Modern kínai parasztház és udvar

Kína északi részén állt ez az 1970-es évekbeli, fürdőszoba és vízellátás nélküli faszerkezetű házikó. A felújítás után a ház kívülről modern lett, belül viszont autentikus, ázsiai lakberendezési elemeket alkalmaztak, ami barátságossá és lakályossá varázsolja a családi otthont. Az organikus anyagok, gömbfa, nád, gyékény, meszelt, beton és nyers téglafal, valamint a fakeretes ajtók mind harmóniát és nyugalmat árasztanak.

Nyersfa mennyezet

Kínai parasztház felújítva

Kínai teázó a nappaliban

Kínai ház nappalija és szekrények

A hófehér fal és a nyers színű bútorok, párnák, edények alkalmazása remekül ellenpontozza a sötét szürke és sötét barna színek dominanciáját. Az átépítés során az organikus házban megtartották a külső falakat és a tetőt, a padlószintet kiegyenlítették, az egybenyíló szobákat külön megközelíthető helyiségekre bontották. A födém elhagyásával, valamint a válaszfalak légies alkalmazásával könnyeddé, levegőssé tették a tereket. Érdekesség a ház hátsó falán végigfutó folyosó a szekrény- és polcrendszerrel. Ezt legjobban a nappali-étkező térben lehet látni, de a szobák bútorozottsága is csökkent ezzel a frappáns megoldással.

Ázsai lakberendezés hálószoba

Ázsai lakberendezés hálószoba

Ázsai lakberendezés hálószoba

Ázsai lakberendezés mosdópult a fürdőszobában

Kínai ház udvara kültéri kaspóval

Az elavult, rosszul tagolt házból viszonylag kevés költséggel, jól átgondolt térszervezéssel és színkombinációval jól funkcionáló, modern, ugyanakkor a hagyományokat is megtartó otthont teremtettek.

Szöveg: Bartha Nóra