Az alapelképzelés egy „ikerház” volt, de csakhamar kiderült, hogy a két család igényei, és lehetőségei eltérőek. A beépíthető terület szélessége nem tette volna lehetővé az utcára merőleges osztást, így szokatlan elrendezés mellett döntöttünk: a társasház egyik lakása az utcafrontra, míg a másik a telek belseje felé néz. Ennek a beosztásnak megfelelően a gépkocsi bejáró az oldalkertben kapott helyet, hogy mindkét pincegarázs könnyen megközelíthető legyen.

Az alapkoncepciót, miszerint egy szimmetrikus megjelenésű épület kerüljön a nem túl tágas telekre, igyekeztünk megtartani a tömegképzésben. Mindez annak ellenére sikeres volt, hogy a két lakás alapterületében és beosztásában is különbözik némiképp egymástól. A homlokzaton alkalmazott felületképzési technikák, és színváltások is a kiegyensúlyozott megjelenést szolgálják.

Mindkét lakás pincéjében gépkocsitároló, mosókonyha, és tárolóhelyiségek kaptak helyet. A szuterénből lépcsőn juthatunk a földszint közlekedőjébe. Innen nyílnak az ezen szinten elhelyezett helyiségek, és ide érkezik a belépő az előtérből, ha a főbejáraton keresztül közelít. A földszint nagy részét a közös légterű konyha-étkező-nappali foglalja el, de került ide egy fürdőszoba, és egy WC is, a bejárat közelébe.

Az „L” alakú, húzott fokú lépcső a nappaliból vezet az emeletre, a központi közlekedőbe. Innen érhető el minden pihenő, és kiszolgáló helyiség. A két lakás terei méretben, és alaprajzi formában is eltérnek egymástól, de elrendezésüket igyekeztünk egymás tükörképeként kialakítani, ilyen módon adva alapot a külső egységes megjelenésnek.

Tervezők: Rákos Bertalan, Szemere András

ADT SzeRaKo Építésziroda
1117 Budapest, Október 23. utca 25.
Telefon / fax: 209-37-38
E-mail: info@szerako.hu
Honlap: www.szerako.hu