Mindehhez a nagy hírű finn Martela cég ergonómikus és környezetbarát bútordarabjait ajánljuk. A Martela termékek mindegyikét tartós és biztonságos használatra tervezték. A termelési folyamatokat és a szervezeti hálózatot úgy alakítottuk ki, hogy elősegítsék az energiafelhasználás csökkentését, valamint a szennyezőanyag-kibocsátás és a környezeti kockázatok minimalizálását. A Martela minden csomagolása újrahasznosított vagy újrahasznosítható (energiahulladék) anyagból készül. Emellett az előállítás során keletkezett hulladékot szelektív módon tároljuk további feldolgozás céljából. Célja, hogy bútoraik ne csak tartósak legyenek, de a biztonságos hulladékkezelést is lehetővé tegyék. A Martela Finnország legnagyobb köztéri és irodabútorokat forgalmazó cége. Üzleti filozófiája, hogy ügyfelei tevékenységét jó minőségű, ergonómiailag formatervezett, dinamikus belső megoldásokkal ellátott termékek gyors és hatékony kiszállításával támogassa. A Martela 1945 óta forgalmazza termékeit irodák és középületek számára.

Ergonomikus bútorainkat akkor élvezheti a legjobban, ha helyesen állítja be és helyesen használja őket. Az alábbiakban néhány ötletet szeretnénk adni a munkaasztal és a munkaszék beállításához, valamint a számítógépes munkához. Ne feledkezzen meg a megfelelő megvilágításról, a szellőztetésről, a testtartás változtatásáról, és rövid, mozgással töltött szünetekről.

A munkafelület magasságának a beállítása: Úgy állítsa be a képernyőt és a többi munkaeszközt, hogy nyugodtan tudjon dolgozni, anélkül, hogy a fejét gyakran kéne fel-alá, illetve jobbra-balra mozgatnia. A nézett felületet olyan magasságra és távolságra helyezze el, hogy munka közben ne kelljen előredőlnie, se a fejét ne kelljen megtámasztania vagy ismételten forgatnia. A szem ideális távolsága a képernyőtől kb. 50-80 cm. A képernyő felső szélének kb. 20 cm-rel szemmagasság alatt kell lennie, így, amennyiben a szem távolsága 50-60 cm a képernyőtől, a nézési szög kb. 25 fokos lesz.

Ebben a helyzetben a képernyőt és a billentyűzetet anélkül is jól látja, hogy a nyakát különösebben mozgatná. Helyezze a billentyűzetet a képernyő elé, és hagyjon elegendő helyet az egérnek a billentyűzet mindkét oldalán.Gyakran használt munkaeszközeit - mint például az egeret - helyezze olyan távolságra, hogy úgy is elérje őket, hogy a felkarja a törzse mellett marad (úgy, hogy a felkar és a törzs által bezárt szög ne érje el a 30 fokot). Üljön elég közel az asztalhoz, így nem kell majd minden dolog után nyújtóznia. A munkafelületet úgy állítsa be, hogy az egyben alkartámaszként is szolgáljon, és hogy csuklóját ne kelljen túlságosan se felfele, se oldalra hajlítania.

A túlságosan statikus izommunkát úgy tudja minimalizálni, hogy alkarját vagy csuklóját letámasztja az asztalra, a csukló- illetve alkar támasztékra, vagy a karosszék karfájára. Amikor az egérrel vagy a billentyűzettel dolgozik, támassza meg az alkarját, vagy legalábbis a csuklóját az asztalon, vagy külön az egér- illetve csuklótámasztékon. Olyan egeret válasszon, amely a legjobban megfelel munkájához, az egér "gyorsaságát" pedig saját igényeinek megfelelően állítsa be. Amikor az egérrel vagy a billentyűzettel dolgozik, tartson gyakran szünetet - lehetőleg még azelőtt, hogy fáradtságot érezne a kezeiben.

A munkaszék beállítása: Állítsa be a munkaszék ülőlapjának magasságát úgy, hogy a széken hátrahúzódik, és közben a talpai teljesen lent vannak a padlón. Ha megfelelő a magasság, akkor a sarka lent van a földön, és combjának alsó részén nem érez nyomást. Az ülés mélységét úgy szabályozza, hogy a háta jól meg tudjon támaszkodni a háttámlán, de közben a térdhajlatait se nyomja a szék széle. A mélységet vagy az ülőlap, vagy a háttámla mozgatásával lehet szabályozni. A háttámlát arra a magasságra állítsa be, ahol úgy érzi, hogy a deréktámaszték a hát alsó szakaszának hajlatánál van. Az ideális ülési helyzet az, amikor a derék végig a háttámlának támaszkodik. Ezzel elkerülhető a felesleges statikus izommunka.

Még néhány hasznos és fontos dolog: Amennyiben lehetséges, próbálja meg mindig egyensúlyi helyzetben tartania magát, így elkerülheti a gravitációval szembeni felesleges izommunkát. Ezzel lehet megelőzni az izmok, ízületek és idegek megfeszülését és megfájdulását. Az egér funkcióját ki lehet váltani különböző billentyűkkel vagy billentyűkombinációkkal is. Használja ki az egyéb munkatevékenységek (megbeszélések, telefonok stb.) nyújtotta nagyobb mozgásszabadságot.Tervezze úgy a munkanapját, hogy legyenek benne állva végezhető tevékenységek is. Amikor állva dolgozik, úgy állítsa be a munkafelületet, hogy egyenesen tudjon állni közben. Ha hosszabb ideig áll, akkor pihentesse a lábát a lábtámasztékon. Nagyon fontos rendszeresen szünetet tartani a munkában. A számítógépes munka esetében jobb, ha több rövid szünetet tart az ember, mint ha egy hosszút. Amikor megszakítja a munkát, lazítson és nyújtson.

Óránként minimum egyszer álljon fel, és mozogjon egy kicsit. Még azelőtt érdemes szünetet tartani, hogy az ember a fáradtság jeleit tapasztalná. Minél egyoldalúbb és helyhez kötöttebb a munka, egészsége megőrzéséhez annál fontosabbak a szünetek és a szünetekben végzett mozgás. Próbáljon meg minden nap sétálni, vagy valamilyen más dinamikus mozgást végezni. Erre kiválóan alkalmas a munkába menetel, az ebéd- vagy a kávészünet.

 www.martela.com