Kreatív karácsonyfadísz ötletek a Fine Living csatornától

Ha van egy kis időnk karácsony előtt, akkor magunkban is, de családtagjaink bevonásával is jó szórakozás néhány karácsonyfadíszt készíteni. Ezek a szeretettel alkotott díszek egyedivé varázsolják a fenyőfánkat, de ajándékba is adhatjuk őket.

A következőkben most pár tippet szeretnlnk mutatni ehhez, a Fine Living tévécsatorna Gazdaságos luxus c. műsora pedig ezen túl egész évben számos ötletet kínál, amely hasznos lehet, ha otthonunkat szeretnénk megújítani, feldobni. 

Saját készítésű egyedi karácsonyfadíszek:


Mini gyapjúfilc kesztyűkGyapjúfilc kesztyűk mint karácsonyfadísz

Gyapjúfilc kesztyűk mint karácsonyfadísz

Csináld magad karácsonyfadísz

Kellékek:

⦁    A4-es gyapjúfilc vagy barkácsfilc lapok, tetszőleges színekben
⦁    Hímzőfonalak, tű, olló
⦁    Tömőanyag, vatelin
⦁    Díszítéshez: szalagok, zsinórok, pomponok

Elkészítés menete:
A filcre előrajzoljuk, majd kiszabjuk a nekünk tetsző minta mindkét oldalát, majd a tömőanyagból is ugyanazt kivágjuk. A minta lehet például gyermekünk keze, így kis kesztyű forma készül; vagy csillag vagy cica, stb. Mielőtt összeöltenénk a két oldalt, közepén a tömőanyaggal, előbb a díszítést készítsük el. Varrhatunk vagy ragaszthatunk rá más színből kivágott kis mintákat, de díszíthetjük hímzéssel is. Ha elkészültünk a dekorálással, akkor öltsük össze a három anyagot, a legegyszerűbb pelenka vagy fércöltéssel dolgozni, ne felejtsük el az akasztóként használandó fonalat a rétegek közé illeszteni.

Tipp: a szükséges kellékeket hobbi ill. rövidáru boltból szerezhetjük be, de ha például nincs kéznél vatelinünk, vattapamacsokkal is megtölthetjük a filcdíszeket.


Hőre száradó gyurma díszek

Gyurma karácsonyfa dísz

Gyurma karácsonyfa dísz

Gyurma karácsonyfa dísz

Kellékek:

⦁    Hőre száradó gyurma
⦁    Süti szaggatók
⦁    Levelek a lenyomathoz
⦁    Szívószál a díszek lyukasztásához
⦁    Mini sodrófa a gyurma kinyújtásához
⦁    Akril festékek, cset
⦁    Szalag vagy zsinór a fára való felakasztáshoz

Elkészítés menete:
Hőre száradó gyurmát célszerű használni, mert nem kell sütőben kiszárítani a kész díszeket, elég, ha adunk nekik egy napot, és szobahőmérsékleten maguktól megszáradnak. A gyurmát kinyújtjuk, tetszőleges formára szaggatjuk, majd a szívószállal kilyukasztjuk a tetejét - itt tudjuk majd a zsinórt belefűzni, hogy felakaszthassuk a díszt a fára. Jöhet a mintázás – egy szép levelet a gyurma anyagába nyomkodunk, ezzel készítünk egy természetes textúrát. Ha készen vagyunk, várjunk egy napot, amíg teljesen kiszárad. Másnap, ha szükség van rá, kicsit lecsiszolhatjuk a szélét - egy nagyon puha körömreszelő kiváló eszköz ehhez. Indulhat a festés. Számos technika közül választhatunk, a fotókon látható karácsonyfadíszek esetében a „majdnem száraz” festéstechnikát alkalmaztuk: az ecsetet egyből a festékbe mártjuk, de csak óvatosan, kevés anyagot felvéve. Így minimális pamacsolással szép felületet érhetünk el, és a növény-lenyomatok is szépen láthatók. Száradás után a szalagot rákötjük, és készen is vagyunk.

Tipp: a szükséges kellékeket hobbi ill. rövidáru boltból szerezhetjük be, de mini sodrófa helyett akár egy fakanál végét is használhatjuk a gyurma kinyújtásához, és hőre száradó gyurma helyett otthoni alapanyagokból só-liszt-gyurma keverékből is elkészíthetjük a dísz alapját, amit utána mintázhatunk, illetve megfesthetünk.


Flitteres karácsonyi gömbdísz

Flitteres karácsonyi gömbdísz

Flitteres karácsonyi gömbdísz

Kellékek:

⦁    Hungarocell gömb
⦁    Flitterek – sok-sok színben
⦁    Rövid gombostűk
⦁    Szalag a fellógatáshoz

Elkészítés menete:
A gömb tetejétől lefelé építkezve a flittereket egyesével szúrjuk bele a gömbbe, a gombostű segítségével rögzítjük, majd minden egyes darabot picit egymásra csúsztatva alakítjuk ki a flitteres fedést. Kis türelemmel a végeredmény nagyon szép lesz, igazi színjátszós diszkó-gömb hatást érhetünk el. A lógatáshoz való szalagot is egy flitterrel és az ezen átfúrt gombostűvel rögzítjük a gömbre.

Tipp: a szükséges kellékeket hobbi ill. rövidáru boltból szerezhetjük be, minél nagyobb flittereket használunk, annál gyorsabban elkészül majd a díszünk.

A karácsonyfadísz ötleteket a Fine Living megbízásából Csiszár Margaréta kreatív blogger állította össze. A „Gazdaságos luxus” sorozat epizódjai decemberben hétköznaponként 13:45-től dupla résszel, majd 20:35-kor láthatók a Fine Living tv csatornán.

Line Living logo


Lakberendezési üzletek

Kanapékirály - Kanapé és bútor webáruház Kanapékirály - Kanapé és bútor webáruház
A Kanapékirály bútorait 38 napig tesztelheted, méghozzá saját otthonodban. És ha közben úgy döntesz, hogy a...
Natuzzi kanapé áruház Törökbálint Natuzzi kanapé áruház Törökbálint
Natuzzi kanapé, ülőgarnitúra, fotel nappali bútor, étkező bútor, valamint szőnyeg, lámpa, és dísztárgy bemutatóterem....
Délity Bútor Zrt. - Bútorok az otthonokba és az irodákba Délity Bútor Zrt. - Bútorok az otthonokba és az irodákba
A Délity Bútor tervezői a külföldi és a hazai trendek, valamint a használhatóság és a praktikum figyelembevételével...
Klose Bútorkollekció Klose Bútorkollekció
A Klose Kollekcióval történő térkialakítás révén lehetősége nyílik arra, hogy otthonának új, esztétikus és stílusos...