik meg azt, hogy egyszerre valamennyi munkafázist saját kezűleg, házilag elvégezzünk, úgy célszerű a folyamatosság jegyében, lépésről-lépésre előre haladni a kertépítéssel. Amikor időnk engedi, akkor az átgondolt és vázlatosan papírra vetett kerttervnek megfelelően végezzünk el egy-egy részfeladatot: egyik alkalommal telepítsük a sövényt, máskor alakítsuk ki a növényágyásokat, legközelebb végezzük el a füvesítést, és így tovább. Alapos és átgondolt tervezéssel, ésszerű munkaszervezéssel kisebb-nagyobb lépésekben házilag is mindenki gyönyörű kertet varázsolhat magának!
Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy egy kertben mindig van valamilyen munka. Az elkészült kerttel is folyamatosan foglalkozni kell, oda kell figyelni a kert gondozására, hogy a fáradságos munkával elért szép eredményt hosszú távon élvezhessük. Kertépítéssel, tervezéssel és gondozással kapcsolatos további hasznos információkat találnak a Kertelünk Kft. honlapján.

Kertelünk Park- és Kertépítés

1106 Budapest Dorogi utca 23
(20) 345 1349

www.kertelunk.hu

Kertelünk Kft. Kerttervezés és teljes körű kivitelezés
Kertelünk Kft. Kerttervezés és teljes körű kivitelezés
www.kertelunk.hu
Kertelünk Parképítés és Kertépítés - 15 éves tapasztalattal, korrekt árakon vállaljuk díszkertek stílusos megtervezését és kertépítészeti kivitelezését Budapesten és környékén.
Budapest

Lakberendezési üzletek

Tectona Grandis - Kerti bútorok, kerti grill, kiegészítők Tectona Grandis - Kerti bútorok, kerti grill, kiegészítők
A Tectona Grandis Magyarország vezető kertberendezési szakkereskedése. Cégünk által, a világ számos országából...
SD Kertépítés SD Kertépítés
Kerttervezés, parkosítás, tereprendezés, füvesítés, kerti tó, sziklakert, mediterrán jellegû kert kialakítása.
Degardo design virátartó kültérre és beltérre Degardo design virátartó kültérre és beltérre
Olyan virágtartót, növénytartót keres, ami a lakás, a terasz és a kert központi díszei lesznek?
InnoSteel Design – Corten acél beltérben és kültérben InnoSteel Design – Corten acél beltérben és kültérben
Acélok a design szolgálatában! Egyedi térelválasztót, kerítést, kaput, virágládát, bútort, vagy dekorációt szeretne?...