A cél egy olyan épület tervezése volt, mely a lótartással kapcsolatos gazdasági és tárolási feladatoknak is helyet ad. A szokásos tervezői megbeszéléseken egyeztettük a belső elrendezésre és a külső megjelenésre vonatkozó elképzeléseket. Össze kellett gyúrni a lakó funkciót a gazdasági és műszaki helyiség igényeivel, a traktor és a gépkocsi tárolással. Földszintes, hagyományos épületszerkezetekből, külső megjelenésében természetes anyagok használatával de látványos részmegoldásokkal született meg az épület, amely kiindulási alapját az amerikai Jenish House cégtől megvásárolt könnyűszerkezetes terv képezte.

Az alaprajzi elrendezés blokkos rendszerű, mely igazodik a helyi műszaki előírások gazdasági épületre vonatkozó részeihez. Az épület minimális magassági kiemeléssel készült. A bejárathoz érve tölcsér alakban kialakított üvegtégla falak fogadnak bennünket. Az előszobát felülről is bevilágítjuk, több épületnél terveztünk ilyen világos fogadó teret. A nappali-étkező helyiség közvetlenül egy térben van az épület közepén, és ferde tetősíkkal határolt.

Bal oldalon kaptak helyet a szobák, vizesblokkal, a háló blokk belső közlekedőjébe pedig tükör bevonatú csővel vittünk fényt. Jobb oldalon vannak a gazdasági, tároló és kiszolgáló helyiségek. A nappaliból, és az étkezőből is közvetlen külső kapcsolat nyílik, hatalmas teraszra mely a völgy és a saját terület felé tekint . Igény volt a ház körül a gondozott kertre, burkolatokra, sőt előnevelt fákat is telepítettek melyek hamarosan árnyékot is fognak adni.

Az épület tervezése során sok kritikát kaptunk az építési hatóságtól, ugyanis túl szépnek találták az egységes fa burkolatot, kő burkolattal ellátott sávokat, erős, hangsúlyos kandalló kéményt megkérdőjelezve a területre előírt tényleges gazdasági tevékenységet. A területi főépítész viszont kiállt a tervek mellett, de így is nyolc hónapos „kemény csata” után kaphattuk meg az engedélyt.

Reméljük, hogy az épület sokáig szolgálhatja a természetközeli életet élő család igényeit, és a lótartással kapcsolatos feladatokat.

Tervezők: Rákos Bertalan, Szemere András

ADT SzeRaKo Építésziroda
1117 Budapest, Október 23. utca 25.
Telefon: 06 1 209-37-38
E-mail: info@szerako.hu
Honlap: www.szerako.hu