Magyarországon is bemutatkozott az a mesterséges intelligencia kutatások legújabb eredményein alapuló technológia, amely alkalmazásával közel 90%-kal csökkenthető a közintézmények, kereskedelmi célú létesítmények, irodaépületek világításának villamosenergia igénye.

A magyar piacon Concord, Lumiance és Sylvania márkanév alatt professzionális világítástechnikai eszközöket forgalmazó  Magyarországon is bemutatta a környezeti viszonyokhoz automatikusan alkalmazkodó, Organic Response technológiával kompatibilis termékcsaládját.

Organic Response technológia Sylvania

A mesterséges intelligencia kutatások legújabb eredményein alapuló technológia segítségével tökéletesen optimalizálhatóvá válik az épületek energiafelhasználása, és olyan adatelemzési megoldásokat kínál, amelyek messze túlmutatnak az energiatakarékos megvilágítás megvalósításán, mivel a fűtésre, takarításra, vagy biztonságra fordított költségek racionalizálását is lehetővé teszik.

A technológia működésének alapja, hogy az egymással kommunikáló energiatakarékos LED fényforrásokat tartalmazó lámpatestek hálózata dinamikusan alkalmazkodik környezeti viszonyokhoz, azaz a természetes fény és a tér kihasználtságának függvényében automatikusan változik a kibocsátott fény mennyisége.

Terek fényviszonyainak kihasználtsága

A rendszer rendkívül hatékony eszközt ad az ingatlanüzemeltetők kezébe, mivel a lámpatestek ingyenesen letölthető (Apple App Store, Google Play) mobil applikáció segítségével  távirányítással programozhatók és vezérelhetők, továbbá a szenzorok által érzékelt adatok elemzése segítségével pontosan azonosítható az épület különböző területeinek kihasználtsága.

Az Organic Response kompatibilis lámpatestek alkalmazásával közel 90 százalékkal csökkenthető a világítási rendszerek villamosenergia fogyasztása. Felhasználási területei többek között irodai terek, egészségügyi-, oktatási- vagy állami intézmények, adatközpontok, kereskedelmi egységek, repülőterek és egyéb közlekedési létesítmények, vagy szálláshelyek lehetnek.

Az Feilo Sylvania globális világítástechnikai nagyvállalat 2017 januárjától magyarországi központból szolgálja ki a kelet-európai régiót az Organic Response technológiával kompatibilis termékeivel.

Sylvania logo