Orchidea kiállítás

A négy napos kiállítás során a több száz virágzó, sokszínű, illatos orchidea mellett a Cymbidium nemzetséggel ismerkedhetnek meg közelebbről is a látogatók. Bemutatjuk távoli leszármazottait, a színes, nagyvirágú Cynbidium hibrideket, valamint sok – már lakásban is tartható és virágoztatható – kistermetű, csüngő virágzatú új nemesítéseket is. 

Fehér Orchidea

Erről az orchidea nemzetségről maradt fenn két ezer évvel azelőttről az első írásos forrás, mely bizonyítja, hogy már akkor is ismerték, és termesztették a Távol-Keleten. A Cymbidiumok (magyar nevükön: csónakorchideák) nem csak cserepes virágként, hanem vágott virágként is népszerűek voltak már az ókorban.  A hosszú virágszárak a sok nagy, színes és illatos virággal a vázákban is sokáig nyíltak, és nagy díszítő értékük miatt kedveltek voltak.

Hírnevüket bizonyítja egy középkori monda:

A japán császár felesége hosszú idő óta meddőséggel küzdött. Egy napon a kertész néhány szál Cymbidium ensifoliumot tett a vázába, amely a császári pár hálószobájában állt. A császárné megcsodálta e szép növényt és mélyen beszippantotta finom illatát. Ettől a meddősége megszűnt, és 13 egészséges gyermeknek adott életet az évek során. Ez csak egy szép legenda, de az írásos források tanúskodnak arról, hogy a Cymbidiumot, mint gyógynövényt, már a középkorban is használták különféle betegségek gyógyítására.

Barna Orchidea

Színes Orchidea

Mint általában minden orchideafaj, - így a Cymbidiumok is – az elmúlt korokban a nemesség, a gazdagság és a szépség megtestesítői is voltak.

A magyar növénykedvelő közönség először vágott virágként, átlátszó dobozkákban találkozhatott velük, a ’80-as évek során, majd később megjelentek a virágpiacokon maguk a növények is hosszú leveleikkel, és még hosszabb virágszáraikkal. Kezdeti népszerűségüket beárnyékolta az a tulajdonságuk, hogy télen hűvös, világos helyet kedvelnek, amit a lakásokban többnyire nem lehet biztosítani számukra, így a virágzás a legtöbb esetben elmaradt. A nemesítők több évtizedes munkája eredményeként létrejöttek olyan új hibridek, amelyek hasonlóan szépek, illatosak és színesek, mint elődeik, de tartásuk lényegesen könnyebb. A különlegességek kedvelői az új, de máris népszerű és közkedvelt hibridek mellett találkozhatnak az Ázsiában őshonos, virágzó Cymbidium fajokkal is, melyeket itthon, a virágüzletek kínálatában ritkán lehet látni. 

A kiállítás négy napja alatt szakmai segítségnyújtással, előadásokkal várja a látogatókat a Magyar Orchidea Társaság. Biztosak vagyunk benne, hogy az európai és tengeren-túli orchidea-kertészetek bőséges vásári kínálatának senki sem fog tudni majd ellenállni, és senki sem fog orchidea nélkül haza térni.

Zöld Orchidea

Időpont: 2017. november 9-10-11-12.
Helyszín: Vajdahunyadvár, Városliget, Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Nyitva tartás: minden nap 10 és 18 óra között
Vasárnap: 10-17 óráig.

Bővebb információ:

www.orchideatarsasag.hu

www.orchideakiallitas.huFacebook logo

Nyereményjáték a Facebook rajongóinknak!

 

A Lakberinfo.hu és az Orchidea Társaság közös nyereményjátékot indít! Nyerd meg Te az 5 db páros belépőjegyet!

Mindössze az eseményről hírt adó Facebook posztunkat kell megosztanod és máris esélyes vagy a Nyereményre!

Játék indításának ideje: 2017 - 10 - 29 - 12 óra

Játék lezárásának ideje: 2017 - 11 - 03 - 15 óra

 

Nyerteseink:

Aletta Skultétyné Csajági
Beáta Málics
Stranbinger Mariann
Viktória Buncsák
Isvánné Vecsei

Minden nyertest értesítünk a Facebookon!

A Belépőjegyeket a Magyar Mezőgazdasági Múzeum pénztárában lehet átvenni és hivatkozni kell a Lakberinfo.hu Facebook nyereményjátékára.

Kellemes kikapcsolódást kíván a Lakberinfo.hu!Rózsaszínű orchidea