A Modesign Stúdió felkérést kapott egy középkorú tanárnő új lakásának kialakítására. A hölgy feladva korábbi életterét – a teljes bútorzattal együtt – új lakásba költözött Újlipótvárosban. Igénye egy praktikus és elegáns otthon kialakítása volt, melyhez a tervezők, Molnár Eszter és Bodor Ani kreatív terveket nyújtottak. A koncepció a korábbinál modernebb lakás képét mutatta méretre tervezett bútorokkal, mely nagy sikert aratott. A közel 60 négyzetméteres alapterület kiváló lehetőséget nyújtott arra, hogy elválasszák az éjszakai életteret a nappali teendők sorától. Így került kialakításra egy kisebb hálószoba és egy nappali – étkező – konyha egybenyitott kombinációja. A nappali fontos részét képezi az úgynevezett dolgozósarok, hiszen a megbízó szakértőként is dolgozik, valamint tanárnőként számtalan dolgozat javítását végzi otthonában. Természetesen az ablak közelében kapott helyet a nagy asztal, mely fiókos részével különül el a nappali egészétől.

A hölgy foglalkozásából adódóan számtalan irat és könyv sorakozik a lakásban, melyek egy sajátságos polc- és fiókrendszerben kaptak helyet. A szárnyasajtó felett is húzódó elemek nagyobb tárolási helyet garantálnak, míg a sarokrészeken albumok elhelyezésére is lehetőség nyílik. A zárt és nyitott polcegységek megtörik az egyhangúságot, és kellemes képet kölcsönöznek a nappali egészének. Mivel a nagy testű, monstrum bútorok ideje lejárt, a frappáns, könnyű, falra rögzíthető megoldásokat helyezték a tervezők előtérbe.

Minthogy a tanárnő fiai is gyakorta vendégeskednek otthonában, így az elegancia és praktikum kereszteződéseként egy kinyitható „L” alakú kanapé foglalja el helyét a polcokkal szemközti oldalon. A természetes anyagok dominanciáját hangsúlyozván készen megvásárolt fotelt húztak át len anyaggal. Ez nem csupán kényelmes, de kellemes összképet is mutat a nappali bútoraival és kiegészítőivel – mint például a dekorációs részeken megjelenő szárazvirág kompozíciókkal. Ugyancsak átdolgozásra került a szék és a lámpa is, melyek új formájukba elegánsabb képet sugallnak lakójának. A fal halvány bézsesszürke, mely kiemeli a bútorok és kiegészítők fehér és tejeskávé barna árnyalatait. A korábbi lakásból átkerülő kisebb méretű függöny keretet kapott, s így került fel immáron megfelelő hosszban új helyére. A különböző tárgyak afrikai hangulatot eredményeznek összességében a szobának, melyet a kanapé előtt fekvő kilim szőnyeg is erősít. Ehhez igazodik továbbá a polcos részek diófurnér anyaga és a könyves részek beépített spotlámpáinak fénye is.

A lakás egyik legkreatívabb megoldása az étkező és a konyha együttese. Az egységes tér elválasztásának szerepét egy átadópult tölti be. Az ebédlő térben helyezkedik el egy beépített szekrény, mely vitrines részével bárszekrényként is funkcionál egyúttal. Az elemek cseresznyés furnérbútorok fehér laminált kiegészítésekkel, melyek könnyedebbé teszik az összhatást, ugyanakkor kevésbé hangsúlyos részként beolvadnak az egységbe. Az érdekesebb textúra kiegészítéseként belső spotlámpás megoldás teszi egyedivé a vitrines részt. Az asztal fölé belógó lámpa nem csupán dekoratív eleme az étkezőnek, hanem a térbeli elválasztást is elősegíti. A szeparáló elemként funkcionáló átadópult érdekessége, hogy mind az ebédlő, mind a konyha oldaláról nyitható és átlátható, így mindkét oldalról pakolható felületté válik. Az erre nyíló előszoba fala is ehhez a környezethez illeszkedik. A konyha érdekessége, hogy a mosogató és pultos rész háttere üvegezett felület akárcsak a szemközti reggelizőpultnál.

A fürdőszoba egyedi és elegáns térré vált a lakásban a Modesign Stúdió tervezőinek munkája által. Különleges megoldás, hogy a zuhanyzótól a szemközti falig üvegmozaikokból kirakott csík vezet – saját színkombinációval összeállítva azt. A mosdókagyló mellett fekete üveglap kapott helyet, mely alatt a beépített mosógép helyezkedik el. Ugyancsak eleganciát sugároznak a sarokra helyezett függőpolcok, melyek színben és anyagban is illeszkednek az összképhez, és nagy tárolási felületet biztosítanak a pipere számára.

Összességében jól látható, miként vált eggyé a megbízó elvárása a tervezői kivitelezéssel, s alakult ki egy új, a korábbinál modernebb, ámde elegáns és kellemes élettér. A nappali praktikuma a dolgozószobával és polcrendszerrel kiváló egységet mutat az elegáns megoldású étkező-konyha kombinációval, melyek egyedi megoldásai harmonikussá tették az otthon egészét. A különleges fürdőszoba minden nap garantálja az ellazulást a hölgy számára hosszú munkanapok és sokáig tartó dolgozatjavítások végeztével. A Modesign Stúdió ezúttal is maradéktalanul kielégítette a megbízó elvárását kreatív megoldásokkal kombinálva azt.

www.modesign.hu