Szeretők, akik megérnek egy kastélyt

A történelemben az egyes uralkodók kegyencnői nem ritkán hatalmas befolyásra tettek szert, amihez gyakran társultak értékes ajándékok, mint például egy méltó randevúhelyként szolgáló kastély.

Ezen a téren talán a Loire menti kastélyok vezetik a listát, mind számban, mind pedig ismertségben, melyek közül több is egy-egy történelmi románcnak állít emléket. Csokorba szedtünk néhányat a híres-hírhedt szeretőknek emelt épületekből.

A Chambord-i kastély
A maga 156 méteres hosszával, 56 méteres magasságával, 426 termével és 77 lépcsőházával az I. Ferenc által emeltetett építmény még a Loire-völgy elképesztő kastélyai közül is kitűnik méreteivel. Az épület a középkori erődítményszerű formákat és alaprajzot vegyíti a reneszánsz építészet jellemző struktúráival. A királyi hatalom és gazdagság szimbolizálása mellett a kastély emelésének fő célja I. Ferenc szeretőjének, Claude Rohan-nak, Thoury grófnőjének lenyűgözése volt, akinek alakja a díszítésben is visszaköszön. A grófnő Franciaország egyik legfontosabb nemesi családjából származott, és természetesen már férjezett asszonyként bonyolódott hosszantartó kalandba a királlyal. Ferenc egyébként hiába uralkodott több mint három évtizedig, a kastély elkészültét már nem élhette meg.

A Chambord-i kastély
  
A Kis-Trianon kastély
A Versailles-i Palota a világ egyik legismertebb királyi pihenőhelye, melynek legjelentősebb és egyben legpompázatosabb részeit XIV. Lajos, a napkirály emeltette. A legérdekesebb történet azonban 1760-as években épült Kis-Trianon kastélyhoz kapcsolódik: a palotakomplexum ezen részét XV. Lajos építtette szerelme, nagyrabecsülése jeléül a történelem talán leghíresebb és legbefolyásosabb kegyencnőjének, Madame de Pompadour-nak. Az uralkodó halála után aztán a kastély romantikus története tovább gazdagodott, ezúttal szokatlan módon egy törvényes románccal: XVI. Lajos feleségének, Marie-Antoinette-nek adományozta az építményt. A királyné imádta "ajándékát", ahová elvonulhatott a világ elől. A kastély végleges kialakítása jelentős részben az ő ízlését tükrözi, ma elsősorban az ő nevével azonosítják a történelmi épületet.

A Kis-Trianon kastély

Schloss Pillnitz, Drezda
Azt, hogy nem csak a francia királyi családok történetében volt gyakori a nagyvonalú ajándékozás és a házasságon kívüli kapcsolat, a németországi Drezda nevezetessége is jól mutatja. Szászország bővelkedett a bővérű fejedelmekben, így a Schloss Pillnitz kastélyhoz is két szerelmi történet kapcsolódik. A Elba-parti épületet IV. János György utasítására építették a fejedelem legkedvesebb szeretőjének, Magdalene Sibylle von Neidschütz-nek, aki nem csupán Szászország első "hivatalos szeretője" volt, de egyes források szerint egyben a herceg féltestvére is. Az ajándék-kastély egészére jellemző a kínaizáló, hegyes, erősen ívelt tető használata, még akkor is, ha a későbbiek során János György két utódja is kibővíttette az épületet, előbb egy későbarokk, később pedig egy klasszicista stílusú szárnnyal.

Halála után a fejedelem öccse, Frigyes Ágost örökölte a trónt, aki tovább adományozta az épületet saját szeretőjének, a szintén előkelő nemesi családból származó Constantia von Cosel-nek. Frigyes Ágost ragadványneve az "erős" volt, mely nem csupán fizikai adottságaira utalt, ugyanis a legendák szerint 365 gyermeket nemzett élete során. De kegyeltjével sem bánt kesztyűs kézzel: miután Constantia rossz tanácsokkal avatkozott be a fejedelemség politikai életébe, az uralkodó közel 50 évre várfogságba küldte korábbi bizalmasát.

Schloss Pillnitz, Drezda
 
Mirabell Palota, Salzburg
Egy kicsit keletebbre tekintve, Ausztriában is találhatunk példákat a "kőbe vésett" románcra. Ez önmagában még nem meglepő, az már annál inkább, hogy a salzburgi Mirabell Palotában testet öltő kaland az egyházhoz kapcsolódik. Wolf Dietrich Raitenau herceg-püspök, az ellenreformáció erőskezű képviselője emeltette titkos kedvesével, Salome Alt-tal való találkozóik színhelyének szánva azt. Amikor a világi-vallási vezető belebukott sorozatos harcaiba, megkísérelte elhagyni az országot, ám szökés közben letartóztatták. Az épület közel egy évszázad után került ismét a család birtokába, akik barokk stílusban újították fel azt. A hatalmas kerttel rendelkező palota, mely mára a világörökség része, a 19. században nyerte el mai formáját, amikor egy vihar okozta súlyos káreset után neoklasszicista stílusban építették újjá.

Mirabell Palota, Salzburg


Lakberendezési üzletek

Terrakotta Csempecentrum Terrakotta Csempecentrum
Csempe és padlólap forgalmazás, szaniteráru, wellness- és hidromasszázs termékek, csaptelepek, kádak, zuhanykabinok.
LuiSpirit Interior Design - Fias Berta lakberendező LuiSpirit Interior Design - Fias Berta lakberendező
Hivatásunk a téralkotás, a szépség és harmónia teremtés. A tereket a Megrendelő igényeire alakítjuk az adottságok, az...
Márton Zsuzsa lakberendező - Speciális Design Márton Zsuzsa lakberendező - Speciális Design
Lakások, családi házak, irodák, szalonok tervezése, bútortervezés, egyedi használati és dísztárgyak tervezése,...
K.K.BELTÉR Stúdió - Kirják József K.K.BELTÉR Stúdió - Kirják József
A K.K. BELTÉR Studió vállalja 3D vizualizációk készítését, teljeskörű belsőépítészeti tervezést és kivitelezést...