Szakos Andrea lakberendező munkái

Hogyan lesz egy steril hatású, fehérre festett falú minimál garzonból aranyló-csokoládés ínyencség? A minimál stílusú lakások akkor mutatnak igazán jól, ha nagyon magas minőségű anyagok felhasználásával rendezzük be a tereket.

Az elegancia, a gazdagság, az egyszerű vonalak, geometriai formák,   a neves designerek által megálmodott búrotok, textíliák és nem utolsó sorban   a tágas terek jellemzik az irányzatot. Sokan nem kedvelik, mert ridegnek ítélik,   személytelennek, túlságosan „üresnek” érzik a tereket. 

Ebben természetesen van igazság, ez a trend nem igazán a kisgyermekes családosok stílusa, mivel ez a megkomponált rend nem biztos, hogy fenntartható kicsi gyerekek mellett. Tény, hogy ez az irányzat nem tűri meg a kisebb hétköznapi rendetlenségeinket. Mégis, mit lehet tenni, hogy valami izgalmat vigyünk a térbe, ha valaki mégis ezt a stílust kedveli, de nem szeretné, hogy úgy érezze, valamilyen dobozban él?

Tömörfa parkettaDohányzóasztalFonott padlóváza

Nemrégiben megjelent a „retrobarokk” vagy „neobarokk” (nem keverendő a régi neo-stílusokkal!) mely a minimállal ötvöződik. Valószínűleg a tervezőket is az inspirálta, hogy valami ember közelibbet hozzanak a nagyon rideggé vált minimál-világba. Hogyan lehet az, hogy a két stílus nemhogy megfér egymás mellett, hanem kifejezetten remekül érzik magukat együtt?

Rejtett világításVilágos franciaágy, barna falKlasszikus tapéta minta

Két dolog miatt lehetséges:
- a kontraszt kellemes feszültséget teremt a stílusok között! Bármely művészeti területet tanulmányozzuk, az ellentétek teszik izgalmassá a műveket, legyen az zenemű vagy képzőművészeti alkotás. A barokk túlburjánzó díszítettsége, lágy vonalai ellentétesek a minimál nagyon egyszerű, díszítés- nélküliségével. - a hasonlóság (bármilyen képtelenségnek tűnik) abban rejlik, hogy a nemes anyagok, az elegancia, a gazdagság szimbólumai mindkét irányzatban fontos szerepet játszanak.

Nappali berendezéseNappali függönyözéseTejeskávé kanapé

Lefordítva mindezt a lakások berendezésére, véleményem szerint, ha valaki a minimál-design mellett dönt, vigyen bele némi barokk vagy egyéb díszítést, használjon színkontrasztokat, keverje bátran az anyagokat és nyugodtan dekoráljon néhány jól megválasztott régi, ódon (antik) tárggyal. Használjon lágy színeket, melyek valamilyen kellemes érzést váltanak ki belőlünk. Mindezeket úgy keverjük, ahogyan az ínyenc ételeket főzzük, vagyis mértékkel fűszerezzünk, különben a lényeg, az étel íze fog hiányozni és a fűszerek dominálnak helyette.

FranciaágyFalfülke világításHálószobai lámpa

„Keverjünk a tejcsokoládé mellé egy kevés krémes fehércsokoládét, ezek a selymes tejszínnel jól harmonizálnak látványban (is).” Ez így majdnem készen van, de ne feledkezzünk meg a tálalásról sem!

Falfülke spot lámpával

Nos, néhány szép edény, régiség, virág, és a természet becsempészése jó hatású, kedvünk vidámabb lesz tőle. Nyugodtan hátradőlhetünk, gyönyörködve elkészült alkotásunkban, és minden érzékszervünkkel érzékelhetjük; a recept kipróbált és bevált!

Szakos Andrea
enteriőr tervező

www.andrea-design.hu


Lakberendezési üzletek

Erős Kft. - Burkolatok, bútorok, szaniterek Erős Kft. - Burkolatok, bútorok, szaniterek
A cég filozófiája, a kínált termékek magas minősége a szolgáltatások és a bemutatás színvonala az, ami az ERŐS nevet...
Bútorwebshop - Minőségi olcsó bútorok országos kiszállítással Bútorwebshop - Minőségi olcsó bútorok országos kiszállítással
Modern, megfizethető bútorok országos, akár ingyenes házhoz szállítással is a Bútorwebshop.com webáruházból. Nappali...
Rio Art & Design - Ülőgarnitúrák, étkezők, egyedi bútorok Rio Art & Design - Ülőgarnitúrák, étkezők, egyedi bútorok
Egyedi tervezésű minimál és modern nappali és étkező bútorok, minőségi anyagok felhasználásával a MAXCityben. ADA és...
Bono Design  - Colombini olasz konyhabútor, nappali, hálószoba és gyerekszoba bútorok Bono Design - Colombini olasz konyhabútor, nappali, hálószoba és gyerekszoba bútorok
A Bono Design által képviselt olasz Colombini gyár bútorait stílus, elegancia és visszafogott luxus jellemzik. A...