Kertépítői tanácsok: Ezzel a 3 lépéssel sok bosszúságtól megóvhatod magad

Ha a kerted megújításán, átépítésén töröd a fejed, biztosan sokat olvastál már róla, hogyan is indulj neki. Mi most olyan kertépítői tanácsokkal szeretnénk téged ellátni, amelyekről általában nem esik szó a kerttervezésről szóló írásokban. Pedig ha ezeket a lépéseket kihagyod, sok bosszúságra számíthatsz!

Friss termőföld

Friss termőföld
Mi a kertépítést mindig jó minőségű termőföld megrendelésével, behordásával és elterítésével kezdjük. Persze csak azt követően, hogy a kert felesleges elemeit, növényeit eltávolítottuk, és a terepet előkészítettük az építési munkálatok megkezdéséhez. Sokan feleslegesnek gondolják ezt a lépést. Pedig a legtöbb kertben a föld kimerült, rosszabb esetben túl homokos vagy agyagos, esetleg tele van építési törmelékkel. Ilyenkor már nem is elég a friss földdel való feltöltés. Komolyabb talajcserére lesz szükség. Ha erre nem gondolsz, növényeid sínylődni fognak, fejlődésük visszamarad és nehezebben állnak ellen a kártevőknek, betegségeknek. Nem is szólva a gyepedről…

Kiskert virágokkal előkert

Talajtakarás
Ha valaki kerttervezésre adja a fejét, elsősorban azokat a szép és jó dolgokat veszi számba, amelyeket szeretne kertjében megvalósítani. De még egy csodaszép kert látványát is romba dönthetik a gyomok, amelyek hívatlanul nőnek akár a legapróbb repedésekben is.

Ha szeretnéd ezt elkerülni, gondolj a következőre:
A természetben nem létezik kopár terület, mindent növények borítanak - természetesen ott, ahol a feltételek életben maradásukhoz adottak. Ez így van a te kertedben is. Az üresen hagyott földrészeket – legyen az akármilyen kicsi terület – a szél vagy más élőlények „hátán” érkező magok gyorsan megtalálják, és birtokba veszik. Így nő még a legapróbb repedésekben is gyom.

Ezt úgy tudod elkerülni, ha gondoskodsz a be nem ültetett talaj takarásáról. A következő, természetes hatást nyújtó eszközök állnak a rendelkezésedre:

  • talajtakaró növények
  • fenyőkéreg
  • kavics, díszkavics

Ha a fenyőkérget vagy a kavicsot választod, érdemes a takarást geotextília letűzésével kezdeni. Ez néhány évig biztos megoldást jelent majd a gyomok ellen.

Talajtakaró megoldások

Szegélyek
Tapasztalatunk szerint sokan tartják elhanyagolhatónak a kerti szegélyeket. Pedig azok nem csak esztétikailag javítanak a kert látványán. Ennél sokkal nagyobb szerepük van: Elkülönítik a különböző kertrészleteket. Ez főleg a gyep esetében különösen fontos. Példákkal szeretnénk neked elmagyarázni, miért is tulajdonítunk nagy jelentőséget a szegélyeknek.

Ha nem szegélyezed körbe a füves területet, a következőkre számíthatsz:

  • A fűnyíróval könnyen végzetes sérülést okozhatsz a gyeped szélére ültetett növényeidnek, kisfáidnak.

 

  • A fű nincs korlátozva a terjeszkedésében, ezért egyszer csak azt veszed észre, hogy már a virágágyásban is kikandikál egy-két fűcsomó. Ez pedig nem nyújt szép látványt.

 

  • Ha a virágágyásban fenyőkérget vagy kavicsot is használsz talajtakarásra, ezeket egy erősebb szél vagy a madarak – szegély nélkül - könnyen a fűbe sodorhatják. Ez esztétikailag is előnytelen.

Nem beszélve arról, hogy a kavicsok a fűnyíródnak se tesznek jót. Ráadásul a nyírás során könnyen elpattanhatnak messzebbre, sérülést okozva ezzel - például a kertben álló autódnak

Szegélyes alkalmazása a kertben

Szerzők: Molnár Klaudia és Somoskői Csaba - Út a kerthez

Út a kerthez

Telefon: +36 20 512-0206

www.utakerthez.hu


Út a Kerthez - Kertépítés, kertfenntartás, kertművészet
Út a Kerthez - Kertépítés, kertfenntartás, kertművészet
utakerthez.hu/kertepites/
Út a Kerthez - Budapest Új kertépítéssel és kertfenntartással foglalkozó cége, akik elhozzák az élményt és a természetet otthonába.

Lakberendezési üzletek

Térkő akciók – Kényelmes térkő választás pár kattintással Térkő akciók – Kényelmes térkő választás pár kattintással
Kertjét megszépítő térkő burkolatot vagy kerti lapot keres udvarába? A Leier és Semmelrock teljes kínálata mellett...
E-kert - Kerti bútorok, kerti felszerelések webáruháza E-kert - Kerti bútorok, kerti felszerelések webáruháza
Az E-kert webáruház igyekszik a lehető legtöbb ötletet és megoldást nyújtani Önnek ahhoz, hogy kertjét a...
Tectona Grandis - Kerti bútorok, kerti grill, kiegészítők Tectona Grandis - Kerti bútorok, kerti grill, kiegészítők
A Tectona Grandis Magyarország vezető kertberendezési szakkereskedése. Cégünk által, a világ számos országából...
Holland Pázsit - Műfű forgalmazás Holland Pázsit - Műfű forgalmazás
Minden műfű termékünk kizárólag az európai beszállítóknál elérhető, legjobb alapanyagok felhasználásával lett...