A vakond télen sem alszik, űzd ki a kertedből kíméletesen még most!

A vakond amennyire aranyos kis állat, olyannyira utálatos is. Nagy fáradtsággal gondozott gyepedet nem szégyelli egy éjszaka alatt feltúrni.

Vakond elleni védelem

Na de vajon hogyan tudod ezt megelőzni? És ha uralma alá vette a kertedet, milyen módon tudsz tőle megszabadulni? Ezekre a kérdésekre válaszolunk most neked.

Vakondtúrás a kertben

Megelőzés

Sok bosszúságtól megszabadítod magad, ha felkészülsz a vakondtámadásra, még mielőtt az tényleg bekövetkezne. Főleg akkor legyél résen, ha már látod, hogy a szomszéd kertjét feltúrta.

Vakondűző növények ültetése
Néhány növény taszító hatással van a vakondokra. Ilyen például a vakondűző kutyatej, ami nem csak hasznos, hanem kékeszöld leveleivel nagyon érdekes látványt is nyújt. Érdemes ezért a kertben szétszórtan elvetni a magjait.

Vakondűző kutyatej

Vakondháló a gyep alá
A gyepes területeken biztos megoldást jelent a vakondháló. Ez ugyan munkaigényesebb megoldás, hiszen csak úgy tudod lefektetni, ha újrafüvesíted a területet. Viszont nagy előnye, hogy biztos megoldást jelent a vakond ellen. Hiszen fizikai korlátot állít neki, így nem tud a felszínre törni, és kis kupacaival elcsúfítani a gyepedet.
Válassz minőségi vakondhálót, amiben biztosan nem tud kárt tenni a kis állat.

Vakondháló

Kiűzés

Ha már bedugta az orrát a kertedbe, nagyon nehéz lesz tőle megszabadulnod. De azért léteznek olyan természetbarát módszerek, amik már sok kertből kiűzték a vakondot. Nézzük is, mik ezek.

Kávézacc
A kávézaccot sokféleképpen fel tudod használni. Jót tesz a növényeidnek, elűzi az idegen macskákat a kertedből… És még a vakondot is tudod vele bosszantani! A vakond nagyon érzékeny szaglással rendelkezik, ezért a kávézacc erős illata is taszítja. Friss kávézaccot tömködj a járatokba. Legyél kitartó, ismételd ezt meg akár minden nap, amíg a vakondot sikerül kitessékelni a kertedből.

Vakond ellen kávézacc

Fokhagyma
A fokhagymával is ugyanazt a hatást tudod elérni, mint a kávézaccal. Dugj a vakondtúrásokba minden nap frissen vágott fokhagyma-gerezdeket, a vakond utálni fogja, és új lakhelyet keres magának.
Fokhagymagerezd helyett a következő keveréket is használhatod vakondűzésre. Csak öntsd a járatokba:
    • 4 teáskanál fokhagymapor
    • 2 csésze víz

Fokhagyma vakond ellen

Vakondriasztó:
Váltakozó frekvenciájú hangot ad ki váltakozó időközönként és időtartamban. A szokatlan zajforrástól a vakond megijed, és menekülőre fogja. De sok vakond bizony már hozzászokott, és egyszerűen nem foglalkozik vele. Ezért ez sem a legbiztosabb eszköz, de talán érdemes próbálkozni vele. Hátha a te vakondod hanyatt-homlok menekül, ha meghallja a számára ijesztő hangokat.

Vakondriasztó napelemes

Érdemes több módszert is kipróbálnod - felváltva vagy egyszerre, mert minden vakond más-más módon reagál ezekre a zavaró tényezőkre. Sok múlik a kitartásodon. A vakond egy olyan kertben, ahol állandóan zaklatják, biztosan nem marad sokáig!

Szerzők: Molnár Klaudia és Somoskői Csaba - Út a kerthez

Út a kerthez

Telefon: +36 20 512-0206

www.utakerthez.hu

Út a Kerthez - Kertépítés, kertfenntartás, kertművészet
Út a Kerthez - Kertépítés, kertfenntartás, kertművészet
utakerthez.hu/kertepites/
Út a Kerthez - Budapest Új kertépítéssel és kertfenntartással foglalkozó cége, akik elhozzák az élményt és a természetet otthonába.

Lakberendezési üzletek

Green Egg - Kerti grillező, füstölő és sütő egyben Green Egg - Kerti grillező, füstölő és sütő egyben
A Big Green Egg egy egydülálló és utólérhetetlen konyhaművészeti élmény!
Silvanus - Dísznövénykertészet Silvanus - Dísznövénykertészet
Kertáruházainkban mindig megújuló, közel 2 000 féle növényt tartalmazó készlettel várjuk vásárlóinkat. Üzleteinkben a...
E-kert - Kerti bútorok, kerti felszerelések webáruháza E-kert - Kerti bútorok, kerti felszerelések webáruháza
Az E-kert webáruház igyekszik a lehető legtöbb ötletet és megoldást nyújtani Önnek ahhoz, hogy kertjét a...
Tectona Grandis - Kerti bútorok, kerti grill, kiegészítők Tectona Grandis - Kerti bútorok, kerti grill, kiegészítők
A Tectona Grandis Magyarország vezető kertberendezési szakkereskedése. Cégünk által, a világ számos országából...