Cikkünkben az egyik legtipikusabb húsvéti szokás, a tojásfestés újraértelmezésének eredményei között válogattunk. Szerte a világon számtalan húsvéti szokás dívik, de az ünnep egyik központi szimbóluma, a húsvéti tojás szinte mindenhol megtalálható. A tojás az újjászületést jelképezi, amelyhez a kereszténység Jézus feltámadását kötötte. A tojásfestés egészen a pogány hagyományokig nyúlik vissza, ezt mutatja az is, hogy ez a gyakorlat a Nowruz, az iráni újév alkalmából számos közel-keleti országban is elterjedt.

A minden nemzet körében egyedi, sokszor népi motívumokkal festett, különleges eljárásokkal (patkolással, csipkézéssel) díszített tojások mellett (vagy helyett) manapság egyre több helyen találkozhatunk a modernebb, akár popkulturális témákhoz nyúló, újfajta technikákkal készülő darabokkal. Azt már ki-ki maga ítélheti meg, hogy ezek a tojások a készítőik kreativitását, vagy inkább rossz ízlését tükrözik.

Hol van már az az idő, amikor az emojik a mosolygós és a szomorú arcra korlátozódtak? Ma akár egy egész tojásos dobozt ki lehet tölteni az érzelmek széles skálájával. Az ötlet nem túl bonyolult, de be kell valljuk, hogy látványos.

Emoji húsvéti tojás

A tojásokat nem muszáj függőlegesen tartanunk – ha elfordítjuk őket, máris megduplázódik a lehetőségek tárháza. Igaz, itt szigorú értelemben vett festés nem történt, csak a színes virágok és szalagok dobják fel egy kicsit Hello Kitty küllemét.

Hello Kitty húsvéti tojás

Az Angry Birds videójáték karaktereit láthatóan temperatechnikával jelenítette meg a kollekció alkotója. Valószínűleg ő is szembesült vele, hogy a zöld malac mennyivel élethűbb, ha elfordítjuk a tojást.

Angry Birds húsvéti tojás

Mario sem maradhatott ki – külön elismerés jár azért, hogy a karaktereken kívül még egy játékkonzolt is csempésztek a tojások közé.

Super Mario húsvéti tojás

A Gru című rajzfilm minyonjai szinte könyörögnek azért, hogy ilyen módon ábrázolják őket, bár valószínűleg mutatósabbak lennének a társaság tagjai, ha filctoll helyett igazi festékkel készültek volna. Az igazi rajongók valószínűleg név szerint is meg tudják őket különböztetni egymástól.

Minyonok húsvéti tojás

Ezek a pónik is mindenkinek ismerősek lehetnek. Ebben az esetben a filctollas technikára esett a választás (láthatóan nagy hangsúlyt helyezve a szemekre). Valljuk be, az összehatásban meglehetősen sokat számít, hogy sikerült ilyen fehér tojásokat találni.

Pónis húsvéti tojás

Az ismét fellángoló Star Wars-őrületben ez a doboz szinte kötelező. A hátul sorakozó katonák és a jobb szélen gubbasztó R2D2 ábrázolása azért kisebb kihívással (és a felismerhetőség szempontjából nagyobb sikerrel) járt, mint a többi szereplőé.

Star Wars húsvéti tojás

Az alkotónak valószínűleg nagy könnyebbséget jelentett az ábrázoláskor, hogy a szuperhősök ennyire jellegzetes álarcokat és jelmezeket viselnek.

Marvel szuperhősök húsvéti tojáson

A Tini Nindzsa Harci Teknősök már hagyományos tojásfestési eljárással készülhettek, hiszen nem láthatóak rajtuk az ecsetvonások. A készítő még arra is figyelt, hogy az autentikusság jegyében különböző színű maszkokat ragasszon rájuk.

Tini Nindzsa teknősök húsvéti tojáson

A The Walking Dead című sorozat emberi karakterei helyett valaki úgy döntött, hogy inkább a zombikat ábrázolja. Tény, hogy látványosra sikeredett a csoport, de a mi ünnepi hangulatunkat még az sem hozta meg, hogy műfűvel kibélelt kosárkába helyezte őket.

The Walking Dead zombie húsvéti tojás

A zombi figurája kicsit viccesebben – külön szeretnénk felhívni a figyelmet a betört „koponyára” az agyvelővel, valamint a láthatóan vérfoltos tojástartóra az ünnepi alkalomhoz illő nyakkendővel.

Horror húsvéti tojás

A heavy metal rajongói is kerülhetnek művészi hangulatba. A KISS zenekar tagjainak jellegzetes sminkjéhez a fehér háttér már adott volt, a többihez pedig csak biztos kézre és a részletek alapos ismeretére volt szükség.

Kiss együttes húsvéti tojás
A popkulturális utalásokkal teletűzdelt tojások mellett egy viszonylag nagy másik csoportot képeznek azok, amelyek a díszítés eljárásmódjával igyekeznek kitűnni a tömegből. 

Erre a tojásra előzőleg megfestett tojások összetört héjának darabjait ragasztották a mozaikhatás elérése érdekében. Az eredmény annyira nem lett mutatós, viszont ez a módszer meglehetősen sok pazarlással járhat.

Tojáshéj darabok egy húsvéti tojáson

A húsvét mozgó ünnep – valaki láthatóan úgy érezte, hogy ha márciusra esik, az idő esetleg túl csípős lehet a „festékruhához”.

Húsvéti tojások sapkában

15. Személyes véleményünk szerint a színek kissé túl szemkápráztatóak lettek, de a három dimenziós spirálok mindenképpen egyedi külsőt kölcsönöznek ennek a tojásnak.

színes húsvéti tojás

Ezek „vintage” tojások régies csomagolásban.

Vintage húsvéti tojás

Ebben az esetben a klasszikus tojásfestést nem elhanyagolható mennyiségű csillámporral „koronázták meg” – kék színnel kombinálva nem is rossz, de nekünk a pink már egy kicsit túl soknak tűnik.

Csillámporos húsvéti tojás

A tojásdad forma eléréséhez elég egy kis ragasztóval merevvé tett, színes spárga. Cikkünk szerzőjét a látványnál is jobban foglalkoztatja, hogy hogyan lehet a tojásokban lévő apró meglepetéseket ki- és becsempészni anélkül, hogy a „héj” megsérülne.

Tojás zsinegből

Egy cikk szerint, amelyben erre a kollekcióra bukkantunk „a száz éve népszerű Fabergé tojásokhoz már mi is hozzájuthatunk, akár fillérekért”. Nem kételkedünk benne, hogy jutányos áron be lehet szerezni egy ehhez hasonló kollekciót, de ez a látványon sajnos nem segít.

Örült giccs húsvéti tojás

Nehéz lenne találni valamit, ami ennél tökéletesebben kimeríti a „giccs” fogalmát.

Giccses tojás őzikével

Szerző: Kiss Zsófia