Kovácsoltvas korlát lépcsőhöz

Az igazán stílusos otthont nem is olyan nehéz megvalósítani, ha ügyelünk a részletekre. Amennyiben a részletek kiegészítik egymást, az összkép is önmagáért beszél. Kovácsoltvasból már az ókori Rómában is a legkülönlegesebb bútor-kiegészítők és díszítő elemek készültek, napjainkra pedig a lakberendezés sokszor nélkülözhetetlen kísérőivé váltak.

Találkozunk velük nemcsak a romantikus és mediterrán hálószobák ágykeretein, hanem a csillárok, lámpák, korlátok, lépcsők, árnyékolók és a legkülönbözőbb fémbútorok kiegészítőin egyaránt. A lehetőségek valóságos tárházából cikkünkben most a kovácsoltvas lépcsőkorlátokról, kapaszkodókról és a legkülönbözőbb fali konzolokról készítettünk egy rövid összefoglalót.

Ezért népszerűek

 A 20. század végétől a kovácsoltvasból készült lakberendezési tárgyak ismét egyre felkapottabbá váltak. Népszerűségüket mindenekelőtt talán annak köszönhetik, hogy egyediek. Ez nem is csoda, hiszen a kovácsoltvas termékek minden egyes darabja kézzel készül, így lényegében nincs két egyforma forma a világon. A lakberendezés összetett világában a kovácsoltvas bútor célja is persze elsősorban az egyedi megjelenés. Kovácsoltvas termékkel leggyakrabban a kertben találkozunk, amelynek az egyedi megjelenés mellett fő célja az időtállóság. A tradicionális és mediterrán lakásokban ellenben mind gyakrabban találkozunk olyan kovácsoltvas térelválasztókkal, korlátokkal és egyéb bútordarabokkal, amelyek kiemelik az otthon szépségét. Egyedisége és időtállósága mellett luxust is kölcsönöz otthonunknak. Nagy mennyiségben való alkalmazásától ellenben a lakberendezők óva intenek, mert rideg hatást kelthetnek.

Beltéri kovácsoltvas lépcsőkorlát

Erkély korlát kovácsoltvas

Kovácsoltvas franciaerkély korlát

Modern kovácsoltvas korlát beltérben

Esztétikus lépcsőkorlátok, kapaszkodók, fali konzolok

A kovácsoltvas érdekes módon egy olyan anyag, amely megjelenésével egyszerre tud törékeny és masszív is lenni. Míg a legtöbb kovácsoltvas kerítés a ház megvédését szolgálja, addig a kovácsoltvas korlátok igazán egyedivé és stílusossá tudják varázsolni az otthonunkat. A kovácsoltvas korlátok előnye nemcsak abban rejlik, hogy stabil megkapaszkodási lehetőséget biztosítanak, hanem fel is tudják „öltöztetni” a fából vagy éppen teljesen más alapanyagból készült lépcsőfeljárót. A kovácsoltvasból készült korlátok egyszerre tudják abszolválni az egyedi mintákat, a finom részletek kidolgozottságát valamint a szemet gyönyörködtető összhatást. A lakberendezők által leggyakrabban ajánlott kovácsoltvas fali kapaszkodók minimum 40 milliméter széles és 8 milliméter vastagságú mángorolt laposvasból, esetleg ívelt vasból készülnek. A kovácsoltvasból készült korláttartó konzolokhoz a kapaszkodók szintén hegesztett kötéssel kerülnek rögzítésre. A kovácsoltvas korláttartó konzolok falhoz való rögzítése persze már nem hegesztéssel, hanem rejtett csavarozással történik. Csak így képes ugyanis maximumot nyújtani az összhatás tekintetében.

Kovácsoltvas korlát galériára

Kovácsoltvas korlát és kapaszkodó

Kovácsoltvas kerítés minta

Kovácsoltvas virágtartó konzol

Ha kovácsoltvas, akkor patinázás!

Bár nem létfontosságú, a lakberendezők többsége a patinázást is ajánlja a kapaszkodókra és a korlát felületére egyaránt, mivel ezek hatalmas mértékben megnövelik a látványt. A patinázás tulajdonképpen a korlát felületének egyenetlenségét használja ki. Patinázással olyan hatást érünk el, mintha a lépcső korlátja ezüstből, bronzból, esetleg rézből készült volna és csupán a festék az, amely az idő múlásával elkezdett lekopni a kovácsoltvas felületéről. Egyre közkedveltebbek a fentebb már említett mángorolt lapos acélból készült kapaszkodók is, amelyeket a lakberendezésben mindenekelőtt az oszlopokkal rendelkező kovácsoltvas korlátokhoz alkalmaznak.

Kovácsoltvas kapaszkodó lépcsőhöz

Kovácsoltvas ágyfejvég