Jogosan merült fel az emberekben a kérdés, hogy így megéri-e belevágni a napelem rendszer kiépítésébe. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy van-e megoldás erre a helyzetre, vagy akik csak ezután tervezték a beruházást, inkább már bele se vágjanak?

Napelem telepítés

Alternatívák

A napelem piac folyamatosan fejlődik, főleg, hogy enélkül őket is hátrány érné az új szabály miatt. Éppen ezért több olyan típusú napelem rendszer is elérhető, amelyeket egyáltalán nem kell a szolgáltató hálózatára kapcsolni, attól teljesen függetlenül működnek.

Ileny például a szigetüzemű napelem rendszer, amely saját akkumulátorral rendelkezik, így magának tárolja az esetleges többlettermelést. A másik ilyen alternatíva a visszwatt védelemmel ellátott rendszer, ami mindig éppen csak annyi áramot termel, amennyit adott pillanatban fel is használ a tulajdonosa. Ez az inverter szabályozásával történik, így speciális inverter szükséges hozzá. A harmadik opció a hibrid rendszer, ami - ahogy arra a neve is utal - a szolgáltató hálózatára kötve, és attól függetlenül is működik, szintén egy saját akkumulátor segítségével.

Ezek ideális megoldásnak számítanak ebben a helyzetben, ráadásul előny, hogy mivel a szolgáltatótól függetlenek, nem szükséges engedélyeztetési folyamaton sem végigmenni a telepítésükhöz.

Napelem rendszerek használata újragondolva

Amikor arról beszélünk, hogy a visszatáplálás nem lehetséges, akkor valójában arról van szó, hogy a rendszer által megtermelt többlet energiát nem tárolhatjuk a szolgáltató hálózatán, vagyis az az energia elvész. Ezt a többletet egyébként (a szaldós elszámolás időszakán kívül) nem használhatnánk fel ingyen, hanem azt vissza kellene vásárolnunk a szolgáltatótól. Ebből a szempontból a saját tároló akkumulátorral rendelkező, a szolgáltatótól független rendszerek ilyen szempontból is előnyösebbek, mint a hagyományos, hálózatra kötött napelemek.

Előnye ezen kívül ezeknek a rendszereknek, hogy a telepítésükhöz semmilyen, hosszú adminisztrációval járó engedélyeztetési folyamat nem szükséges.

Ugyanolyan hatékonyak a független rendszerek?

A rövid válasz az, hogy igen, azonban más hozzáállás szükséges az energiafogyasztáshoz, hogy igazán hatékonyan használhassuk fel, amit a rendszerünk termel. Sokkal tudatosabb fogyasztóknak kell lennünk.

Azoknak például, akik home office-ban dolgoznak és a nap nagy részét otthon töltik, nagyon kifizetődő egy ilyen rendszer. De azoknak sem kell elvetniük, akik napközben nem tartózkodnak otthon. Ma már a legtöbb háztartási gép programozható, beidőzíthető, így azok működését a napelem rendszerre bízhatjuk, míg mi az irodában tartózkodunk.

A Soler napelem tervező és -kivitelező cég a hagyományos, szolgáltató hálózatára köthető napelem rendszer mellett mindhárom alternatívának a telepítését is vállalja családi házakra és céges épületekre egyaránt, teljes körű szolgáltatás keretein belül.