Kovácsoltvas kapu és kerítés vidéki ház

A kovácsoltvasból készült kerítéseknek, korlátoknak és kapuknak több száz éves hagyománya van az építészetben. Teljesen kortalan, elterjedése mai napig töretlen. A kovácsoltvasból készült termékek között egyaránt található modern és klasszikus stílusú is. Nemcsak a mintát választhatjuk meg teljesen egyedi módon, hanem a méretet és a színt is. A kovácsoltvas általában egy életre szól. Szépsége mellett az ingatlan értékét is növeli. A kovácsoltvas elemek rendkívül időtállóak, egy kis gondozással több generáció számára védelemként szolgálhatnak, ezen kívül design elemként is funkcionálhatnak. A kovácsoltvas előnye, hogy a legkülönbözőbb minták készülhetnek belőle, a ház vagy kert stílusához hangolva. Az anyag kiválasztásánál érdemes figyelni arra, hogy lehetőleg az ár ne menjen a minőség rovására, ugyanis az igazán tartós és szép darabok tömör vasból készülnek, üreges társaik inkább csak ügyes utánzatnak számítanak.

Kovácsoltvas díszes kapu, arany és fekete színben

Kapuk, kerítések
A kovácsoltvas kapu akkor mutat igazán jól, ha a kerítés is ugyanebből az anyagból készül. Ebben az esetben fontos összehangolni a mintákat is, és arra is érdemes ügyelni, hogy a kert és a ház stílusával harmóniában legyen a választott darab. Ha csak a kapu készül kovácsoltvasból, akkor a kerítés készülhet bontott téglából, így rusztikus hatást érhetünk el, de akár nagyvonalú, nagypolgári elegancia is elérhető, ha a kerítésünk klasszikus burkolatot kap. Ha a modern stílus hívei vagyunk, akkor sem kell lemondanunk a kovácsoltvas alkalmazásáról, a minimál vonalvezetésű kapuk és kerítések széles választékát megtalálhatjuk.

Kovácsoltvas kerítés terméskő díszítéssel

Kovácsoltvas kapu növényi mintákkal

Kovácsoltvas kapu fekete

Kovácsoltvas kapu antikolt

Modern kovácsoltvas kapu

Korlátok
A lépcsőházak gyönyörű kiegészítői a kovácsoltvasból készült korlátok. Az anyag óriási előnye, hogy akár kültéren, akár beltéren is gond nélkül alkalmazhatóak, sem az időjárás, sem egyéb hatások nem árthatnak neki. Az alkalmazott minta akár vissza is köszönhet a lakberendezési tárgyakon, vagy burkolatokon, tapétákon, esetleg az ablak rácsain, vagy a terasz korlátján is.

Kovácsoltvas korlát ötlet

Kovácsoltvas korlát városi erkélyeken

Kovácsoltvas beltéri díszes korlát

Kovácsoltvas korlát az erkélyen

Kovácsoltvas kapu és kerítés ötlet

Modern kovácsoltvas terasz korlát

Szöveg: Vasas Anikó