A halkés és társai - Tippek az ünnepi asztal megterítéséhez

Bár a mindennapokban elég, ha az étel gusztusosan van tálalva, különleges alkalmakkor jó, ha tudja, hogyan illik az asztalt megteríteni, az evőeszközöket elhelyezni.


Ha az ünnepekre nemcsak finom ételekkel szeretne készülni, hanem ízléses tálalással is, olvassa el tippjeinket! Ezek a trükkök nemcsak vendégváráskor hasznosíthatóak, de akkor is, ha Ön hivatalos egy elegáns vacsorára.

Kezdje az alapoknál!


Az asztalt úgy helyezze el, hogy minden oldalról kényelmesen megközelíthető legyen, a világítás senkit ne zavarjon, és egyik vendég se kerüljön az asztal lábához. Mindig pont annyi széket állítson mellé, ahány vendéget vár.

A terítő lehetőleg legyen világos, visszafogott színű és az asztallapnál 30-40 cm-rel nagyobb, hogy szépen kiterüljön, lelógjon. Figyeljen oda arra, hogy az asztal közepe ne legyen telezsúfolva nagyobb, magasabb díszekkel , hiszen ez zavarhatja az egymással szemben ülők beszélgetését. Egy kisebb virágkompozíció, vagy néhány szál gyertya is szépen mutat. A terítést kezdje a nagyméretű ültetőtányérok (1) elhelyezésével. Ezeknek a használata azért ajánlott, mert biztos alapot adnak a többi tányérnak, ráadásul megakadályozzák, hogy a lecseppenő étel összekenje a terítőt. Az ültetőtányérokra kerüljön előbb a lapos-, majd a mélytányér. Ahhoz, hogy a vendégek kényelmesen ehessenek, a tányérok legalább 60-80 cm-re legyenek egymástól.

Tippek a helyes asztalterítéshez, tányérok, evőeszközök sorrendje


Az evőeszközökről

A következő lépés az evőeszközök elhelyezése. Ezek a tányér két oldalára, illetve a fölé kerüljenek. Gondolja át milyen fogásokkal készül, és ezek sorrendjében tegye fel az evőeszközöket, kívülről befelé, a tányér irányába haladva. Ennek megfelelően a tányértól jobbra helyezkedik el a leveseskanál (2), lapjával az asztalon, eggyel beljebb az élével a tányér felé néző nagykés (3), majd a többi kés, amire szükség lesz. A tányértól balra ugyanezen elv alapján a nagy- (4), majd a többi villa sorakozik.
Az előételhez szükséges evőeszközök (5), igény esetén a jobb és bal oldal legszélére kerüljenek. A desszertkés és -villa, illetve kis- és a kávéskanál (6), ha szükség van rájuk, a tányér fölött kapjanak helyet, szintén használat szerint sorrendbe helyezve.

Az evőeszközöknek két nagy csoportját különböztetjük meg: az egyszerű és a különleges darabokat. Bizonytalan abban, hogy melyik mire való? Íme egy rövid útmutató a használatukhoz!

Az előbbi csoportba tartoznak a nagyméretű kanál, kés és villa, a kisméretű kanál, kés és villa a desszerthez és az előételhez, a kávés- és a teáskanál, a mokkás- vagy pikolókanál. Különleges evőeszköznek számítanak:
A halkés, aminek életlen, lapátszerű "pengéje" van, hogy ne vágjuk el a szálkát, illetve a nagyobb felületűre kiképzett halvilla, amit a nem egészben felszolgált halételekhez is használnak. A rákkés, ami hegyes, középtájt kilyukasztva, hogy a rák ollóját ennek segítségével törjük le, illetve a helyes és kétágú rákvilla. A homárvilla, melynek nyele kanálkiképzésű, és amely kis, villaszerű hegyben végződik. A kaviárkés, ami egy lapátszerű, lekerekített végű életlen eszköz. A vajkés szintén lapátszerű, lekerekített pengéjű, ám a penge hátsó felületén bemetszés található. A sajtkés pengéje felfelé ívelt, hegyes végű. A csirágfogó a spárgaételek fogyasztásához.
A csigafogó és -villa. Az osztrigavilla. A fondüvilla.

Tányér és evőeszköz típusok

A tényér körül

A teríték bal oldalára kerüljön egy kisebb "zsemletányér" (7) közvetlenül a villák fölé, a tányér felső vonalának magasságában. Ezen tálalja a fűszervajat, a kenyeret, esetleg a savanyúságot. A poharak elhelyezésénél szintén a fogyasztás sorrendjére kell ügyelni, illetve arra, hogy a vendéget semmi ne akadályozza a használatukban. Az egyes fajtákat jobbról balra haladva, a vendég jobb kezéhez igazítsa. A főhelyen - a kés hegyénél - mindig a vizespohár (8) áll, hiszen ebből iszunk a legtöbbször. Ettől balra áll a pezsgős- vagy a konyakos pohár (9) majd a vörös- illetve a fehérboros pohár (10) következik. A sort a pálinkáspohár zárja. Ne feledkezzen meg a fűszerekről sem, ezeket a terítékhez illő tartókban vagy tálkákban helyezze el az asztal több pontján, hogy mindenki kényelmesen elérje.

Végül pedig ne csak az étkezéshez, a tálaláshoz is használja a megfelelő eszközöket. Ezek lehetnek a
húsvilla, a hidegtálas villa, a mártásos kanál, a salátaszedő, a spagettiszedő, illetve a süteményfogó.


Lakberendezési üzletek

Mamas & Papas - Kismama- bababolt és webshop Mamas & Papas - Kismama- bababolt és webshop
Angol bababútorok, komplett babaszoba enteriőrök, dekorációs elemek, játékok, ajándékok, babakocsik és sok-sok...
MOB Center webáruház MOB Center webáruház
Minőségi design bútorok beltérre és kültérre. Étkezőszékek, ülőbútorok, bababútorok, gyerekbútorok, lámpák.
Admiral Konyhastúdió Admiral Konyhastúdió
Admiral konyhabútor, ahol több, mint 300 konyhabútor elemből tervezzük meg az Ön lakásába legideálisabb konyhabútor...
Délity Bútor Zrt. - Bútorok az otthonokba és az irodákba Délity Bútor Zrt. - Bútorok az otthonokba és az irodákba
A Délity Bútor tervezői a külföldi és a hazai trendek, valamint a használhatóság és a praktikum figyelembevételével...