Ősszel is építhetünk mediterrán hangulatú kertet?

Amikor mediterrán kertről beszélünk, akkor a meleg és száraz időjárási viszonyok, a sok napsütés, a virágzó növények képe jelenik meg lelki szemeink előtt, és nem a nyirkosabb, hűvösebb őszi napok.

Mediterrán magyar kert

Paradox módon azonban mediterrán kertet – hazai klimatikus viszonyok között – akár még késő ősszel is építhetünk, a szükséges és megfelelő növények ilyenkor is beszerezhetőek. Sőt mi több, az őszi kertépítés még kedvezőbb is sok szempontból, mint ha tavasszal látunk neki a kert kialakításának.
Ősszel ugyanis már kisebb a nappali felmelegedés, kevésbé intenzív a napsugárzás, hűvösebb van, több a csapadék, jellemzőbb a reggeli és esti harmat, kevesebb a gyom, visszaszorulnak a különféle gombás fertőzések.

Mindezen jellemzők pedig jóval kedvezőbbek a kertépítéshez, a növényültetéshez, a gyepszőnyeg terítéséhez. Ráadásul a különféle fákat, és örökzöld növényeket – melyek a mediterrán kertekben is nélkülözhetetlenek – földlabdás formában is biztonsággal ültethetjük, így a növényanyag akár még olcsóbb is lehet, mint tavasszal. Az itt felsorolt kritériumokra is figyelemmel a kertépítők szerint a kertépítés főszezonja – a közhiedelemmel ellentétben – nem is a tavaszi, hanem éppenséggel az őszi időszak. Így tehát ha kifejezetten mediterrán stílusú kertet szeretnénk, úgy nem szükséges a következő tavaszig várnunk, bátran belekezdhetünk a kivitelezésbe akár ősszel is. (A jelen cikkben bemutatott fotók is ősszel épített kertekről készültek.)

Mediterrán kerti növények

Mediterrán kerti burkolat

A mediterrán kert az egyik legkedveltebb kerttípus napjainkban. A mediterrán kertek tervezése és építése a Kertelünk Park- és Kertépítés egyik fő profilja. Sokszor felmerül a kérdés, hogy miért is lett oly népszerű hazánkban a mediterrán jellegű építészeti stílus, mind a házak, mind a hozzájuk tartozó kertek vonatkozásában? Véleményünk szerint ennek oka az, hogy évről-évre gyakori úticél honfitársaink körében a mediterrán térség, melynek sajátos hangulatát, az ottani életérzést a nyaralások elmúltával, a mindennapjainkban is szeretnénk átélni, megtapasztalni. Bár Magyarországon az éghajlati viszonyok nyilván eltérőek, mediterrán stílusjegyekkel mégis könnyedén „felötöztethetjük” házunkat, kertünket.
Melyek a legfőbb mediterrán stílusjegyek a kertépítésben? A terméskő burkolatok kialakításával, a színes virágok bujaságával, a mediterrán származású vagy jellegében mediterrán hatású növények ültetésével, a megfelelő kerti bútorok és kiegészítők segítségével bizonyosan csodás mediterrán környezetet alakíthatunk ki.

Munkáink során, a növények kiválasztásakor kifejezetten arra törekszünk, hogy az általunk tervezett mediterrán kert minden évszakban színes és attraktív legyen. Előbbi hatást a tervezetten ültetett – ezáltal minden évszakban virágzó - ágyások, a látványosságot pedig például örökzöld magnólia szoliterek, vagy babérmeggy sövények ültetésével érhetjük el. Napjaink mediterrán kertjéhez szervesen hozzátartozik a kerti sütőnek, kemencének, a hagyományos vagy gázüzemű grill készülékeknek kialakított terasz, amely sokszor a nappalival egy térkapcsolatot alkot. Kerti sütőnk burkolata lehet egy rusztikusabb bazaltkő, szélvédettebb, és a nap erős sugárzásától jobban védő helyet pedig lugassal, pergolával alakíthatunk ki. A kulcsszó minden esetben a természetes anyagok, építőelemek használata.

Minden kertben fontos a szép, üdén zöldellő pázsit, amelyet kellő odafigyeléssel kora tavasztól késő őszig élvezhetünk. A mediterrán kert jellegzetes eleme továbbá a terméskő, az abból épült és burkolt kerítés lábazat, és persze a kisebb-nagyobb terméskő támfal. A támfal építése különösen indokolt, ha kertünk lejtős adottságú, hiszen a támfalak kialakításával van lehetőségünk a lejtést megtörni, és vízszintes kertrészeket kialakítani.

Mediterrán sziklakert

Mediterrán sziklakert és falburkolat

Mediterrán kerti kovácsoltvas bútor

Mediterrán kerti kő és pihenő

Mediterrán kerti támfal rusztikus kőburkolat

Mediterrán kerti növény dekoráció

A mediterrán hangulat hazai megteremtésekor azonban értelemszerűen nem hagyhatóak figyelmen kívül az időjárásban, a klimatikus viszonyokban rejlő különbségek. A kertépítés során éppen ezért a valóban mediterrán származású növényeket – fagyérzékenységük miatt – célszerű dézsába, kaspóba ültetni, hogy a fagy beállta előtt megfelelő zárt helyre tehessük őket télire, hogy aztán tavasztól újra kertünk díszei lehessenek. A dézsás fagyérzékeny növények – mint például a leanderek, cycas pálmák – mellett a hazai mediterrán kertek kiültetéseiből nem hiányozhatnak a levendulák, zsályák, cipruskák sem, melyeket összeültetve kellemes illatú, ezüstös színű, igazán hangulatos növényfoltokat kapunk. Mindezek mellett a hazai mediterrán kertbe bátran ültethetünk babérmeggyet, lilaakácot, vadszőlőt, murvafürtöt, ciprusféléket, puszpángot, vagy például a fentebb már említett örökzöld magnóliát illetve babérmeggyet is. Forrás: kertelunk.hu/mediterran.html

Kertelünk Park- és Kertépítés

1106 Budapest Dorogi utca 23
(20) 345 1349

www.kertelunk.hu

Kertelünk Kft. Kerttervezés és teljes körű kivitelezés
Kertelünk Kft. Kerttervezés és teljes körű kivitelezés
www.kertelunk.hu
Kertelünk Parképítés és Kertépítés - 15 éves tapasztalattal, korrekt árakon vállaljuk díszkertek stílusos megtervezését és kertépítészeti kivitelezését Budapesten és környékén.
Budapest

Lakberendezési üzletek

SD Kertépítés SD Kertépítés
Kerttervezés, parkosítás, tereprendezés, füvesítés, kerti tó, sziklakert, mediterrán jellegû kert kialakítása.
Dalos Építőanyag – Jó minőségű építőanyagok és térkő burkolatok Dalos Építőanyag – Jó minőségű építőanyagok és térkő burkolatok
A legnevesebb építőanyag és térkő gyártók kiváló minőségű építőanyagait és térköveit forgalmazzuk kedvező áron,...
Térkő akciók – Kényelmes térkő választás pár kattintással Térkő akciók – Kényelmes térkő választás pár kattintással
Kertjét megszépítő térkő burkolatot vagy kerti lapot keres udvarába? A Leier és Semmelrock teljes kínálata mellett...
Kertelünk Kft. Kerttervezés és teljes körű kivitelezés Kertelünk Kft. Kerttervezés és teljes körű kivitelezés
Kertelünk Parképítés és Kertépítés - 15 éves tapasztalattal, korrekt árakon vállaljuk díszkertek stílusos...