Telepesek bútorai - A koloniális stílus törénete

A koloniális - gyarmati - stílus első bútorai eredetileg az angol, holland és egyéb kolóniák létesítésének idején Amerikában készültek. A letelepült kolóniák az Amerikába vitt bútoraik alapján készítették el bútoraikat.

Ebből a tényből egyenesen következik, hogy nem független stílusról van szó, hanem létre jött valami új, ami ötvözi az Európából hozott formavilágot, az újabb egyéni vonásokat és a helyi sajátosságokat. Amerika északnyugati részén, a spanyol letelepedők hatására az európai reneszánsz és barokk stílus jegyei honosodtak meg. A koloniális stílus a köztudatban Új-Angliához kötődik, építészetüket az Angliából származó mintakönyvek alakították.

GyarmatbútorGyarmatbútorGyarmatbútor

A koloniális stílus kialakulásának három fő szakasza:

Kb. 1608-1720, Gregorian vagy György stílus korszaka

A korszak elején minőségi bútorok nem igazán készültek, a bútorok nagy részét Angliából hozták be. A jólét emelkedésével a bútorok minősége és választéka is kedvezően változott. Eleinte elsősorban esztergályozott darabokat készítettek. Ma is legtöbbünknek a koloniális stílusról a barnára mázolt, erősen kopottas, csavart falábú bútorok jutnak eszünkbe, pedig ez a kép aligha fedi a stílus minden ismérvét. Az angol késői reneszánsz hatása uralta a korszak végét. Ládákat, szekrényeket elsősorban a déli területeken, komódokat, szekretereket és párnázott székeket északabbra készítettek.

Koloniál bútor, gyarmatbútorKoloniál bútor, gyarmatbútorKoloniál bútor, gyarmatbútor

A koloniális bútorok alapanyaga általában fenyő, de használtak tölgy-, dió-, nyír- és juharfát is. Még a fényűzőnek számító korai darabok felületkezelése is egyszerű pácolás és viaszolás. A fokozatosan emelkedő életszínvonalnak köszönhetően egyre több európai lakberendezési cikk kerül Amerikába, de még így is több mint 10 éves a lemaradás az angol divatirányzathoz képest. A korszak jellemző bútordarabjai: magas komód (high-boy), lécezett támlájú szék.

Koloniál bútor, gyarmatbútorKoloniál bútor, gyarmatbútorKoloniál bútor, gyarmatbútor

Kb. 1720-1780, amerikai szövetségi korszak

Az európai élénk stílusfejlődés hatása a koloniális bútorokon is érződik. Az új európai divatirányzatok - a francia rokokó, a kínai stílus - hatása a tengerentúl valamivel később fedezhető fel. A bútor textíliákban gyakran találkozhatunk a kínai porcelánok motívumait idéző egzotikus madarakkal és virágokkal. Technikailag jelentős fejlődést jelentett a Chippendale irányzat. Ezek a bútorok már felvehetik a versenyt bármely európai bútorral.

Koloniál bútor, gyarmatbútor Koloniál talpasóraKoloniál bútor, gyarmatbútor

Koloniál bútor, gyarmatbútorKoloniál bútor, gyarmatbútorKoloniál bútor, gyarmatbútor

A New England műhelyeiben alacsony komódokat, egymásra épített komódokat (double chest) és íves homlokfelületű írószekrényeket (block front) készítenek. A korai koloniális stílussal ellentétben ekkorra már az Angollal teljesen egyenértékű bútorokkal és lakásbelsőkkel találkozhatunk.

Duncan Phyfe amerikai asztalosmester munkásságára Sheraton stílusa hatott leginkább. Az általa készített bútorok a korszak legkiválóbb alkotásai. Új stílust nem alkotott, de bútorai nagy divatnak örvendtek. Az amerikai Sheraton stílus jellegzetessége az egyenes él, a teljes profil nélküliség és az intarziadíszítés. Ebben az időszakban jelenik meg egy új alapanyag az amerikai bútorgyártásban a mahagóni.

Kb. 1780-1830

Chippendale munkái és kiadványai óriási hatást gyakoroltak az amerikai bútoripar fejlődésére. A század vége felé sorra jelennek meg a bútorminta könyvek és angol mintára az árjegyzékes bútorkönyvek. Philadelphia lett egyértelműen az amerikai bútorgyártás központja, az itt megjelenő árjegyzék címe: ''The journeyman's Cabinet and Chair marker's Philadelphia Book of Prices''.

Philadelphia mellett jelentős bútoripar fejlodött ki Bostonban és Charlestonban. Itt is megpróbálják újraéleszteni a gótikus stílus díszítőformáit, kevés sikerrel. Ezután a francia neorokokóval próbálkoztak. A drága bútorok új alapanyag a rózsafa és a selyemfa lett.

Chippendale bútorChippendale bútorChippendale bútor

A koloniális stílusú otthonokat eleinte a színek hiánya jellemzi, fehérre meszelt falak. A jólét beköszöntével a házak egyre színesebbé válnak, az igazán jó módúak drága, import festékekkel színezik otthonaikat. A leggyakrabban használatos színek a karmazsinvörös, a berlini kék, a rézrozsda, melyeket néhol aranyozással hangsúlyoztak. A szegényebb vidékeken nem volt lehetőség ezekhez a drága festékekhez hozzáférni, így a kissé visszafogottabb színeket használták - okkersárga, rózsaszín-vörös, mályvazöld -, ezeket a helyi alapanyagokból, a természetből nyerték. Jól használható és divatos színeket állítottak elő a növények festékanyagaiból, termőföldből, állatvérből.

Koloniál stílusú bútorKoloniál stílusú bútorKoloniál stílusú bútor

Mivel a koloniális stílusok az angol bútorstílusok mintáira építkeznek, igen nehéz megkülönböztetni őket kontinentális társaiktól. Az amerikai bútorstílus rendkívül változatos, felismerése szerteágazó tudást igényel. A régi amerikai bútorok valódiságának megállapítása nagy szakismeretet kíván és csak az igazán hozzáértőknek való feladat.

Egervári Katalin - lakberendező


Lakberendezési üzletek

Lima Design Kft. - Belsőépítészeti tervezés, kivitelezés Lima Design Kft. - Belsőépítészeti tervezés, kivitelezés
Családi házak, lakások, irodák, üzlethelyiségek, közösségi terek és egyéb enteriőrök belsőépítészeti és...
Ördög Alíz lakberendező Ördög Alíz lakberendező
Családi házak, lakások, bemutatótermek, irodák, szállodák, belsőépítészeti és lakberendezési tervezése.
Siroco Interiors Siroco Interiors
Mit jelent számunkra lakberendezés? Ez egy összetett szakma, hiszen egyszerre kell hozzá a mérnöki és művészeti...
Batu-Weinber Anita lakberendező - Werk Stúdió Batu-Weinber Anita lakberendező - Werk Stúdió
Már a főiskolán elkezdtem rendezvényeket dekorálni, közben pedig megjelentek az első lakberendezési munkáim a hazai...