Lakberendezési színtanácsadás - A sárga

Hogyan módosítható térérzetünk megfelelő színválasztással? Hogyan befolyásolható pozitívan a hátrányos adottságú lakótér? Milyen színárnyalatok milyen arányban alkalmazva teszik az otthont egységes hangulatúvá, harmonikus megjelenésűvé? Ebben nyújthat segítséget a színtanácsadó.

A cikk célja, hogy némi elméleti színdinamikai információt nyújtson azoknak, akik lakásuk színvilágát álmodják meg. Mi minden kell ahhoz, - hogy a ház/lakás külső megjelenése harmonizáljon a környezet színeivel?
- a színes felületek és azok szerkezete, anyaga az elérendő hatást váltsa ki a személőben a színhordozó anyag tulajdonságai jelentősen módosítják a szín megjelenését, árnyalatát) Hogyan módosítható térérzetünk megfelelő színválasztással? Hogyan befolyásolható pozitívan a hátrányos adottságú lakótér? Milyen színárnyalatok milyen arányban alkalmazva teszik az otthont egységes hangulatúvá, harmonikus megjelenésűvé? Ebben nyújthat segítséget a színtanácsadó.

Sárga szín a lakásban

Tisztázzuk majd, hogy egyes színek használata miért előnyös bizonyos felületen vagy helységben, míg másoknak miért van kellemetlen érzetet kiváltó tulajdonsága. Hosszú távon egy ránk negatív hatással levő színnel kifestett teremben tartózkodva annak egészségromboló hatása is érvényesül. Ahhoz, hogy valaki jó tanácsot tudjon adni, megfelelő elméleti tudással kell rendelkeznie, legyen jó adag empátiás képessége, legyen tisztában a különböző személyiségtípusok jellemzőivel, s mindezeket figyelembe véve készítse el a személyre szóló színtervet. Az egyik fontos elméleti háttéranyagot a színdinamika nevű tudomány adja, mely színtani ismereteket nyújt. Budapesten a 70es években kezdtek kísérleteket végezni, mely eredményei e tudomány alapját képezik.

Sárga kanapé ás paraván

A következő területeket vizsgálták:

A színérzet kialakulásának folyamatát, erre alapozva létrehoztak egy új szemléletű színrendszert. A színpreferenciát: melyek az erősen kedvelt és az egyáltalán nem kedvelt színek bizonyos életkorban a férfiak és a nők körében. A színasszociációt: milyen gondolattársítások jönnek létre bizonyos szín szemlélésekor. Milyen élettani és pszichoszomatikus hatásúak a színek hullámhosszuk és frekvenciájuk által, illetve mik a szín-tér-funkció-világítás közötti összefüggések. Rajz szakos tanítónő vagyok, a BME Építészmérnöki Karán idén végeztem el a színdinamika szakot. Mindezek tükrében szívesen adok választ konkrét problémát felvető kérdésre.

A SÁRGA

Meleg színhőmérsékletű. Emberi magatartás: excentrikus-heteronóm. A sárga iránti vonzalom a feszültségek alól való felszabadulás és a nagyobb boldogság elérésének vágyát tükrözi. Az intelligens, nyílt, derűs optimista, öntudatos emberek szeretik. Ha valakinek ez a szín tetszik a legkevésbé, az más emberektől izoláltnak érezheti magát, bizalmatlan, pesszimista ember. Szimbolikus tartalma mai világunkban: kitárulkozás, öröm, születés, hatalom, intellektus, könnyedség. Élettani hatásai: serkenti az agytevékenységet, javítja az emésztőszervek működését, fokozza az étvágyat, jókedvre derít, enyhíti a depresszió tüneteit, erősíti az idegrendszert.

Sárga a lakberendezésben

A lakberendezésben:

Optikai hatása: közelítő, tágítja a teret. Telített, élénk árnyalatai (citromsárga, kankalinsárga, kanárisárga, banánsárga, okkersárga) figyelemfelkeltő, élénkítő hatásúak. Alkalmazása falfelületen olyan helységekben előnyös, ahol rövid ideig tartózkodunk. Pl: lépcsőház. Nagyobb terjedelmű bútorokon, egyéb berendezési tárgyakon vidám, tavaszi hangulatúvá varázsolhatja a helyiséget, de hatása így könnyen harsánnyá, rikítóvá is válhat. Telítetlen és világos árnyalatai (fakósárga, szürkéssárga, pasztellsárga, tojáshéjsárga, napsárga, mustársárga, vajsárga, beige) a hálószoba, az ebédlő és a gyerekszoba falára optimálisak. Ezek az árnyalatok kevésbé agresszívak, mint az élénk sárgák. Olyan tereknél is előnyösek, ahol kevés a napfény. Barátságossá, meleg hangulatúvá válik a szoba általuk. Alkalmazása a padlón nem előnyös, mert világossága miatt nem érezzük biztonságosnak rajta a járást. Sötét árnyalatai viszont előnyösek a padlón.

Sárga és fehér gyerekbútor


Lakberendezési üzletek

Ajtonyi Rita - lakberendező, építészmérnök Ajtonyi Rita - lakberendező, építészmérnök
Tervezés és Lakberendezés a 2012-es Év Lakberendezője győztesétől. Színtanácsadás, stílustanácsadás, műszaki tanácsadás.
Nemes Tér Stúdió - Nemes Mónika Lívia lakberendező építész Nemes Tér Stúdió - Nemes Mónika Lívia lakberendező építész
Tértervezés, bútortervezés, hangulattervezés felső fokon 15 éves tapasztalattal, referenciákkal a Nemes Tér Stúdiótól!
ANDart - Bárdóczky Andrea lakberendező ANDart - Bárdóczky Andrea lakberendező
Irodák, wellness és vendéglátó terek lakóházak, panziók, tervezése, referenciákkal rendelkező kivitelezői háttérrel.
TérÉrzék Design Stúdió - Belsőépítészet, Lakberendezés TérÉrzék Design Stúdió - Belsőépítészet, Lakberendezés
Sverha Nikolett Tulajdonos - Tervező: Célom, hogy az épített környezet tudatos tervezésével és szebbé tételével olyan...