Zamatos, fűszeres, aromás - ez a mediterrán stílus

Miután a méltóságteljes, értéket őrző klasszikussal foglalkoztunk, nézzünk egy könnyedebb, és a magyar otthonokban is kedvelt, napfényes stílust, mellyel valamilyen szinten valószínűleg már mindannyian találkoztunk, hiszen lehoz bennünket a földre, és az élet savát-borsát közvetíti felénk. Ez a mediterrán stílus.

A mediterrán - itthon

Eredete: A mediterraneum térségéhez a Földközi-tenger teljes partvidéke hozzá tartozik, Portugáliától Görögországig. A mediterrán lakberendezés számunkra mégis első sorban a dél-olasz, vagy délspanyol enteriőröket jelenti. Ebben a részben a stílus itthoni változatával foglalkozunk, a 4. részben pedig majd kitérünk „az eredeti” spanyol, görög és olasz mediterrán jellegzetességeire. A mediterrán partvidéket sokféle nép lakja, ám a vidék klímája, a földrajzi hasonlóság, és e népek szívélyes, befogadó, nyílt és spontán természete közös motívum.

Mediterrán ház kőhomlokzat  

Mikor válasszuk? Ha nyitott, extrovertált, vendégszerető, szívünk mélyén pedig szabad lelkű emberek vagyunk. Ha szeretjük a természetességet, ha szeretünk kertészkedni, virágok, zöld növények ápolásával foglalkozni, ha fölfedezünk magunkban némi kötődést a szabad természet, a végtelen tenger és végtelen égbolt iránt. Ha életstílusunk megengedi, hogy a munka mellett adózzunk olykor egy kis kerti, vagy teraszon zajló közös ebédnek, vacsorának, amelyet grillezéssel és finom borok kóstolgatásával kötünk össze.
Légkör: Meleg, hívogató, családias, meghitt, fűszeres, illatos, kedélyes, derűs, temperamentumos, rugalmas, intenzív, optimista, érzelmes, szeretetteljes, életrevaló.
Színek: Ez a stílus eredetileg a tompább, meleget enyhítő színeket használja, ugyanakkor mindegyik szín egy kicsit fakóbbá válik a klíma hatására. Itthon azonban, ahol mediterránnak csöppet sem nevezhető teleket élünk át, magát a klímát is megjelenítjük, helyettesítjük az intenzív, meleg színekkel. Ezek: terrakottavörös, fenyőzöld, olívzöld, mohazöld, kukoricasárga, okker, narancs, ekrü, vanília, meleg barna, aranybézs, rozsdabarna, hárszöld, dióbarna, tört fehér, őszibarack, lazacszín, krémszín, a kék meleg tónusai.

Mediterrán ház gerendázattal

Falak: A mostanság divatos márványos, foltos-felhős festési technika igen jól mutat mediterrán otthonunkban. Ekkor egy világosabb alapszínnel kifestünk, majd széles, lapos ecsettel sötétebb tónust hordunk föl, amit egy szivaccsal, vagy ronggyal könnyedén szétkenünk.
Padló: Itt ismét eltérünk az eredetitől, hiszen nekünk csak nyáron kell hűtenünk a teret. Éppen ezért lesz olyan helyiség, ahol szóba jöhet a márvány, gránit, kő, a rusztikus jellegű travertin mészkő, olasz terrakotta, vagy tégla csempe. Ha megfizethetőbb padlót választunk, inkább a matt, kicsit kopottas jellegű padlólap mellett döntsünk. Használhatunk fapadlót is, ami legyen kicsit érdes, vagy mattírozott. Terítsünk rá természetes hatású (gyapjú, gyékény, szizál, kókusz, stb.) szőnyeget.

Jellegzetes mediterrán étkező

Bútorok: Az eredeti mediterrán kevés bútort használ – csak ami feltétlenül szükséges. Itthon a cseresznye, vörösesre pácolt mahagóni, teakfa, natúr tölgy, vagy a sötét, natúr fonott bútorok járulnak hozzá a kedélyes légkör kialakításához. A felületek legyenek mattak, természetesek. A fabútor mellett igen jól mutatnak a kovácsoltvas ülő- és kisbútorok. Ezeket mind a belső, mind a külső térben – a teraszon, erkélyen, vagy a kertben – használhatjuk.
Textilek, kelmék: Egyszínű, kockás, csíkos anyagok, áttetsző csipkék. Lenvászon és a rusztikus textilek. (A következő részben ismertetett toszkán stílus megenged fényűzőbb kelméket is.)
Kiegészítők: Vidám képek, amelyek az élet szeretetét hangsúlyozzák. Gyertyatartók, illóolajos üvegek, fűszerolajok, kerámia edények, vázák, díszek, kovácsoltvas keretes tükrök.

 Mediterrán fürdőszoba

Növények: A stílus tartozékai a terrakotta edényekben, virágtartókban nevelt leanderek, pálmák, tujafélék és más örökzöldek, amelyek a természet közelségét hivatottak fokozni, vagy helyettesíteni. Ezek megjelenhetnek úgy a külső, mint a legbelsőbb környezetben, pl. a fürdőszobában is. A konyhában pedig illatos fűszernövényeket nevelhetünk.
Varázsszavak: Szeresd az életet, a természetet, az embert, és ezek szépségeit, hagyd a gátlásaidat és merj őszinte lenni – biztosan nem véletlen, hogy a reneszánsz, mely az előbbieket hirdette, éppen az olasz mediterrán vidékről indult útjára.

Mediterrán kert és kerti burkolat

Kovácsoltvas baldachinos ágykeret

Mediterrán régi nappali

Lázár Márta


Lakberendezési üzletek

Rusztikus Bútorbolt Rusztikus Bútorbolt
Igényes olasz, amerikai és angol klasszikus, rusztikus és stílbútorok széles választéka.
Délity Bútor Zrt. - Bútorok az otthonokba és az irodákba Délity Bútor Zrt. - Bútorok az otthonokba és az irodákba
A Délity Bútor tervezői a külföldi és a hazai trendek, valamint a használhatóság és a praktikum figyelembevételével...
Enterieur Bútor és Lakberendezési Webáruház Enterieur Bútor és Lakberendezési Webáruház
Termékkínálatunk: német és francia étkezők, nappalik, hálók, előszobák, fürdőszobák, konyhák, gyerekbútorok, ifjúsági...
Alchimista Stúdió - Kovácsoltvas bútorok, kiegészítők Alchimista Stúdió - Kovácsoltvas bútorok, kiegészítők
Ügyfélfogadás, kizárólag telefonos bejelentkezéssel. Kovácsoltvas bútoraink mellett kortárs művészek képeit,...