Egyszemélyes budapesti 40 nm-es, panorámás lakás felújítása

Ajánlás alapján érkezett hozzám a felkérés, egy 40 nm-es, másfél szobás, újépítésű lakás belsőépítészeti tervezésére, az új burkolatok cseréjével.  

Pók Enikő belsőépítész 40 nm-es lakás átalakítása

Igen, ez egy szokatlan kérés, hogy újépítésű lakást újítunk fel, de az egyedülálló férfi ügyfelem elégedetlen volt a ház által beépített burkolatokkal. Ennek megfelelően a konyha – és fürdőszobai csempét lecseréltük az ő igényeihez és stílusához jobban igazodó spanyol APE, zöldes árnyalatú csempékre.

Azt vallom, hogy amit csak lehet, azt mentsünk meg - így megőriztük a nappali és háló laminált padlóját, valamint az armatúrák helyét is csak minimálisan változtattuk meg, az új funkcióknak megfelelő helyi világítások miatt. Az igények szerint a korábbi nappali – konyha kétfunkciós térből egy sokfunkciós dolgozó – nappali – étkező – konyha teret hoztunk létre, ahonnan csodás kilátás nyílik a XIII. kerületi, szomszédos parkra. Az erkélyről a budai hegyoldalakra is ellátni, így kellemes nyáresti időtöltésnek adhat helyet ez a térrész. Az új elrendezésnek köszönhetően a kanapén fekve, és a különleges X – lábú IDdesign Writex dolgozóasztalnál ülve is csodálhatjuk a panorámát.

Pók Enikő belsőépítész egyedi nappali bútor zöld elemekkel

Pók Enikő belsőépítész radiátortakaró terv

Pók Enikő belsőépítész IKEA konyha kis lakásba

Pók Enikő belsőépítész APE metró csempe konyhába

A különleges igényekhez egyedi tervezésű bútorokra volt szükség, ezért a nappaliba megterveztem a lebegő polcokból, fali dobozokból és álló szekrényekből álló nappalifalat. Ez eltakarja a korábban, kevésbé praktikus helyre felszerelt radiátort, valamint megfelelő helyet biztosít a TV-nek, könyveknek, egyéb dísztárgyaknak. Az új bútor EGGER sötétbarna frontjához alkalmazkodva, sötét dohány színű kapcsoló keretet választottunk, hogy fokozza a lakásban érezhető harmóniát.

A mennyezetre sötétbarna bronzos keretű mennyezeti lámpa került, és az IKEA elemekből összeállított, egyedi asztalos elemekkel kiegészített konyhabútor – hogy a forgalmazott elemek bővítésével lehetőség legyen faltól falig beépítésre, a konyha teljes szélességében. Az étkező részt a nappali bútorral azonos dió színű magasított étkezőpult választja el a konyhától - amely a kanapé felől pakolható, és nyitott polcain keresztül átengedi a fényt, így a konyha is részesülhet természetes megvilágításban. Felette függőlámpák teremtik meg a hangulatos és egyben funkcionális, étkezéshez szükséges, kúp szerűen eloszló fényt.

A konyhából nyíló előtérbe, a meglévő bejárati ajtóval, a korábban felsorolt egyedi bútorokkal színazonos ülőpadot és kalaptartót helyeztünk, a mindennap használt kabátok felakasztására alkalmas előszobafallal. Hogy a pad széle ne legyen túl kemény a lábnak, szürke kárpitozott ülőpárnával fedtük. Alatta cipők tárolására is lehetőség van, ahogyan egy közelben elhelyezett cipős szekrényben is.

A hálószoba – méretéből és a nyílászárók elhelyezése miatt - szinte magától kijelölte a bútorok helyét. A szűkös hely miatt nem volt lehetőségünk éjjeliszekrény elhelyezésére a franciaágy mindkét oldalán, így falilámpák kerültek az ágy fölé. Az ágy végébe kis komódot helyeztem, antikolt fa színben. Ezzel szemben található a teljes fal szélességű, padlótól mennyezetig tartó beépített szekrény, mely egyedi tervezésű - a belsőépítészeti elrendezésnek nem kedvező nyílászáró elhelyezés miatt. Egy gardróbszekrény általában 60 cm, viszont a hálószoba ajtajánál csak 55 cm hely volt, így oda 45 cm mély beépített fiókos komód került, középen nyitott, felül ajtóval zárt polcokkal. Ahogy a nappaliban, úgy a hálóban is az egység kedvéért a sötét dió színű EGGER frontot kombináltuk zöld elemekkel.

Pók Enikő belsőépítész egyszerű fehér hálószoba

Pók Enikő belsőépítész hálószoba lakberendezés

Pók Enikő belsőépítész egyedi gardróbszekrény tervezés

A kis méretű tusoló optikai tágítása és világosítása is kihívás volt. Kisméretű, négyzetes alakú csempével lehet csekély alapterületű helyiségeket tágítani, mivel a sok, egymással párhuzamos vízszintes vonal optikailag széthúzza a látványt – ezáltal szélesebbnek tűnik a tér. A korábbi négyzetes tusoló túl sok teret vett el az egyébként is kis térből, így annak bejárat felőli sarkát lekerekítettem. A tusoló zuhanyfalat kapott, hogy a vizet ne kelljen minden egyes tusolás után felmosni. Nem túl korszerű, hátsó öblítőtartályos WC csészével adták át a lakást, így ezt én Geberit tartályos, konzolos szaniterre cseréltem, amelynek csak a nyomógombja látszik az épített hátfalon. A csempecsalád térből kidomborodó dekorelemeit derékmagasságban és a mennyezet alatt helyeztem el, szintén optikai tértágítás céljából, a többitől eltérő csempeszínnel. A konyhába a fürdőszobai zöldalmához hasonló avokádó színű csempe került, hogy a zöld színharmónia egységes legyen a lakásban.

Pók Enikő belsőépítész fürdőszoba átalakítás

Ugyanezt a harmóniát hivatott fokozni a Bétextilből választott függöny, amely különleges, felfelé ívelő drapériát kapott. Egyrészt a dinamikus látvány elérése érdekében trapéz az alakja, másrészt az erkélyajtó nyílását könnyíti meg a magasodó rész. 

Összességében úgy gondolom, sikerült elérni a célom, és ügyfelem igényeit maximálisan kiszolgálni ezzel a harmonikus, panorámára fókuszáló lakással, amely kényelmesen szolgálja ki a hétköznapokat. Visszajelzések alapján nemcsak neki, hanem a lakásba érkező vendégeknek is tetszik, és érzik rajta a tervezéstől a kivitelezésig tartó tervezői odafigyelést.

Fényképek: Borbás Viktória

Pók Enikő - Belsőépítész 

Környezettervezés.hu

Bemutatóterem: 1075 Budapest, Madách Imre út 8. 

Telefon: +36709331522

Pók Enikő Belsőépítés, Környezettervezés

Környezettervezés.hu - Pók Enikő belsőépítész
Környezettervezés.hu - Pók Enikő belsőépítész
www.kornyezettervezes.hu
Belsőépítészet, Projektmenedzsment, Kivitelezési helyszíni tanácsadás Lakás. Otthon. Iroda. Airbnb.
Budapest

Lakberendezési üzletek

Natuzzi kanapé áruház Törökbálint Natuzzi kanapé áruház Törökbálint
Natuzzi kanapé, ülőgarnitúra, fotel nappali bútor, étkező bútor, valamint szőnyeg, lámpa, és dísztárgy bemutatóterem....
Impala Bútorkereskedő Kft. - A Székkirály Impala Bútorkereskedő Kft. - A Székkirály
Ha otthonra szeretne széket, fotelt, étkezőasztalt vagy kiegészítő bútorokat biztosan jó helyen jár. De, ha Ön...
Bono Design  - Colombini olasz konyhabútor, nappali, hálószoba és gyerekszoba bútorok Bono Design - Colombini olasz konyhabútor, nappali, hálószoba és gyerekszoba bútorok
A Bono Design által képviselt olasz Colombini gyár bútorait stílus, elegancia és visszafogott luxus jellemzik. A...
Scandinavian Design House – Exkluzív ágyak és matracok, luxus ágynemű Scandinavian Design House – Exkluzív ágyak és matracok, luxus ágynemű
Természetes anyagokból, kézzel készített egyedi luxus ágyak és matracok a világ legrangosabb ágykészítőitől....