Egy 18 pontos listát nyújtanánk át azokról a baklövésekről, amelyeket mások már elkövettek. Itt a lajstrom!

Hiba 1: Házat venni pusztán a dekoráció miatt

Különösen a hölgyek hajlamosak a megérzéseikre hagyatkozni, és elfelejteni a tényt: a belső díszítés elvétve jár együtt a házzal. A ház szó szerint a keret, a csontváz. Ötleteket természetesen lophatunk, de egy Renoir-kép nem jár együtt az ingatlannal, sem azok az édes selyemstólák a fotel szélén.

Hiba 2: Ha leendő vevőink nehezen jutnak el a házig

Mikor leendő vevői háztűznézőbe jönnek, bátran aggódjon amiatt, hogy könnyedén találnak-e Önhöz. Hinné vagy sem, a leendő vásárlók nagy részét elkedvetleníti, ha elmegy az idő a parkolóhely keresgélésével, vagy ha nehézségek árán jutnak fel a hatodik emeletre. Tehát amennyiben vevőket vár, gondoskodjon arról is, minden flottul menjen. Ebben is legyen ötletes.

Hiba 3: A szomszédok figyelmen kívül hagyása

Nagy hiba nem utánanézni a szomszédoknak. Hangosak, zűrösek? Ellenőrizze a környéket, a hangulatot. Kérdezősködjön, milyen a közösségi szellem, Ön ugyanis nemcsak házat/lakást vesz, hanem grátisz kap hozzá miliőt is.

Hiba 4: „Tukmálni”

Miért hiba? Mert feltűnő, hogy olyannyira meg akar szabadulni a háztól. Mert ha annyira jó, Ön miért költözik el? Ahogy korábban is javasoltuk, csak mellékesen mondjon lényegtelennek tűnő, de hasznos és biztató információkat, illetve pontosan válaszoljon a kérdésekre. Túl sok adalékinformáció, és a ház a nyakán marad.

Hiba 5: Tavaszig várni az eladással

Kétségtelenül az ingatlanpiac is felvirágzik tavasszal, de ez nem azt jelenti, hogy az emberek az év 365 napján csak ekkor keresnének új otthont.

Hiba 6: Ha túlbecsüljük a keretünket

Jó dolog, hogy kapunk hitelt a banktól, kérdés, hogy a meglévő havi kiadásaink mellett tudjuk-e a részleteket fedezni. Érdemes úgy számolni, hogy a számláján legyen minimum hathónapnyi összeg a részleteket illetően tartalékban, ha bármi extra kiadás beütne.

Hiba 7: Az ingatlanpiacot részvénypiacnak tekinteni

Az ingatlanpiac élénkülését egyesek hajlamosak a tőzsdéhez hasonlítani, holott az előbbi erősen hosszú távú hozzáállást igényel.

Hiba 8: A különféle hasznos marketingeszközöket mellőzni

Ne elégedjen meg azzal, hogy pusztán hirdeti a házát, válogasson a marketingeszközök között. Beszéljen az ingatlanügynökkel, érdeklődjön profi megoldásokról. Egy virtuális túra a lakásban, online fotóalbum sokat dob az érdeklődők számán. Ne felejtse ki a ház küllemét sem. Ez fontos, ugyanis a legtöbb interaktív videó tévesen rögtön belülről indít!

Hiba 9: A viszonteladást elvetni

Miért ne vásárolna meg „potom pénzért” egy házat, újítaná fel és adná el sokszorosáért? Már most szólunk, az ingatlanpiac világa a sakkra hasonlít. Gondolkodjék két-három lépéssel előre. Amennyiben a belvárosban van lakása, újíttassa fel úgy, hogy minimális befektetéssel könnyedén át lehessen alakítani irodává. Hirdettesse eleve úgy: irodának tökéletes. Háromszoros árat utalnak majd a számlájára.

Hiba 10: Anélkül vásárolni, hogy megnéztük volna az ingatlant

Őshiba, azt hinnénk, ilyet senki sem csinál, pedig van rá példa. Biztatjuk az online bemutatásra, de ami képen tökéletes, élőben tűnhet borzalmasnak. Minden érzékszervünkre szükség van a helyes döntés kialakításakor. Ugyanis itt egy apró információ: a fotó egy másik ember szeme. Mi azt javasoljuk: használja Ön is a sajátját!

Hiba 11: Vakon bízni a hirdetés szövegében

Nem kőbe vésett igazság egy hirdetés, olvasson a sorok között. A „helyes kuckó” lehet akkora, hogy a lábát nem tudja kinyújtani. Ha valami túl jól hangzik, kezdjen gyanakodni. Vagy kérje meg egy ismerősét, kísérje el Önt a háztűznézőbe.

Hiba 12: Az ingatlanügynökséget nem tesztelni

Találkozzanak az ügynökség irodájában, majd kérjen lehetőséget arra, hogy lássa munka közben az Ön leendő ügynökét egy másik ügylet esetében dolgozni. Kísérje el egyszer.

Hiba 13: Ingatlanügynökséget nem igénybe venni

A jobb ingatlanügynökségek között információs lánc van. Ha egyet tájékoztat, némi ráfizetéssel ők továbbítják a többi ügynökségnek az információkat: Ön eladna. Azonban legyen résen, amikor tárgyal, legyen Önnel ügyvéd.

Hiba 14: Az ingatlant csupán egyszer megtekinteni

A nőket is megszépíti a lemenő nap. Látogasson el a házhoz reggel, este, sőt akár éjszaka is a hét eltérő napjain. Meg fog lepődni, mekkora a különbség.

Hiba 15: Egy szakértő véleményét mellőzni

Több szem többet lát, kerítsen egy hozzáértőt, aki felméri, mennyi felújítást igényel leendő otthona, és ez mit jelent pénzben. Ön is készítsen fotókat!

Hiba 16: Figyelmen kívül hagyni az egyéb költségeket és a rezsit

Mi a helyzet az adóval, az illetékkel? Mennyi a víz és az áram díja? Mit kell felújítani? Ezek mintaszerű példák, rengeteg szempont van. Kalkuláljon ezekkel is!

Hiba 17: Felindulásból vásárolni

Ez nem első látásra szerelem kérdése, ergo nem azt veszi, amire szüksége van, hanem amire aktuálisan vágyik. Ha nehezen megy, készítsen listát a házzal kapcsolatos tényleges szükségleteiről. Ne dobjon ki feleslegesen pénzt az ablakon.

Hiba 18: A középértékről nem tájékozódni

Amennyiben eladná a házat, érdeklődjön, a környéken mennyiért „futnak” az ingatlanok. Mi a minimum és a maximum ár? Válassza körülbelül a középértéket, emelje 10 százalékkal feljebb, és ebből a 10-ből alkudjon. Kivéve, ha ragaszkodik az extra magas árhoz. Ugyanezt mondhatjuk vásárlás esetén. A legdrágább ház nem feltétlenül a legjobb.

+ hiba: Rendetlenséget hagyni a leendő vevő látogatásakor

A rend tényleg alap. Minél több bútor és kacat, annál kevésbé látszik maga a ház. Kezdje a bejárati ajtónál, ússzon a lakás a fényben (így nem titkol semmit). Gondolkodjon a vásárló fejével!