A már világhírnevet szerzett, számos szakmai díjjal jutalmazott alkotók és a nemzetközi szinten is babérokra törő ifjú tehetségek, a legmodernebb technológiai fejlesztéseken alapuló digitális design és a lokális értékeket, a hagyományos kézművességet életben tartó műhelyek egyaránt képviseltetik magukat az idei Nyitott Stúdiók programban. A stúdiók maguk is legalább olyan sokfélék, mint a kreatív ipar szereplői: lakásműhely, divatszalon, díszletraktár, bringaműhely, grafikai stúdió, építésziroda és még sorolhatnánk… A hazai design aktuális színterei, amelyek az ajtók kitárulása után többet fognak mondani minden szónál.

Mesélnek majd küzdelmekről és szükségről, a tulajdonosok önreprezentációs szándékáról, az alkotás mikéntjéről, egyéni vonzalmakról, esztétikai normákról és az inspiráció forrásairól. Minden műhelylátogatásnak megvan a maga intimitásfoka, a műhelytitok kifejezés éppen erre utal. A feltárulkozással járó kockázatot minden alkotó vállalta, mert az Önök figyelme és visszajelzése élteti őket. Reméljük, hogy a fesztivál 10 napja alatt, minél több nyitott stúdióba sikerül ellátogatniuk, és személyes élményeik tovább növelik a hazai design(erek) iránti szeretetüket és elköteleződésüket!

A Design Hét Budapest saját szervezésében

ANNA AMÉLIE SHOWROOM

Oláh Anna a tehetséges és fiatal magyar tervezőgeneráció tagja, 2010-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil szakának bőr szakirányán. Már egyetemi évei alatt kirajzolódott az a stílus és filozófia, amit az általa tervezett és készített táskák és kiegészítők képviselnek: az Anna Amélie márka a finom, kecses és elegáns nőiességet hangsúlyozza, a jellegzetes fényes és matt anyagtársítások a megjelenés egyediségét biztosítják.

A Keleti pályaudvar szomszédságában elhelyezkedő showroom a századfordulós szalonok hangulatát és funkcióját idézi. A showroomnak helyet adó lakás otthon, műterem és kiállítótér is egyben. E hármas funkció bensőséges hangulatúvá tesz minden egyes látogatást, hiszen így nem csak érdeklődőként, hanem vendégként is érkezünk a táskák, kiegészítők és tervezőjük közös birodalmába.

Oláh Anna designer


Balla Vivienne - Studio V

Balla Vivienne divatfotós 2010-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakán. Azóta aktív részese a hazai divatéletnek, számos kiállítással és magazinmegjelenéssel büszkélkedhet, az idei Fashion Awards Hungary-n az év divatfotósának választották. A STUDIO V-ben alkot, ahova a Design Hét Nyitott Stúdió programján betekintést nyerhetnek a divatrajongók.

A program napján 10:00 órától 12:00 óráig egy divatfotós workshopon vehetnek részt az érdeklődők, melyre (a korlátozott férőhelyek miatt) a designhet@vivienneballa.com e-mail címen lehet jelentkezni október 1-ig. 12:00 órától a stúdió nyitott műhelyként szabadon látogatható: vetítéssel, képvásárral és az Álmok című kiállítással várják a kedves látogatókat, mely sorozat itt kerül először bemutatásra.
 Balla Vivienne divatfotós


Barnoff Showroom

A Barnoff márkát a grúz származású Tamara Barnoff alapította 2004-ben. Tamara egyedi stílusát és életfilozófiáját örökíti meg alkotásaiban, s ezzel új irányt szab a tervezésben. A márka égisze alatt tervez és készít prêt-à-porter kollekciókat nőknek és férfiaknak, lélegzetelállító haute couture kreációkat, cipőket, kiegészítőket és szemüvegeket.

Privát klientúrája mellett aktív résztvevője a divat világának, továbbá filmeknek és színházaknak is dolgozik. A Design Héten a Barnoff Showroomba látogatók Tamarával közösen készíthetnek kiegészítőket, emellett beszélgetésekbe csöppenhetnek: öltözködésről, stílusról, az ember és a ruha viszonyáról is szó esik majd.

Tamara Barnoff divattervező


CarnationGroup

A 15 éves CarnationGroup betekintést ad "digital, creative, curious" kultúrájába. A közel 100 fős csapat munkáját az elmúlt években több mint 130 hazai és nemzetközi kreatív és fejlesztői díjjal jutalmazták, köztük nemrégiben egy-egy Digitális Ezüsttel a European Design Awards-on Helsinkiben és egy Ezüst ceruzával a New York-i One Show Interactive-on. A Nyitott Stúdiók program napján a csapat grafikusai, fejlesztői és tanácsadói várják az érdeklődőket, és bemutatják a digitális ügynökséget testközelből.

Egy projekten keresztül láthatod a munkánk fázisait és a benne dolgozók feladatait; kipróbálhatod az innovációs laborunk termékeit és azokat a technológiai újdonságokat (surface, smart TV), amikre fejlesztünk. Egy közös brainstormingon keresztül pedig megmutatjuk, hogyan is születnek az ötletek.

A részvétel regisztrációhoz kötött, ezért kérjük a programra jelentkezz ezen a címen: designweek@carnationgroup.com 2012.10. 02-ig! Designerek, tanulók, kíváncsiskodók, gyertek!

Carnation Group


Csajbringa Műhely

A Csajbringa 2010 óta készít egyedi női kerékpárokat, melyek a design, a kényelem és a technológia szempontjából egyaránt személyre szabottak. Műhelyükben kedvünk szerint válogathatunk bringaalkatrészek és kiegészítők közül, valamint megcsodálhatjuk és kipróbálhatjuk a bringákat.

Csajbringa alapítói


Czakó Zsolt - Articsók Stúdió

"A képekkel, vizuális nyelvvel való kísérletezés, a műfajok és művészeti ágak közötti átlépés érdekel a legjobban." Czakó Zsolt

Az Articsók Stúdió ennek ad keretet és lehetőséget arra, hogy különféle alkotókkal, újszerű felállásban, egyedi válaszok szülessenek az őket megtaláló feladatokra, avagy az őket foglalkoztató felvetésekre. Az Articsók Stúdió alapítói Czakó Zsolt grafikusművész és Somogyi Krisztina vizuális intelligencia kutató. 

Munkáik a hagyományos grafikai tervezéstől – egyedi könyvek, cég- és intézmény arculatok, komplex identitás meghatározások – kiterjednek a televíziós arculatok, főcímek, filmek, újmédia-felületek és a térrel foglalkozó feladatok megfogalmazásáig, kiállítások, tájékozódási rendszerek és egyéb téri helyzetek megtervezéséig.

Czakó Zsolt Articsók Stúdió


Ducsai Judit

Ducsai Judit frissen végzett textiltervezőként közel két éve alapította saját nevével fémjelzett brandjét. Műhelyében praktikus bőrtáskákat, öltözék kiegészítőket tervez, illetve készít nők és férfiak számára egyaránt. Alkotásait kifejezetten hétköznapi használatra szánja, mert hisz benne, hogy kedvenc tárgyaink akkor okoznak örömöt, ha mindennap használjuk őket. 

Strapabíró, letisztult és ötletes tárgyaira számos blog és kiállítás hívja fel a figyelmet. 2011-ben Klocc termékkollekciójával elnyerte a Magyar Formatervezési Tanács különdíját. A Design Hét Nyitott Stúdiók program során egyedi filctáskáinak születésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, illetve lehetőség nyílik egy-egy kollekció darabjainak kedvezményes megvásárlására is.

Ducsai Judit textiltervező


Emil Goodman - Umbrella Kreatív Műhely

Szabó András, azaz Emil Goodman a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomamunkájaként mutatta be tavaly az animációs filmek látványvilágát teljesen újraértelmező, élőfelvételek, analóg fotók és papírkivágások kombinálásával készített Henry Waltz című filmjének trailerét, ami azonnal bejárta a legnagyobb nemzetközi designmagazinokat és számos külföldi fesztiválra hívták meg.

Goodman jelenleg Budapesten, az Umbrella stúdióban dolgozik a nemzetközi koprodukciós nagyjátékfilm gyártásán. A Nyitott Stúdiók program során a következő évek hazai animációs szenzációjának kulisszatitkait, a munkafolyamat legizgalmasabb részleteit mutatja be csapatával együtt az érdeklődőknek.

Emil Goodman - Umbrella Kreatív Műhely


Finta Csaba - MYD-II

A MYD-II design stúdió 12 éve foglalkozik belsőépítészettel és tárgytervezéssel. A Design Héten egyik termékét, a Presence high end audio rendszert mutatja be a közönségnek a kezdeti tervektől a megvalósulásig, a kész rendszert pedig zenehallgatással tesztelheti a látogató. 

A rendszert a bodor audio + készítette, mely a bemutató helyszínéül is szolgál. A bemutatóterem korlátozott befogadóképessége miatt kérjük részvételi szándékát időpont megjelöléssel az alábbi email címen jelezze 2012. szeptember 30-ig.

Finta Csaba - MYD-II


FLATLAB

A FLATLAB lakásműhely hat fiatal tervező közös alkotóterét nyitja meg az érdeklődők számára. A 2011. decemberében indult műhely munkaterei egy bemutatóteremben egyesülnek; ez a reprezentatív vásárlói tér kulturális események és további vendégtervezők bemutatkozási terepe is egyben. A különböző alkotói területekről érkező tagok ugyanis nem pusztán a munkafolyamatokba engednek betekintést, hanem a magyar design- és művészeti színtér aktív alakítására, változatos kulturális események befogadására is vállalkoznak. 

A hat alkotó: Bordács Andrea, Geréby Zsófi és Kasza Emese divattervezők, Laki Eszter és Szőke Gergely grafikusok, illetve Abe Han, vancouveri származású, interakciós és felhasználói élmény-tervező.

Flatlab lakásműhely


Gáspár György üvegművész

Gáspár György Ferenczy Noémi díjas, nemzetközileg elismert üvegművész, műtermét 2002-ben alapította. Munkáit a geometrikus elemekből építkező, rejtett humorral átitatott sajátos absztrakció jellemzi. Szobrait üvegöntéssel, elemekből építkezve, ragasztással és csiszolással hozza létre. Több hazai és nemzetközi rangos kiállítás résztvevője, munkái számos jelentős magán- és közgyűjteményben megtalálhatóak: pl. Magyar Iparművészeti Múzeum, Rippl-Rónai Múzeum, KOGART, Sir Elton John Kollekció, MUDAC, Museum Fascinacion Glas-Kunst, és így tovább.

Ebben az évben a világhírű amerikai Pilchuck Glass School-ban önálló kurzust vezetett, szeptemberben pedig Magyarországot képviseli a Dániában megrendezésre kerülő nagyszabású European Glass Context-en. A műtermébe látogató érdeklődők bepillantást nyerhetnek néhány mű létrejöttének alkotói folyamatába, illetve lehetőség nyílik néhány speciális technika kipróbálására.

Gáspár György üvegművész


Nora Sarman Showroom

Sármán Nóra fiatal divattervező 2010-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, Nora Sarman névvel 2011-ben saját márkát alapított. Tervezői gondolkodásának középpontjában a menyasszonyi ruha áll, így prêt-à-porter kollekcióiban is alkalmazza azokat a finom, munkaigényes és különleges alkalmakra szóló megoldásokat, amelyek napjainkban leginkább már csak az esküvői ruhák kiváltságai. Alkotásai sok részletükben kézzel készülnek; az atelier látogatói ezekbe a műhelytitkokba nyernek beavatást.

Sármán Nóra divattervező


PropClub

A PropClub ma a legmenőbb hazai filmes- és színházi látványtervezéssel, filmes kellékekkel, berendezéssel és belsőépítészettel foglalkozó csapat. A céget 2008-ban alapította Varga Judit, aki a 2009-es Magyar Filmszemlén elnyerte a Legjobb látványtervezés díját, illetve 2011-ben Emmy-díjra jelölték. A PropClub tagjai egytől-egyig szuperhősök, akik csak hírből hallottak olyasmiről, hogy "lehetetlen", vagy "megvalósíthatatlan". Munkájuk, hogy kimeríthetetlen kreativitásukat felhasználva alternatív világokat hozzanak létre: világháborús katonai rádiós szoba, középkori rabszállító kocsi, vagy egy reneszánsz pápa lányának az esküvője. 

Minél nagyobb a kihívás, minél izgalmasabb a feladat, a részletek kitartó, precíz kimunkálásával annál nagyobbat robbant a szupercsapat, akik olyan hollywoodi produkciókban dolgoztak már, mint a Borgiák, a Hellboy II – Az Aranyhadsereg, vagy a Nicholas Cage főszereplésével forgatott Boszorkányvadászat.

Propclub színházi látványtervezés


sporaarchitects

A sporaarchitects nyitott szemléletű fiatal építésziroda, ahol építészek és más területekről érkező gondolkodók közös alkotói platformot hoztak létre az építészet, városépítészet, környezettudatosság, kutatás és fejlesztés területén. A sporaarchitects munkamódszere kísérletezésen alapuló progresszív és komplex építészeti gyakorlat, melyben az elemző háttérmunka és a megalapozott elméleti tudás az egyedi feladat speciális nézőpontjával együttesen határozzák meg a létrehozott design értékét. 

A stúdiót négy partner, Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám és Vadász Orsolya indította 2002-ben. A sporaarchitects öt évvel ezelőtt egyik alapítója volt, és azóta is működtetője a Kortárs Építészeti Központnak (KÉK).

Spora Architects építészstúdió - Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám és Vadász Orsolya

Forrás és további infók: www.designhet.hu