Így alakíts ki könnyen fenntartható, stílusos kertet

Ki ne szeretne egy mesés kertet, csodaszép növényekkel és lenyűgöző kialakításokkal? Viszont nem mindenki vágyik a gazolással, metszéssel, fűnyírással járó lélekmelengető, de sokszor fárasztó feladatokra. Te is ebben a cipőben jársz?

Buja kert gyep nélkül

Most összegyűjtöttük neked a legfontosabb irányelveket, melyek betartásával egy könnyen fenntartható, ugyanakkor igen stílusos kertet tudsz kialakítani.

  • Gyep helyet használj talajtakaró anyagokat vagy növényeket a nagyobb felületek kitöltésére. A fű rendszeres elfoglaltságot jelent. Ha azt szeretnéd, hogy kertedet puha, élénken zöldellő fűszálak terítsék be, akkor évente kétszer gondoskodnod kell a gyep szellőztetéséről és a tápanyag-utánpótlásáról.Tavasztól őszig pedig hetente legalább egyszer le is kell nyírnod. Na és ugye gondolni kell még a fűszálak között állandóan fel-felbukkanó gyomok eltávolítására is.Ha ezt a sok feladatot nem szívesen vállalod be, érdemes a gyep területét a minimálisra csökkenteni, és helyette más talajtakaró megoldásban gondolkodni.

Gyep helyett kert

  • Ültess mutatós, de kevés gondozást igénylő növényeket. Szerencsére rengeteg növény közül választhatsz, melyeket elég csak ritkán meglocsolni, és tavasszal az elszáradt részeiket levágni. Egyéb gondozást nem igényelnek. Igénytelenségük ellenére mégis rendkívül dekoratívak. Ilyenek a szárazságtűrő cserjék - például az igen közkedvelt levendula - és a díszfüvek. Ezek mindegyike igen feltűnő jelenség, különösen mikor egy szellő mozgásra bírja hosszú, keskeny leveleiket.

Levendulás kert

  • Takard a növények körül a talajt fenyőkéreggel vagy díszkaviccsal. Mindkét talajtakaró anyag - megfelelő vastagságban leszórva - hatékony védelmet nyújt a gyomokkal szemben. A fenyőkéreg nagy segítséget jelent a talaj nedvességének megtartásában. Viszont fokozatosan lebomlik, ezért néhány évente pótolni kell. A tartós megoldást a díszkavics jelenti.

Talajtakarás fenyőkéreggel

  • A foglalkozást igénylő növények helyett dobd fel a kertedet érdekes kiegészítőkkel: hatalmas kaspókkal vagy kerti szobrokkal. Az óriás cserepekbe ültetett növényekkel igen nagy hatást tudsz elérni. A nagyméretű dézsák további előnye, hogy a hatalmas földmennyiség tovább tartja a nedvességet, és a növények számára szükséges tápanyag utánpótlásáról is ritkábban kell gondoskodnod. Ráadásul a szélnek se lesz könnyű dolga, ha fel akarja dönteni a cserepet. Nagyszerű díszítő elemek a kerti szobrok is. Törekedj arra, hogy a házad, kerted stílusához megfelelő darabot válassz.

Kerti szobor ötlet

  • Alakíts ki magaságyásokat dísznövényeidnek. Könnyen kiemelheted dísznövényeid szépségét, csak ültesd őket magaságyásba. Ráadásul így megakadályozod túlburjánzásukat, elszaporodásukat, ezért gondozásuk is sokkal egyszerűbbé válik.

Magaságyás a kertben

  • Egynyári virágágyások helyett hozz létre különleges, de gondozást nem igénylő kertrészeket. Az élénk színekben pompázó egynyári virágok és évelők többsége sok törődést igényel. Ha nincs időd velük foglalkozni, tedd különlegessé kertedet színes virágágyások helyett érdekes elemekkel, kialakításokkal. Nem mindennapi látványt nyújtanak a nagyobb kövek és sziklák, melyekhez ráadásul kitűnően passzolnak a sokat bíró, szárazságtűrő növények.

Minimális gondozást igénylő kert

  • Egy minimális gondozást igénylő kertben a főszerep a lazításé, ezért alakíts ki kényelmes pihenősarkot. Csodaszép környezetben minden eltöltött óra maga lesz a megújulás, testben-lélekben egyaránt! Ehhez azonban szükséged lesz kényelmes padokra, nyugágyakra vagy akár fotelekre, hintaágyra. Válassz a kert stílusához illő, mutatós darabokat.

Kerti pihenő kialakítása

Szerzők: Molnár Klaudia és Somoskői Csaba - Út a kerthez

Út a kerthez

Telefon: +36 20 512-0206

www.utakerthez.huÚt a Kerthez - Kertépítés, kertfenntartás, kertművészet
Út a Kerthez - Kertépítés, kertfenntartás, kertművészet
utakerthez.hu
Út a Kerthez - Budapest Új kertépítéssel és kertfenntartással foglalkozó cége, akik elhozzák az élményt és a természetet otthonába.

Lakberendezési üzletek

InnoSteel Design – Corten acél beltérben és kültérben InnoSteel Design – Corten acél beltérben és kültérben
Acélok a design szolgálatában! Egyedi térelválasztót, kerítést, kaput, virágládát, bútort, vagy dekorációt szeretne?...
SD Kertépítés SD Kertépítés
Kerttervezés, parkosítás, tereprendezés, füvesítés, kerti tó, sziklakert, mediterrán jellegû kert kialakítása.
Degardo növénytartók, virágtartók és műnövények Degardo növénytartók, virágtartók és műnövények
Olyan virágtartót, növénytartót keres, ami a lakás, a terasz és a kert központi díszei lesznek? Ha úgy érzi, hogy...
Tectona Grandis - Kerti bútorok, kerti grill, kiegészítők Tectona Grandis - Kerti bútorok, kerti grill, kiegészítők
A Tectona Grandis Magyarország vezető kertberendezési szakkereskedése. Cégünk által, a világ számos országából...