Ültess loncot, ha szereted az illatos és színes burjánzó virágerdőt!

170 különböző fajta lonc létezik, néhányuk lombhullató, néhányuk pedig örökzöld. Különleges virágzatával gyönyörű színekben pompázik.A loncfajok kúszó cserjefélék, amelyek az északi félgömbön honosak. Körülbelül 135-180 fajuk ismert, ezekből 100 faj Kínában, 20-20 faj pedig Indiában, Európában és Észak-Amerikában található meg. A legismertebb fajok, és amelyeket szívesen termesztenek a búbos lonc és a japán lonc. Egyes fajait édes bogyótermésükről mézbogyónak nevezzük.
 
A kifejlett lonc magassága fajtánként változik, de általában fél és 1 méter között mozog. A növény hidegtűrése szintén fajtánként változhat. A lonc leginkább édesen illatozó trombita alakú virágai miatt annyira kedvelt, de dekoratív gyümölcse is vonzza a madarakat. A gyönyörű virágok késő téltől kora tavaszig nyílnak és egészen a nyári hónapokig megmaradnak. Virágai lehetnek fehérek, sárgák, élénkpirosak, de akár rózsaszínűek is. A virágok elsősorban az új hajtásokon jelennek meg, de a lonc néhány fajtájánál az idős ágakon is vannak virágok.

Illatos lonc a kertben

Lonc piros virággal

Kerítésre futó lonc

Különleges virágú lonc

Lonc a kerítésen

Nagyra nőtt lonc növény

Lonc mézbogyó

Ez a lonc tudnivalók a cikkben

Lonc a kertben mint dekoráció

Néhány lonc kitűnő talajtakaró is egyben. A lonc több fajtája is nevezhető agresszív fajtának, ami azt jelenti, hogy, ha nem gondozzuk őket megfelelően, megfojthatják a közelben lévő bokrokat vagy cserjéket. Remekül beválnak a napsütötte lejtőkön és teraszokon, kerítések közelében.

A loncok a teljes napot vagy félárnyékot kedvelik, és fajtáktól függően különböző a vízigényük is. A legtöbb lonc fajtának mérsékelt nedvességre van szüksége ahhoz, hogy növekedni tudjon. Metszeni a növény végeit kell, hogy elősegítsük az elbokrosodását.

Lonc félárnyékben


Lakberendezési üzletek