Előkészület: 5 perc, Elkészítési idő: 40 perc, Tálalható: 4 fő részére

Hozzávalók:

1,25 kg édes sütőtök megfelezve és kimagozva
1 db vöröshagyma, megpucolva, negyedelve
2 db Shiitake gomba,  szedjük le a kalapjukat és jól mossuk át
1 gerezd  fokhagyma, megtisztítva
fél csésze olivaolaj
durva só és frissen őrölt bors
5 csésze házi vagy bolti, alacsony nátrium tartalmú zöldségsűrítmény ( opcionális )

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 450 fokra. A sütőtököket vágjuk fel 5 cm-es darabokra és helyezzük őket egy tepsibe. Helyezzük a gomba szárait, a hagymát, és a fokhagymát a tökre. Locsoljuk meg az olajjal, és szórjunk rá 2 teáskanálnyi sót. Ezután tegyük egyenletesen elosztva a gombák kalapjait a tetejére. A tök akkor lesz készen, ha már megpuhult, ezt egy villával ellenőrizhetjük.Ha könnyen bele tudjuk szúrni akkor már jó. Kb. 30 perc után fordítsuk meg a tepsit, és forgassuk át a zöldségeket. Hagyjuk kihűlni.

Ezután az egészet tegyük egy közepesen nagy lábasba, és és közepes lángon melegítsük. Két csészényi zöldséget öntsük bele, majd egy botmixer segítségével készítsünk belőle pürét, miközben a maradék zöldségeket is beleszórjuk a pépbe. Főzzük fel, végül vegyük le a tűzről a lábast. Legvégül ízesítsük sóval és borssal. Ha igazán stílusosak akarunk lenni akkor akár egy sütőtökben is tálalhatjuk :)

Shiitake gomba sütőtök leves recept

***

A Shiitake gombáról

A Shiitake gomba Ázsiában őshonos, fokhagyma illatú, intenzív ízű gombafajta. Kalapja barna, lemezkéi bézs színűek. A keleti kultúrákban a hosszú élet zálogaként tartják számon, régóta használják az orvoslásban is.  Sok ázsiai étel hozzávalója, jól illik húsokhoz, wokban, keverve sült ételekhez. A friss gomba tisztításakor ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb ideig érje víz, mert hamar magába szívja a nedvességet, és akkor szivacsossá válik.

3. helyen áll a világ legtermesztettebb gombafajai közül, évi mintegy 600 000 tonnát állítanak elő. Ideális élelmiszer, hiszen rostanyagokban gazdag, alacsony kalóriatartalmú és több, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosav, sokféle enzim és vitamin található benne. Jelentős B-vitamin forrás. Ásványi anyagai közül említésre méltó magas cinktartalma, ami jelentős szerepet játszik az immunrendszer aktivizálásában. Ha a gombát napsugárzás vagy uv sugarak érik, 4-5 szárított termőtest elfogyasztása elegendő egy felnőtt ember napi teljes D-vitaminigényének kielégítéséhez. E tulajdonság különösen vegetáriánusok számára előnyös. A shiitake fontos fehérje és káliumforrás, de tönkjében rengeteg cink is található. Sok komplex szénhidrátot, úgynevezett poliszacharidot tartalmaz. Proteinjében valamennyi aminosav megtalálható, de különösen leucinban és lizinben gazdag.

Shiitake gomba

Tudományos vizsgálatok egész sora bizonyította, hogy számos hatóanyagot tartalmaz, közöttük az immunrendszert erősítő lentinánt, melyből ma már gyógyszert is készítenek. A shiitake 15,8 % vizet, 12,5 g fehérjét, 1,6 g zsírt, 65,5 g szénhidrátot, 5,5 g rostot, 16 mg kálciumot, 200 mg foszfort, 0,39 mg vasat és 10 mg niacint tartalmaz. Ebben a gombában található a már említett lentinán, amely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását és az immunrendszer erősítésével még a daganatgátló hatással is rendelkeznek,o lyan anyagok szabadulnak fel a szervezetben, ami az immunrendszert ösztönzi a működésre, valamint fokozzák a vérben lévő falósejtek (makrofágok) aktivitását. Ez a magyarázata a gomba allergia-és gyulladáscsökkentő hatásának.

E gomba rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezáltal véd a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulása ellen. Valamint szerepe van az agyvérzés megelőzésében. A shiitake gomba fokozza az inzulintermelést, ezáltal csökkenti a vércukorszintet, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, kitűnő méregtelenítő hatása is van a benne található prolintartalma miatt, ami az élelmek tartósítására használt rákkeltő nitriteket megköti. A makrobiotikus diétában is jelentős szerepet játszik, főleg a nyákoldó és tejtermékekből, állati eredetű zsírokból adódó lerakódásokat tisztító hatásáról ismeretes.

Szöveg: Szoboszlai Réka