Belvárosi Design Apartmanok

Talán sokak számára nem újdonság, hogy a magyar belsőépítészet tartja a lépést az európai áramlatokkal, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a belváros forgatagában, az Iparművészeti Múzeum tőszomszédságában létesült, magánszállásként üzemelő apartman-együttes.

A négy lakásból és egy tágas előtérből álló Design Apartments négy, egyenként is egyedi megfogalmazásban tárja a látogató elé egyedi vonalvezetését. A négy különböző enteriőr vezérszála azonban azonos s így a lakások egymás mellé téve is egységet képviselnek. A vitalitást, individualizmust sugárzó apartmanok vendégei a romantikus, a 70-es minimál, a pop-art, és az art deco stílusok között választhatnak. Hogy többféle igénynek megfeleljen, a négy lakást eltérő paraméterekkel látták el így a szállás üzleti út, családi kirándulás, vagy nászút célpontja is lehet.Az apartmanok koncepciójáról és történetéről a tervező/tulajdonos Pozsonyi Attila mesélt a Lakberinfo.hu-nak…

Design apartman Budapest pop art stílusDesign apartman Budapest pop art stílus

LI: Honnan származik a Design Apartments alapötlete?
- A létesítmény gondolatának előzményeként tekinthető, hogy 1997 ben mint dj kaptam lehetőséget egy hostel klubjának tervezésére és zenei arculatának kialakítására. Ekkor kerültem először kapcsolatba a szállodaiparral. Zenészként és megszállott utazóként járva a világot az ott szerzett tapasztalatokból kiindulva kezdtem neki a tervezésnek: kerestem egy közlekedési csomópontnál lévő, belvárosi lakást. A koncepció megvalósításánál fontos szempont volt a nagy belmagasság és a nagy alapterület mert hosszában és keresztben is fel akartam osztani az ingatlant. Végül az Üllői úton találtam egyet melynek elrendezése erre a célra pont megfelelő volt. A lakás előszobájából alakítottam ki az előteret. Ebből nyílik 4 darab 2 szintes, összesen 180 négyzetméter alapterületű apartman, valamint egy gazdasági (gépészeti) helység és egy személyzeti mini-garzon is.

Design apartman Budapest pop art stílusDesign apartman Budapest pop art stílusDesign apartman Budapest pop art stílus
Design apartman Budapest pop art stílusDesign apartman Budapest pop art stílus

LI: Kinek/Kiknek a hatása befolyásolta leginkább a végeredményt?
- Az elképzelés saját, de a tervezésnél komoly segítség volt a Krea Művészeti iskolában szerzett enteriőrtervezői kurzus, amit sajnos a kivitelezés időszaka alatt abba hagytam mert egyszerűen nem maradt a felújítás mellett energiám, hogy ott is jól teljesítsek, azonban igen sokat segített az iskolában megszerzett tervezési gyakorlat. A kivitelezésben igen nagy hasznomra vált az építésztechnikusi végzettségem is illetve az a jó pár lakásfelújítás amin már túlestem. Mintákat nem követtem, mentem a saját fejem után aminek persze olykor megvolt a hátránya is...

LI: Milyen életstílusú, hátterű vendégek szállnak meg a Design Apartmentsben?
- Szinte kizárólag külföldi, többségében fiatal, illetve középkorú turisták, zenészek, művészek, feltalálók, egyszóval akik nem a hétköznapi sémákra vágynak.

Design apartman Budapest minimál stílusDesign apartman Budapest minimál stílusDesign apartman Budapest minimál stílus
Design apartman Budapest minimál stílusDesign apartman Budapest minimál stílus

LI: Milyen praktikus szempontok, előzetes elvárások irányították a tervezést?
- A jól megszokott szállodai szobákkal ellentétben fontos volt, hogy nagy terek álljanak rendelkezésre önálló nappalival, konyhával és elkülönített hálóval mely minden esetben a felső szintre került. Ezzel is biztosítva, hogy a vendégek valóban otthon érezhessék magukat az apartmanokban.

LI: Milyen stílus, milyen hangulat elérése volt a cél az egyes lakásoknál, illetve milyen eszközökkel sikerült ezt elérni?
- Az apartmanok stílusát alapvetően a bútorok határozták meg, tehát adott volt hogy megfizethető áron klasszikus design-bútorokat használjak amelyre remek megoldást kínáltak az ABCHome jó minőségű design bútorai. Így született a Pop Art Apartment is, melyet a „gömb fotel” inspirált, színeiben mintáiban is ezt a vonalat követi kiegészülve a tulipán székekkel asztallal és sok-sok színnel. Ez az apartman inkább a fiatalosabb lazább embereknél népszerű; voltak már vendégei sztár dj-k, zenészek a világ legkülönbözőbb tájairól, de laktak már itt nemzetközi feltaláló zsenik (egy hazánkban rendezett workshop alkalmával). Az Art Deco Apartment fő irányvonalát a Wassily illetve a Barcelona szék határozta meg, és adta magát, hogy ezeknek a nagy boltíves térben lesz a helyük. Az Art Deco vezérszíne a zöld melynek árnyalatát a szemben lévő Iparművészeti Múzeum cserepei ihlették melyek visszaköszönnek festmény formájában is a Vajdahunyad várral kiegészülve, amely a középkorú, klasszikus formákat kedvelő vendégeket célozza meg. A Romantic Apartment színvilága a vörös és a rózsaszín árnyalataiból épül fel, amely elsősorban a bensőséges hangulatra vágyó párok kedvence, s nem véletlenül ebbe került a „csók szófa” is. A legkisebb apartmanban a letisztultabb formák, melegebb színek érvényesülnek. Az egész kicsit olyan mint egy ékszerdoboz ezért a gyémánt szék is ebben kapott helyet s így ez lett a Diamond Apartment.

Design apartman Budapest art deco stílusDesign apartman Budapest art deco stílusDesign apartman Budapest art deco stílus
Design apartman Budapest art deco stílusDesign apartman Budapest art deco stílus

LI: Milyen kihívások nehezítették a kivitelezést?
- A kivitelezés több mint fél évig tartott, s ezalatt igen sok időm ment arra hogy hol találom meg a legjobb ár/érték arányú anyagokat (amely persze a legközelebbi kivitelezésnél már egy komoly profitot jelent) Próbáltam a lakás eredeti nyílászáróit, kilincseit és egyéb értékeit ahol lehetőség nyílt rá megmenteni, egyes dolgokat újrahasznosítani arra törekedve, hogy a régi és az új formák jól harmonizáljanak egymással. De az is előfordult, hogy ki kellet vennem a vakolókanalat a kőműves kezéből és inkább én magam csináltam. Mondhatjuk, hogy sikerült a felújítás szinte minden részéből kivenni a részem s úgy érzem a verejtékes munkának végül meglett az eredménye.

Design apartman Budapest art deco stílusDesign apartman Budapest art deco stílus

LI: Kik inspirálták a bútorokat és a dekorációt?
- A klasszikus design bútorok a legnevesebb tervezők munkáinak replikái mint Brauer Marcel, Ludwig Miels Van Der Rohe, Charles Eames, vagy Harry Bertoia. A dekorokat és a festést az én ötleteim alapján a Neopaint készítette így született a festett akvárium a konyhabútor között vagy a képregény a Pop Art Apartment-ben illetve a múzeumok az Art Decoban falra szerelt dekorációként, a szobák színei és az egyedi mintázat illetve a „mágikus” szemet pedig a Rapaizm készítette. Külön érdekessége a történetnek, hogy egy design bemutatón látott installációt lefotózva próbáltam megmutatni elképzelésemet a színvilágról amely mint kiderült pont Rapaizm munkája aki a street art emblematikus figurája.

Design apartman Budapest romantikus stílusDesign apartman Budapest romantikus stílus
Design apartman Budapest romantikus stílusDesign apartman Budapest romantikus stílus

LI: Végezetül, össze tudná foglalni egy mondatba hogy miért vállasszák a Budapestre érkezők a Design Apartments-t?
- Célunk, hogy az idelátogatóknak egy külön élményt nyújtsunk az enteriőrökkel, a bútorokkal ezzel is segítve, hogy még több kedves emlékkel gazdagodjon budapesti tartózkodása alatt.

További információk és foglalás: www.designapartment.hu

 

Bossányi Gergely

 


Lakberendezési üzletek

KREM Home Lakberendezés és Galéria KREM Home Lakberendezés és Galéria
Bútorok átalakításával, újragondolásával, dekorfestésével foglalkozunk. Hozott anyagból, rendelésre is dolgozunk,...
Admiral Konyhastúdió Admiral Konyhastúdió
Admiral konyhabútor, ahol több, mint 300 konyhabútor elemből tervezzük meg az Ön lakásába legideálisabb konyhabútor...
Erős Kft. - Burkolatok, bútorok, szaniterek Erős Kft. - Burkolatok, bútorok, szaniterek
A cég filozófiája, a kínált termékek magas minősége a szolgáltatások és a bemutatás színvonala az, ami az ERŐS nevet...
Enterieur Bútor és Lakberendezési Webáruház Enterieur Bútor és Lakberendezési Webáruház
Termékkínálatunk: német és francia étkezők, nappalik, hálók, előszobák, fürdőszobák, konyhák, gyerekbútorok, ifjúsági...