Környezetbarát megoldás, miközben egy élő növény adja az ünnep egyik fontos kellékét. Ezzel együtt a fenyőillatról sem kell lemondanunk, és ha betartjuk a javasolt instrukciókat később újra vendégeskedhet nálunk a választott fa, vagy díszítheti a kertünket.

1. Mi szól a gyökeres fenyő választása mellett?

Nem hullajtja a tűleveleit. Ünnep után a földlabdás példány kiültethető, a dézsás visszaváltható vagy a balkonon tartható, és jövőre újra feldíszíthető. A gyökeres fenyő legfeljebb 1-1,5 m magas, így vásárlása abban az esetben
javasolt ha megelégszünk ezzel a mérettel.

2. Mely fajták alkalmasak dézsás karácsonyfáknak?

A lassan növő cukorsüvegfenyő - Picea glauca 'Conica'- és normann fenyő - Abies nordmanniana -, a törpe gömb ezüstfenyő - Picea pungens 'Glauca globosa' -, valamint a törpe koreai fenyő  -Abies koreana 'Molli' jó választás lehet.

3. Hol érdemes vásárolni?

A faiskolákban és a kertészetekben gondosan földlabdázott, illetve konténerben nevelt vagy szakszerűen dézsába ültetett fenyőket kínálnak. Ezek jó eséllyel túlélik a karácsonyt.

4. Miről ismerheted fel az életerős példányt?

Egy körülbelül 1 m magas fácska gyökérlabdájának átmérője legalább 35-40 cm. A nejlonzsákos biztosan nem kertészetből való. Ha a konténeres példány könnyen kiemelhető, azt csupán gyökerestől kiásták. Ilyet ne vegyél!

5. Hogyan szoktasd be a gyökeres fenyőt?

Pár napig pihentesd a szabadban, szélvédett helyen. A földlabdásat előbb ültesd tőzeges virágföldbe, és jól öntözd meg. Mielőtt beviszed a lakásba, a hűvös lépcsőházban vagy garázsban hagyd akklimatizálódni!

Élő dézsás vagy gyökeres fenyőfa karácsonyfa kiültethető

6. Milyen törődést kíván a fűtött szobában?

Minél távolabb helyezd el a kályhától, fűtőtesttől, hogy lehetőleg kevés közvetlen meleg érje. Kétnaponta öntözd meg, és ha teheted gyakran permetezd az ágait lágy vízzel.

7. Szabad-e gyertyát csíptetni az ágaira?

A csipesz, a gyertyaláng és a lecsöpögő viasz is károsítja a fát. Rögzítést nem igénylő, kevés hőt kibocsátó LED-es fényfüzért használj, és kevés súlyt aggass az ágakra. A csúcsdísz felrakásakor ne sértsd meg a vezérhajtást!

8. Mennyi ideig hagyható bent a fa?

Az ünnep után – legkésőbb tíz nap múlva – szoktasd, vagy költöztesd vissza a szabadba.

9. Karácsony után rögtön ki lehet ültetni?

Amennyiben a melegtől megduzzadtak a rügyei, akkor tavaszig tartsd világos, fagymentes helyen, és rendszeresen locsold. Ha nem zökkent ki a nyugalmi periódusából, akkor visszaszoktatás után kiteheted a hidegbe, de a gyökerét például zsákvászonnal körbe tekerve védd a mínuszoktól. Fagymentes időben, főleg napsütésben, ne felejtsd el megöntözni. Csak a föld kiengedése után ültesd el!

10. Maradhat-e ugyanabban az edényben?

A gyökérlabdájánál nagyobb dézsában tartott fenyő kellő gondoskodás mellett kibír egy évet is ugyanabban az edényben. A második évben ajánlott friss földbe átültetni.