A két fogalmat teljesen külön kell kezelni, bár alapját mindkettőnek az ingatlan értéke adja,a  kiszámolás módja teljesen különbözik. Ebben a cikkben az illetékre fókuszálunk: miért és mennyit kell fizetni ingatlanvásárlás után, és mikor lehetséges az illetékmentes lakásvásárlás?

Költözés előtt

A kérdéseink megválaszolásában Török Dávid gyémántfokozatú ingatlanszakértő segít.

Miért kell illetéket fizetni?
Illetékfizetési kötelezettség azért keletkezik, mert vagyonátruházás során, amikor megtörténik a tulajdonoscsere, azt az állam számára jelezni kell. Az illetékkel tehát az állami-társadalmi működést finanszírozzuk. 

Mi a vagyonszerzési illeték mértéke 2021-ben?
Az illeték mértéke az ingatlan értékének 4%-a, egymilliárd forintnál többet érő ingatlanok esetén pedig 2%, de sosem lehet több 200 millió forintnál.

Lehetnek persze csökkentő tényezők is: nem mindegy ugyanis, hogy az eladáshoz képest mikor vásároltuk a lakást, a 35 év alatti első lakást vásárlók pedig egyéb kedvezménnyel élhetnek, 15 millió forintnál alacsonyabb árú ingatlan esetén - ez utóbbi a fővárosban eléggé ritka, inkább vidéki településeken élnek vele. 

Ugyanígy igaz az is, hogyha 30 millió forint alatti új építésű ingatlant vásárolunk, akkor csak a 15 millió forintot meghaladó összeg után kell illetéket fizetni.

Lehet-e részletre fizetni az illetéket?
Lehet. Fontos viszont, hogy ezért a NAV számára kérelmet kell benyújtani - ha pedig elfogadják, onnantól kezdve mindenképpen tartani kell a határidőket, hiszen egy elmaradás esetén is az adóhivatal visszamenőleg is visszaköveteli a késedelmi pótlékot minden hónapra - egyszerre.

A jogszabályokkal érdemes tisztában lenni, a témáról részletesen írtam saját blogomon is, mivel a vagyonszerzési illeték milliókra is rúghat - és milliókat is lehet megspórolni, ha odafigyelünk.

Mikor van lehetőség illetékmentességre?
Illetékmentesség nem csak a vásárlás speciális esete lehet, hanem ide tartozik a családon belüli ajándékozás, vagy az öröklés is. Illetékmentességet lehet élvezni tehát:

  • családon belüli a vagyonátruházás (ajándékozás) esetén, egyeneságú rokon vagy testvér számára
    házastárs halála után, özveggyé válás esetén is illetékmentes az öröklés
  • elvált házastársak esetén is illetékmentesen lehet kivásárolni a másik felet
  • a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel élőknek sem kell illetéket fizetni
  • telek vásárlása esetén, ha a telek legalább 10%-át hasznos lakóterületnek építjük ki négy éven belül
  • ha az új ingatlan értéke alacsonyabb, mint az előző értéke volt.

Van-e valami tanácsod az ingatlanvásárlás előtt állóknak?
Márciusban 8 ingatlant adtam el - bár a pandémia azt indokolná, hogy pangó piac előtt állunk, a számok nem ezt igazolják, egyelőre nem az látszik, hogy csökkennének az árak. Én főleg új építésű házakkal foglalkozom Budán az I., II., XI., XII. és a belső-pesti (IX. Kálvin térhez közeli része, V., VI., VII. és. XIII.) kerületekkel.

Török Dávid ingatlanszakértő
Török Dávid ingatlanszakértő

Amelyik kerületben beruházások zajlanak, mint például a reneszánszát élő XI. kerület, ott lakás- és befektetés céljával is érdemes lehet ingatlant vásárolni, hiszen a kerületben értékteremtő folyamatok zajlanak, ami miatt az ingatlanok értékének csökkenése sem várható a közeljövőben. Pontosan az ilyen beruházások miatt azt figyeltem meg, hogy tavalyhoz képest Budán nőttek, Pesten csökkentek az árak.

Javasolt tehát új építésű ingatlanban gondolkodni, mert időközben az építőanyag és a munkaerő árak is emelkednek, tehát várhatóan a lakás árak is felfelé fognak elmozdulni. Erre rátesz egy lapáttal, hogy a kamatok is elkezdtek nőni, mondhatni “drágul a pénz”. 

Akár az ingatlanvásárlással, akár a vagyonszerzési illetékkel kapcsolatban merül fel kérdésed, fordulj bizalommal Török Dávid ingatlanszakértőhöz!