... eszközökre van szükség, hogy sütni-főzni tudjunk. Annyi különbséggel, hogy ahogyan a technika fejlődik, úgy jelennek meg és terjednek el a konyhákban is egyre inkább a digitalizációs vívmányok, melyek arra hivatottak, hogy megkönnyítsék, egyszerűsítsék, és lehetőleg felgyorsítsák a háziasszonyok dolgát.

Okoskonyha berendezések

Múlt és jövő

Az ipari forradalom óta a konyhai berendezések is nagy fejlődésen mentek keresztül, s a jövő már ma itt kopogtat a küszöbünkön, olyan rohamosan fejlődünk. Tulajdonképp ma már digitális kort élünk, sok esetben már konyháink is ennek megfelelően lehetnének berendezve. Mégis vannak, akiben ellenérzés és idegenkedés van a modern konyhai eszközök irányába, és ragaszkodnak a kézzel végzett munkához, ami a legtöbb esetben lassú és hátráltató. Pedig azért többségük használja már a kézi turmixot, vagy a villanytűzhelyt, ami a sparheltek korában pontosan ugyanolyan ördögtől való dolognak tűnhetett, mint manapság a digitalizált gépek.

Okosotthon vezérlés

A korszellem tekintetében a kényelem és a gyorsaság egyre fontosabbá válik, így egyre nagyobb hangsúly helyeződik arra, hogy a friss hozzávalók elkészítése ne igényeljen sokkal több időt, mint a készétel felmelegítése. A chippel vezérelt digitális konyhai eszközök hatalmas segítséget nyújthatnak számunkra a jövőben.

Intelligens konyhai berendezések

A multifunkciós és időtartamra beprogramozható konyhai robotgépek viszonylag rég óta kedveltek, hiszen már azok is sokban megkönnyítették és leegyszerűsítették a konyhai műveleteket. Azonban manapság új szelek fújnak, a csúcstechnológia betört a konyhába is. Az okostelefon megjelenését követően, fokozatosan a háztartási, így konyhai gépeink is fejlesztéseken, „okosításon” esnek át. Az innováció célja, hogy a sütés-főzés egyszerű és gyors legyen, a szakács pedig időt és energiát spóroljon meg, melyet másra fordíthat majd.

Robot dolgozik a jövő konyhájában

Manapság is léteznek már okostelefonnal vagy tablettel, WiFi-n és alkalmazásokon keresztül vezérelhető, smart technológiával ellátott konyhai gépek, ez már ma sem futurisztikus elképzelés. És az sem meglepő, hogy egyre többen főznek úgy, hogy közben az interneten lévő recepteket olvassák okostelefonjukon. Úttörőek ebben a kategóriában azok az elektromos termékek, melyek már rendelkeznek digitális interfésszel (pl. Thermomix). Bizonyos készülékekben a szakácskönyveket mellőzve, már tárolhatóak a receptek, és hamarosan irányított főzés funkció használattal is el lesznek látva.

További könnyítés, hogy applikáció segítségével a receptekhez szükséges hozzávalókból álló bevásárlólista lekérhető az okostelefonra. Az okos sütő segítségével – ami tulajdonképp egy tovább fejlesztett mikrohullámú sütő –, megsüttethető a távolról a bele készített vacsora, hogy mire este hazaérünk, ne kelljen rá várni.

Intelligens konyha

Érintésvezérelt készülékek is megjelentek már a piacon. A közelmúlt Konyhakiállításain bemutatásra került a teljes ajtófelületén érintőkijelzős sütő, valamint az egymással kommunikáló elszívó és főzőlap. Ha szeretnénk, az ágyban fekve elkészíttethetjük az okos kávéfőzővel a reggeli kávénkat, vagy vásárlás közben csökkenthetjük a hűtő hőmérsékletét, de akár bele is kukkanthatunk a beépített kamerán át, hogy mit kell még vennünk. Valószínűleg nem kell sokat várnunk, előbb-utóbb a hűtőszekrény bevásárol majd helyettünk, a kifogyott tartalmat megrendeli és házhoz hozatja, egy okos konyhai készülék pedig magától elkészíti majd a nyers alapanyagokból az ételt.